Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Агенти се притесняват, че никой не може да избяга от отмъстителната ръка на Путин

Бивш полковник от руската армия, осъден за предаване на самоличността на московски агенти, работещи под прикритие в Европа, на MI6 през 2006 г., Сергей Скрипал пристигна във Великобритания като част от размяна на шпиони между САЩ и Русия.

Днес 66-годишният мъж се намира в критично състояние в британска болница, след като е открит в безсъзнание в търговски център заедно с дъщеря си Юлия.

"Тя лежеше на пода, очите й бяха широко отворени, а от устата й излизаше пяна – разказа очевидец. – После мъжът се вкочани, ръцете му престанаха да се движат, но погледът му беше все така вперен напред."

Юлия и Сергей за последно са заснети да се разхождат весело хванати под ръка по улица, водеща към търговския център, в който са изгубили съзнание. Знае се, че преди това са обядвали в ресторант наблизо, който веднага е затворен от полицията, тъй като вероятността семейството да се е натровило с вещество, изсипано в храната, е голяма. Друга възможност е да са били нападнати на улицата, макар по телата им да няма следи от физическо насилие.

Мистериозното влошено състояние и на двамата накара абсолютно всички служби да вперят очи в Русия и да я посочат с пръст като виновник за тежкото състояние на Сергей, тъй като случаят изключително много напомня на този с Александър Литвиненко, който бе отровен с плутоний и по-късно издъхна.

Оказва се обаче, че той не е бил единственият убит. През ноември 2012 г. Александър Припилични издъхва пред дома си във Великобритания. Той се заселва на Острова по същия метод като Скрипал - предавайки интересите на Русия, той получава убежище в европейската държава. Британските власти дълго време прикриват случая, като твърдят, че смъртта на Припилични е естествена, въпреки че токсикологичния тест показва наличие на отрова в стомаха на жертвата.

Русия естествено отказва да признае каквато и да било връзка със случая. Тъкмо напротив - властите там предлагат своята помощ за раследването на нападението му и приемат нападенията към себе си като "насяване на излишна омраза".

Сергей Скрипал се издигна в ранга на полковник в руската армия, преди да стане висш служител на разузнаването в хаотичните дни след падането на комунизма.

През 1999 година прекратява военната си кариера и започва работа в Министерството на външните работи в Москва. Там служи до 2003 година, когато напуска и започва да се занимава с бизнес.

Но името му нашумява пред света през 2004 година, когато е обвинен в шпионаж - Скрипал предава имената на голяма част от руските агенти, които работят в Европа, на MI6, като в замяна получава 100 хил. долара в тайна сметка в Испания.

По това време Сергей Скрипал вече се е пенсионирал, но използвал старите си контакти от армията, за да набира информация и да я предава на службите на Острова. Информацията предавал по добре познат метод на шпионите, използван дори и във филмите за Джеймс Бонд - spy rock. фалшив камък, опакован с приемно оборудване - в московски парк.

Години по-късно руските тайни служби разкриха рока, разкривайки как агентите минават през него, предавайки данните си на скалата чрез скрито ръчно устройство.

През 2006 година, руснакът е осъден на 13 години затвор заради "висша измяна", като руската служба по сигурност твърди, че освен имената на шпионите, Скрипал е предал и много държавни тайни на противника. Дори и да не е било така, във файловете, които Сергей е предал, имало 300 имена. Някои от тези хора били задържани, а огромна част от тях изчезнала, без никой да знае какво се е случило с тях и до днес.

Когато е заловен, шпионинът изрича само едно изречение: "Вие ме надиграхте"

 А по време на процеса не крие, че е снабдявал с информация британските служби, след като те са се свързали с него през 1995 година. И може би това е причината, поради която Скрипал не е бил пратен директно на бесилото. Поне не и до днес.

Случаят му изключително много напомня този с полковник Олег Пенковски, екзекутиран от Съветския съюз през 1963 г., защото е предоставил на Съединените щати информация по време на кубинската ракетна криза.

През юли 2010 година тогавашният руски президент Дмитрий Медведев оправдава Скрипал и заедно с още трима руски шпиони той е разменен за 10 руски агенти, заловени от Съединените щати. Заедно с още един негов колега са пратени във Великобритания, където на летището ги чакат британски офицери. Шпионинът бил от изключителна важност за Острова, за това му била дадена нова самоличност, пенсия и дом за 340 000 паунда.

Според съседите му той бил тих и приятен съсед. Винаги ги поздравявал, а когато се нанесъл, поканил почти цялата улица на вечеря у тях. Всички те са единодушни, че е живеел спокойно, но напоследък започнал да се притеснява за живота си

Затова помолил властите да му осигурят охрана. Отравянето на шпионина и дъщеря му идва, след като съпругата на Скрипал, Людмила, умира през 2012 година. Тя пристига във Великобритания заедно със съпруга си, а според свидетелството за смърт причината е рак. Съвсем наскоро умира и синът на руснака, който бил на посещение заедно със своята приятелка в Санкт Петербург. Причината за смъртта остава неясна.

Множество бивши агенти по цял свят се почувстваха още по-несигурни след нападението, смятайки, че никой не може да избяга от отмъстителната ръка на Путин.

"Има смъртни случаи, които привличат вниманието - казва един от разследващите Марк Роули. - Мисля, че трябва да помним, че руските изгнаници не са безсмъртни.

Всички умират и това може да даде възможност за разпространение на някои теории за конспирация. Но също така трябва да имаме предвид и държавна заплаха, така както се случи с делото "Литвиненко"."