Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Освещаване на ракети "Топол М"
Освещаване на ракети "Топол М"

Свръхмодерните оръжия за масово унищожение, създадени и разработвани от Русия са в пълен контраст със социалното и икономическото състояние на огромната страна в момента. И тук не става дума за чужда пропаганда, защото за бедност и изостаналост вече говори не друг, а самият руски президент.

Главният враг на Русия е изоставането във всички области от развитите икономически държави, заяви Владимир Путин по време на своето послание до Федералното събрание, което отправи на 1 март.

"Ако не променим тенденцията и ситуацията не се подобри, то изоставането ни ще се увеличава. Това е тежка хронична болест, която неумолимо, крачка по крачка разрушава организма отвътре", каза още руският президент.

Според него, в следващите години страната трябва да обезпечи такава творческа мощ и такава динамика, че никакви прегради да не могат да й попречат да върви напред. Като част от промените, Путин постави задача пред правителството

да намали двойно нивото на бедност

в Русия за шест години.

"Това е ключова задача на следващото десетилетие-да осигурим ръст на доходите на хората и то дългосрочно", каза още Путин. Той припомни, че през 2000 година под чертата на бедността са били 42 милиона руснаци, а днес тази група е от 20 милиона руски граждани.

Навремето СССР се оправдаваше с големите разходи за въоръжаване, които е принуден да прави. А в отговор, тогавашният американски президент Роналд Рейгън, освен империя на злото, го нарече и "Горна Волта с ракети".

А доколкото според някои материалната криза е плод на духовната – в Русия има върху какво да се замисли човек. Руснаците вече иронично говорят, че предстои свещеници от Руската православна църква да направят освещаване и на новите ракети "Сатана 2", както на Запад наричат "Сармат". И това съвсем не е шега, тъй като вече от години официалните церемонии по приемането на въоръжение на нови оръжия и отбранителни системи в руската армия не минават без църковна служба с водосвет. Преди време с тържествена литургия бяха благословени от свещеници и междуконтиненталните балистични ядрени ракети РТ-2 Топол М (SS-27 според наименованията възприети в НАТО).

Новата ракета "Сармат", която според наименованията на НАТО се нарича "Сатана 2"
Новата ракета "Сармат", която според наименованията на НАТО се нарича "Сатана 2"

За съжаление дългоочакваната свобода на религиозните вярвания след разпадането на Съветския съюз напоследък в Русия придобива някои форми, които предизвикват

възмущение в цялото общество Свещениците често са викани да освещават различни оръжия - изтребители, бомбардировачи, бойни кораби и подводници. Така например, според публикации в руски медии само за една година – 2008-а, ректорът на патриаршеския манастир "Иля Муромец" към щаба на стратегическите ракетни войски на Руската федерация Михаил Василиев е

осветил четири ракети "Топол",

шест машини за поддръжка, както и няколко десетки части от тактическите системи "Искандер" и зенитно-ракетни комплекси С-300. Впоследствие "Топол" са освещавани неведнъж (Русия разполага с 65 ракети от този вид) - например в град Серпухов, Московска област през 2014 г., а миналата година бяха осветени и комплексът с ракети земя-въздух С-400 в Крим.

Освещаване на зенитен комплекс С-400 в Крим
Освещаване на зенитен комплекс С-400 в Крим
Затова извън играта на думи с наименованията мнозина задават по-важния въпрос – морално ли е църквата да благославя оръжия, предназначени за убиване на хора?

"Като признава войната като зло, Църквата все пак не забранява на чедата си да участват във военни действия, когато става дума за защита на ближните си и възстановяване на справедливостта. В такива случаи войната се смята за нежелателно, но принудително средство", се казва в "Основи на социалната концепция на Руската православна църква". В тази връзка църквата е издала и

специален

"Требник на воина",

който описва реда за освещаване на оръжия, знамена, военни чинове и други.

Парадоксално, но първият боен кораб преминал официална церемония по освещаване през май 1994 г. е подводницата "Курск". Както е известно тя потъна в Баренцово море на 12 август 2000 г. в резултат на катастрофа като погреба на дъното целия екипаж от 118 души на борда си.

През септември 2015 г. пък свещеник в град Кубан реши

да освещава избирателна секция

и по този начин да изгони "демона на фалшификацията" от изборните урни. Той поръси със светена вода бюлетините, след което реши да освети самите избиратели. Един от наблюдателите не се сдържа и се опита да спре свещеника със сила. Двамата се сбиват и в крайна сметка са арестувани от полицията.

Но може би най-шумен скандал предизвика случка в Челябинск преди три години. Там в разгара на Великите пости с думите към "служителките": "от това как се молите ще зависи и вашата заплата" отец Николай освети стриптийз клуб "Studio 74".