Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петкова ликвидира над 800 млн. лв. дългове в сектора и развали скандалните договори с щатските тецове

Само това пести на НЕК по 100 млн. лв. годишно 

Със съпруга гледат вечното дерби в отделни стаи - тя е от “Левски”, а той от ЦСКА

От проверките на спецслужбите, НАП, финансовото разузнаване, Комисията за финансов надзор и БНБ зависи дали ще има сделка за ЧЕЗ и дали енергийният министър в оставка ще запази поста си. До дни институциите ще запознаят управляващите с данните си за новия собственик "Инерком".

Теменужка Петкова пожела да се оттегли заради 20-годишното си приятелство с Гинка Върбакова,

Спецслужбите ще проверяват дали Гинка Върбакова е истинският купувач на ЧЕЗ. СНИМКА ПИЕР ПЕТРОВ
Спецслужбите ще проверяват дали Гинка Върбакова е истинският купувач на ЧЕЗ. СНИМКА ПИЕР ПЕТРОВ
чиято компания предложи най-висока цена за ЧЕЗ. Премиерът Бойко
Бойко Борисов е категоричен, че този път няма да допусне кабинетът да бъде свален заради енергетиката. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Бойко Борисов е категоричен, че този път няма да допусне кабинетът да бъде свален заради енергетиката. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Борисов първоначално бе съгласен с оставката, но впоследствие той и групата на ГЕРБ се разколебаха.

Защо решението се оказва толкова трудно? Защото Борисов през 2013 г. вече бе свален от власт заради финансовия апокалипсис в енергетиката. Тогава заради огромните дългове в сектора цената на тока трябваше рязко да се повиши, което провокира масови протести.

Сега обаче дружествата в бранша са в доста по-добра форма благодарение на нестандартното решение на Борисов да назначи одитора Петкова.

През 2014 г. Теменужка Петкова завари дружествата в системата почти в кома. Ежедневно се тиражираха информации за огромните дългове на НЕК, които всеки момент могат да я фалират. В този период те варираха

между 3 и 4 млрд.

лв. В сметките на държавните дружества тогава имаше едва 404 млн. лв., които трудно покриваха и оперативните им разходи. Само за сравнение сега наличният ресурс надхвърля 1,1 млрд. лв. Като същевременно 800 млн. лв. от задълженията са погасени.

Петкова челно се сблъска с този батак, забъркан от редица енергийни министри, които години наред го замитаха под килима. Борчовете се трупаха и бомбата всеки момент можеше да избухне, защото НЕК не можеше да обслужва задълженията си. Петкова подходи към проблема като извънсистемен играч. Като начало създаде фонд "Сигурност на електроенергийната система", който се формира от добавката "Задължения към обществото", от емисиите и таксата от 5 на сто върху приходите на енергийните дружества. Целта му бе да стабилизира НЕК, която всеки месец трупаше

десетки милиони левове загуба, изкупувайки скъпия ток на "Марица-изток" 1 и 3 и на топлофикациите.

Вторият ход на Петкова бе да запуши бездънната яма, в която изтичаха парите на НЕК. Според сключените през 2001 г. договори с американските централи държавата вече им бе платила над 6 млрд. лв. и трябваше още дълго да плаща подобни солени сметки. 

"Тези ангажименти не могат да бъдат предоговорени, рискуваме арбитражен съд", бе рефренът, който повтаряха всички министри преди Петкова. Въпреки че много добре осъзнаваха, че тези разходи източват НЕК и

тя рано или късно

ще фалира

За разлика от предшествениците си Петкова отново се прояви като играч извън матрицата на енергийните лобита. Целта й бе да убеди собствениците на щатските тецове доброволно да се откажат от преференциалните цени, по които държавата бе принудена да изкупува тока им. Независимо дали го произвеждат, или не.

Мнозина тогава публично се присмиваха, че това е наивитет, че никой нормален инвеститор няма да се съгласи на подобна глупост и други подобни. Но Петкова за всеобща изненада успя. По неофициални канали се разбра, че

щатските централи

са били предупредени,

че ако доброволно не приемат условията на държавата, рискуват да загубят всичко. НЕК ще фалира, а с фалита й ще се прекратяват и неизгодните за България договори. След кратък размисъл ангажиментите като по чудо бяха коригирани и благодарение на това НЕК сега плаща със 100 млн. лв. по-малко всяка година.

Така за няколко години енергийните финанси бяха стабилизирани, което даде повод на Бойко Борисов и Петкова отново да лансират проекта "Белене". Още повече че двата реактора вече са у нас и стоят в кашони.

Затова Бойко Борисов реши да се възползва от европредседателството и обяви, че

"Белене" може да стане приоритетен за

Западните Балкани

Което ще е силен аргумент да се търси финансиране и от ЕС.

Случайно или не, именно разкритията на Теменужка Петкова за разхищенията по проекта станаха причина БСП да я отстрани от поста директор на Агенцията за държавна финансова инспекция през 2013 г.

Преди това тя работеше от близо 30 години там, като започва от най-ниското стъпало. “Болеше я, защото я уволниха за това, че си е свършила работата”, разказа пред "168 часа" тогава близък до нея.

Според него след това тя се записва в Бюрото по труда и така изкарва до лятото на 2014 г., когато служебният кабинет на Георги Близнашки я кани за зам.-министър на финансите. Задачата й е да направи

спешна ревизия

на бюджета

На този етап обаче това изглежда невъзможно - в разгара на летния сезон повечето й бивши колеги в Агенцията са в отпуск.

"Когато разбрахме каква задача й е поставена, много от нас си прекратиха почивките и доброволно се върнахме на работа, за да й помогнем. Този жест доста я развълнува, но и тя винаги ни стоеше зад гърба", спомня си неин колега.

Според него не е имало случай тя да разбере за болен близък или дете на някого от колегите си и да не реагира. Когато майката на една служителка се оказва тежко болна и е необходимо спешно преливане, Петкова само си взела чантата и тръгнала за болницата, за да дари кръв.

Вероятно и заради тези приятелски отношения с бившите си колеги Петкова се справя с ревизията на бюджета през 2014 г. и някъде в този период влиза в полезрението на новоизбрания премиер Бойко Борисов. Дали заради това, или заради разкритията й за скандалните харчове в “Белене", той изненадващо я кани за енергиен министър. Представителите на

различните лобита в бранша, естествено,

бяха в шок

- постът дотогава винаги е бил запазен за някого от представителите им. А изборът на един одитор не предвещаваше нищо добро. Прогнозите за оставането й на поста бяха повече от краткосрочни. Ако не бъде ударена от първата мина в сектора, то с втората със сигурност ще си замине, шегуваха се тогава енергетици.

Петкова обаче се прояви като добър сапьор и обезвреди няколко от

най-големите бомби,

които заплашваха да фалират сектора

Всъщност това са истинските причини от ГЕРБ да не са съгласни с оставката на Петкова. Там са наясно, че всеки друг на този пост е риск, който лесно може да вкара НЕК отново в дълговата спирала, а именно такъв е лошият опит от последните над 20 години.

Независимо как ще се развият събитията и дали Петкова ще запази поста си, със сигурност при нея едно нещо няма да се промени - тя завинаги ще си остане запален фен на любимия “Левски". Независимо че съпругът й е от ЦСКА.

“Двамата не са просто зрители, а истински запалянковци, които се вълнуват от съдбата на отборите си. Затова, когато се играе вечното дерби, тя и мъжът й го гледат в отделни стаи”, смеят се близки до Петкова. 

От кой отбор е синът й и как Петкова загуби битката за него, четете в хартиеното издание.