Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФБР 2 години следи бандитите чрез ченге под прикритие.

Със смъртоносната операция планирали да откраднат милиони и да ликвидират много свидетели.

Полицията във Флорида е успяла да осуети заговор за банков обир в последния момент, като залови трима въоръжени бандити. Драматичната операция, в която участваха десетки офицери от различни агенции, бе оповестена чрез видео, което показва екшъна на магистрала I-95 в окръг Мартин, Флорида. На кадрите от полицейските хеликоптери се вижда, че десетки превозни средства обграждат и разпръсват заподозрените на магистралата няколко часа, преди те да извършат обира.

Полицията принуждава трима души да излязат от колата им и ги арестува. Според шерифа Дарил Канади, Алжир Лий Елисън и Мартиавиус Леон Уилямс с прякор Мъж от Палм Бийч са планирали да убият въоръжени гардове на бронирана кола на банката в Порт Сейнт Луис и да откраднат милиони долари в кеш.

Полицейската операция е подготвяна в продължение на две години и в координация между окръжния шериф в Палм Бийч, полицията в Порт Сейнт Луис, офиса на окръжния шериф на Сейнт Луис и ФБР. Тя започва веднага щом в полицията научават, че групата от трима души планира кървав обир на банковия клон на PNC Bank в града. Специализирана група на ФБР, отговаряща за сигурността на улиците в Южна Флорида, използва агент под прикритие, благодарение на когото полицията през цялото време е била в час по плана. В клетвената декларация на полицията по случая се казва, че тримата бандити са смятали да ограбят бронираната кола извън офиса на PNC Bank, да убият гардовете, а ако планът успее - да извършат друг обир на банкова кола и второ убийство. Според плана един от гардовете, работещ на камион, е планирал да обере първоначално 4 млн. долара.

Според клетвената декларация тримата бандити правили “сухи тренировки” за обира пет дни преди планираната дата, но тайният информатор предупредил полицията. Дарил Канади му казал, че двама от шофьорите на камиони са посветени в грабежа и са част от схемата. Шофьорът, който кара бронирания камион, е и единственият служител, който транспортира до него и чантите с пари. “Ето това ще ограбя” – казал Канади на информатора. След това той предвиждал гардът да даде чантите на информатора, който да ги постави в багажника на откраднатото превозно средство, което ще карат. Канади планирал ликвидиране на свидетелите. Той казал, че ще стреля и ще убие шофьора на камиона.

Според разследващите от ФБР вторият гард вероятно е бил наясно с плана за обира. Агентите на ФБР правят заключение в доклада си: “Канади е възнамерявал да убие двамата бодиградове жени и охранителя, посветен в заговора.” Канади е заявил на информатора, че готви грабежа две години.

Операцията по залавянето. Операцията завършва успешно на магистралата I-95. Тримата мъже са обкръжени, така че да се избегнат потенциални жертви сред минаващите мотористи.

“Имахме големи опасения да не се стигне до насилие. Никой не пострада в операцията” – казва шерифът на окръг Марти Уилям Д. Снайдер. Той подчертава положителния факт, че в операцията са участвали и са били в координация няколко агенции.