Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йотова посрещна руския патриарх. Снимка ПИЕР ПЕТРОВ
Йотова посрещна руския патриарх. Снимка ПИЕР ПЕТРОВ

Вицепрезидентът Илияна Йотова, митрополити от Светия синод и духовници посрещнаха на летището в петък Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, който пристигна на тридневно посещение в България.

"Много се радвам да стъпя на гостоприемната и близка до сърцето ми българска земя, да се срещна със събратята ми - Негово Светейшество патриарх Неофит , духовенството и вярващият български народ. Идвам тук с много светло чувство и радост от предстоящите срещи", каза патриарх Кирил.

"За нас е голяма чест присъствието и участието на патриарх Кирил в честването на Националния празник на България - 3 март и в честванията на 140 г. от края на Освободителната Руско-турска война. Българите помним и познаваме нашата история. Руското духовенство има голямата роля за тревожните събития през 1877 и 1878 г., защото то подготви руския народ за участие в Освободителната война", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Врачанският митрополит Григорий, Старозагорският митрополит Киприан и главният секретар на Св . синод Мелнишкият епископ Герасим посрещнаха главата на руската православна църква на летище София. Веднага след това патриарх Кирил тръгна към Синодалния параклис "Св . цар Борис-Михаил". Срещата му с Негово Светейшество патриарх Неофит беше от 16 ч.

На 3 март патриарх Кирил ще посети Храм-паметника "Рождество Христово " за благодарствен молебен по повод юбилейните тържества и веднага след това ще бъде на връх Шипка за официалната церемония по повод Националния празник.