Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Свилен и Мария Велеви в съда
Свилен и Мария Велеви в съда

Институциите у нас са бездействали преди убийството на 86-годишния Стефан Янев в столичния кв. „Люлин“, въпреки че са получавали много пъти сигнали, че пенсионерът е подложен на тормоз и че трите му внучки не са ходили на училище.

Това заключи съдия Пламен Дацов от Софийския апелативен за тежкия случай, при който прокуратурата обвини съпрузите Мария и Свилен Велеви за смъртта на бащата на жената. 

Велеви, които бяха задържани в края на февруари т.г., поискаха да излязат на свобода. Съдия Дацов и двама други негови колеги обаче потвърдиха задържането им.

Заседанието в съда мина под непрестанните крясъци на Мария. „Чувствам се зле, травмирана и ужасена съм. Не съм проявявала агресия към никого. Не съм обществено опасна“, викаше задържаната. Наложи се магистратите да я отстраняват от съдебната зала заради неспазване на реда. Преди това тя пак възкликна: „Този ненормален старец ни заплашваше с пистолет. Съпругът ми защити достойнството на семейството ни“.

Според разследването пенсионерът е издъхнал от задушаване в апартамента, в който живеел с Мария и Свилен и трите му внучки в кв. „Люлин“. По-рано съпрузите го налагали с твърди и тъпи предмети по главата и тялото. Най-вероятно става дума за крак от табуретка. Възрастният мъж викал: „Помощ, няма ли кой да ми помогне“. Дъщеря му отвърнала: „Ще те бия, докато не умреш“. Според първоначални експертизи по делото Стефан е починал на 11 февруари. Трупът му бе намерен 10 дни по-късно.

Магистратите прецениха, че доказателствата за престъплението са достатъчно за задържането на Велеви. Съдът обърна внимание, че пенсионерът е бил тормозен от години. Мария отправяла закани и заплахи и към съседите в блока им в „Люлин“.

От становища на психиатри по делото става ясно, че и двамата разбирали постъпката си и могат да носят наказателна отговрност. “Велева е с повишена сензитивност към контакти с хора и околната среда“, посочиха магистратите.

Съдът указа и на отговорностите институции да настанят трите деца на задържаните в специални заведения, ако няма кой да се грижи  за тях.