Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Намира дъщеря си обесена, а след това губи и най-добрата си приятелка

През 2007 година е опериран от рак на дебелото черво

Едва го спасяват след два смазващи побоя 

4 жестоки трагедии сполетяват Бате Николай за последните 2 години. Първо бе жестоко пребит на гарата на Вакарел, след това претърпя тежка катастрофа и 11 дни лежа в кома, в края на миналата година изгуби дъщеря си, а в началото на тази се прости и с най-близката си приятелка. Вероятно затова претърпя и масивен инсулт, който сложи край на живота му.

Оказа се обаче, че това не са първите му перипетии. Борбата за живота му започва още през 2007 година, когато разбира, че е болен от рак и се подлага на тежка операция.

Вадят му 60-сантиметров тумор от дебелото черво,

голям колкото детски юмрук, с много разсейки. След като го изписват от болницата, решава до края на дните си да се отдаде на болните деца на България и така основава единствената в Европа клиника по смехо- и психотерапия. Това го превръща и в клоуна Коко, който изнася безплатни представления за болни деца в детското отделение на "Пирогов". Бате Николай силно вярвал, че това го е спасило от свирепата болест.

Едва възстановил се, през 2010 г. той е пребит насред София от Кирил Василев Велинов, а бате Николай е приет по спешност в "Пирогов", където за него се грижеше приятелката му.

След 6-годишно затишие и спокоен живот на 22 юли 2016 г. известният актьор отново е жертва на жесток побой.

На здрачаване култовият водещ на някогашното тв предаване "Захарно петле" чакал влака от София. С него пристигал осиновеният му син Митко, който в петъчните вечери обикновено идвал да прекара уикендите във вакарелската махала "Драгьовци", където живее актьорът.

Докато седи в колата си на площадчето пред гарата, през отворения прозорец буквално нахлува мъж. Половината му тяло е в купето, за да удари нищо неподозиращия Николаев с думите: "Давай всичко!". Бандитът го измъква от колата, нанася му още едно тежко кроше, при което актьорът пада, удря си главата в асфалта и за миг губи съзнание. Нападателят мъкне като чувал безпомощния 76-годишен мъж към перона на гарата, като не спира да му нанася тежки удари. Той стене, опитва се да му каже, че е болен, че е опериран от рак и че всеки момент може да умре. Без резултат.

Бате Николай е ограбен, ритан, влачен,

с удари по главата, накълцан по гърба и по дланта, с два счупени пръста на десния крак и 3 пукнати ребра.

Нападателят Стоян Божков получи две години и осем месеца затвор, но драмите на актьора продължиха с пълна сила.

Все още невъзстановен от жестокото нападение, бате Николай претърпява катастрофа, след която 11 дни е в кома.

Фаталното произшествие се случва в средата на юни 2017 г. Актьорът се прибирал към къщата си в "Драгьовци", където се засякъл с огромен джип. Рязко свил надясно, за да не се размажат челно, но пък така застанал напряко на огромното возило. Сблъсъкът бил неизбежен. Получил т.нар. камшичен удар, който е опасен за гръбначния стълб. Събрали се хора, повикали линейка.

Лекарката от "Бърза помощ" констатирала леко комоцио, но поискала да го прегледат и в болница. Там медиците направо били потресени от резултатите на скенера.

"Никакво движение! Иначе ще умре на място!"

Поставили го в медикаментозна кома, а после и в будна, дни наред на системи. Така останал почти седмица.

Постепенно се възстановявал, но болезнените травми на коляното и на пръстите на лявата ръка останали. Вероятно затова с неимоверни усилия започнал да ходи отново.

Физическите травми на актьора наистина приключват с тази катастрофа, но душевните тепърва предстоят.

В един от най-трудните моменти

на приятелката си Мариана Аламанчева, той е плътно до нея, без изобщо да подозира, че ще го сполети същата участ.

Аламанчева намери дъщеря си Зорница мъртва в техния апартамент в центъра на София. Часове след като е споделила, че е щастлива с човека до себе си, че продължава да рисува, че мечтае за изложба, че след минути ще отиде на разходка с него, защото заедно тичали.

Мариана излиза за кратко. Тези няколко минути се оказват фатални. Когато се връща, намира Зорница мъртва.

Няколко месеца по-късно

Бате Николай се натъква на същата гледка

"Бях купил рибка, някакви хапки, отидох на гости на Надето да се почерпим - споделя тогава пред "168 часа" известният актьор. - Отварям вратата и викам от входа: "Наде, Наденце." И я видях, увиснала на въжето. На прага на една врата.

Буквално се блъснахме лице в лице." "Моля те, стига с тези твои шеги", казва баща й, свикнал с нейните артистични провокации. Надя обаче не реагира. Хваща китката й, но тя е студена и няма пулс.

Обзема го паника. Набира телефона на полицията. Но Надя вече я няма. Животът й си е отишъл, а баща й - един от най-жизнерадостните хора, клоунът, чиято мисия е да вдъхва жажда за живот чрез смях на болни деца, намира своето дете студено, в примка. Как да се усмихва с надежда? Не знае защо, не знае за какво.

Веднага Николай Николаев вика полиция. Присъства, докато я свалят от въжето.

А през това време намира и предсмъртното писмо на дъщеря си: "Бог е любов. Моето кредо е: Аз излъчвам любов и раздавам любов на всички и на всекиго. Неведоми са пътищата Господни. Аз съм на 33 години.

Възрастта на Христос. Човек сам прави съдбата си. Съдбата реши да промени мястото, където живея. Реши да се кача на небето при моя духовен баща. Татко, от всички хора аз те обичам най-много.

Господ има три думи,

които са конституцията на живота. Тези три думи са благодаря, прости и обичам. Ти си въплъщение на тези три думи. Сега не ти казвам сбогом, а довиждане. Когато му дойде времето, ще се видим с теб горе на небето, у дома. Обичам те, Нади."

Актьорът 4 часа дава показания. Когато приключва с тях, той оставя ключовете на съседката леля Драга. На тръгване гаси всички лампи. А на другата сутрин се оказва, че целият апартамент свети. "Духът е горе! Ще свети до 40-ия ден", казва актьорът. Убеден е, че Надежда е в най-добрите ангелски ръце.

След тази трагедия бате Николай е сполетян от следваща.

В началото на тази година неговата най-добра приятелка Мариана Аламанчева беше намерена в кома.

Тя си отиде за няколко часа

"Милата Мариана. Моята Мариана, която ми беше като сестра 50 години. Не преживя смъртата на дъщеря си Зори", изплака бате Николай тогава. Той научил за кончината на Мариана Аламанчева от Жоржета Чакърова. Двамата бяха известни като Бате Николай и Кака Мариана от първото предаване за деца- таланти "Сладкарница Захарно петле". Обичани и чакани в цяла България.

По думите му и тя като него се сринала, когато загубила дъщеря си. Постоянно повтаряла: "Николай, не ми се живее, детето ми го няма". Тогава той я посъветвал да победи мъката и да прави само добро за децата.

Описваше я като щедра душа, имала квартирант на тавана на кооперацията в центъра на София - естествено, без наем.

Според някои всички тези трагедии, сполетели бате Николай в рамките на 2 години,

довели до неговата кончина

Почти 2 месеца след смъртта на Мариана Аламанчева актьорът получи масивен инсулт. Той бе намерен от сина си Стефан Николаев в къщата му край Вакарел. Лекари от Първа градска болница се бориха 4 дни за живота му, но организмът му не издържа.

Вероятно защото вече нямаше защо да се бори.