Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ето едно към едно цялото изявление на премиера на извънреден брифинг в парламента за сделката за активите на ЧЕЗ в България:

Малко подценихме обстановката в последните дни, тъй като действително сделката за ЧЕЗ е проведена в Чехия между две частни компании. До тук - нищо лошо. Само че, наблюдавайки последните дни как беше градирана атаката срещу мен и правителството, поисках днес разговор с премиера Бабиш. Тъй като в Чехия, знаете, текат много тежки политически процеси, но това не е наша работа, и настоях, тъй като ние няма как да знаем какво се е случило в Чехия, да получа от него тази информация, която има в тяхното министерство и това, което той е проверил. В момента, в който го получих, сме го предали на госпожа Караянчева, за да го заведе в деловодството на парламента.

От това, което виждам, стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития, само че по друг сценарий, но със същите изпълнители - пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания и в един момент се получава, че едва ли не аз или правителството участваме в някаква задкулисна тъмна сделка. Не само, че не участваме - никакво влияние или отношение нямаме по тази тема. Нещо повече - тези хора с това, че забавиха фактурите навремето и си спомняте, че се натрупаха огромни сметки на хората и ги изкараха на улицата, следващите години стана ясно, че е било така, ние подадохме оставка.

Сега в общественото пространство се насажда усещането, и то много планирано и точно, че някаква Гинка от Пазарджик, стоейки някой от нас най-вероятно зад нея, прави една такава сделка. Това не само, че е лъжа, не само, че не е истина, но в същото време цели други последствия.

Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми изпрати сега - в момента, в който го получих дойдох да го засекретим и да го кажем на хората, защото има и банкова информация, и виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Тъй като Законът за банките е много строг, ще им спестя имената за пред медиите, но иначе парламентаристите могат да се запознаят с тях.

Кое ме притеснява сега? В медийното пространство излиза, че сделката е приключила, поне аз с такова впечатление оставам. Това, което ми праща днес премиерът на Чехия, доверявайки ми, чрез неговия зам.-министър мисля, че го е изпратил, излиза, че всъщност тези банки, за които говорим, са изпратили писмо за комфорт, писма за намерения, хвърчащи листа, които във финансово-правния език не означават абсолютно нищо. Може да пратиш каквито искаш такива листа. 

Говорих и със Стоян Мавродиев (шеф на Българската банка за развитие - б.р.) току-що. Преди няколко месеца някой ги питал, че евентуално, ако нещо стане, биха ли били финансирали или рефинансирали. Нито са пращали писма, нито са поемали ангажимент, нито каквото и да е било. И на практика излиза, че български банки с държавна банка, едва ли не е финансирала, приключила сделка, в която към този час пише писмо за комфорт - какво трябва да значи това, аз не знам. И пред кой да послужи? И каква му е правната стойност?

Този път оставки няма да има и им обещавам на тези хора да ги разнищя докрай този път. Колегите обещаха веднага да подготвят един проектозакон за промяна в Закона за енергетиката, за да може при подобна сделка, когато се прехвърлят акции, защото ние не можем да попречим на частния капитал да си прехвърля акции, както по никакъв начин не можахме да попречим или не можем, или не сме искали. Но когато, примерно пак чешки гражданин закупи наша национална телевизия за същата сума от 380 милиона лева, ние по никакъв начин не се месим, защото това става в чужбина между частни субекти - затова ние имаме регулатор.

Но ние в Закона, и всички колеги тук поеха ангажимент, утре-вдругиден, до изслушването, което комисиите ще направят, да подготвим и проектозакон, за да не може подобни фирми - така грубо като ги пресмятах сега излиза, че въпросната госпожа (Гинка Върбакова - б.р.) ще има по-малко от 10%. Освен това тук говорих и с Волен Сидеров, надявам се и той да го каже, но тук не става въпрос само за единия оператор. Госпожа Нинова, разбирам я, казва да се откупи или да се национализира тази сделка, но има още два оператора. За другите 6 милиона или 5 милиона българи няма ли същото да важи? И ако ще влизаме и ще търсим инструменти да се национализира или да се откупуват проценти, то тогава питам - защо само за едното дружество, а не и за трите.

Това мога да ви кажа за вашите зрители и слушатели, не само, че нямаме никакво участие, просто толкова ювелирна и хубава операция пак ни спретнаха, че използваха времето, когато няколко дни подред знаят, че сме в чужбина, знаят, че съзнанието ни е изключително ангажирано там, и се опитаха да направят тази работа. 

Президента Радев го съветвам да се обади на президента Земан и да го попита също, както аз Бабиш, какво мисли по сделката, да се поинтересува, защото неговият колега сигурно също знае, защото част от участниците аз съм ги виждал на снимки с президента Земан.

Така че да вложим цялата мощност на държава, да приемем, че нашата опозиция е алармирала, ние сме я подценили, сега с цялата сила на държавата да се върнем и да направим това, което е необходимо. Няма да им дам да ни петнят репутацията и с подобни игрички да излиза, че някъде витаем ние за подобно нещо. Тези хора са ме сваляли един път от власт и сега искат същото да направят, този път с друг сценарий, по друг репутационен начин. Е, няма да стане!

Сега търся, не можах да го намеря, шефа на БНБ , ще го замоля веднага, по най-бързия начин, да види какви са тези писма и тези банки, които са ги пратили, те ли са ги изпращали, защото много интересно - те изцяло отричат, а в същото време чехът ми го праща, че го има там. Така че нашият банков надзор да се намеси с всичка сила и тук, като видим резултатите, ще ви информирам. 

След като в четвъртък минат изслушванията, след като проверим целия този сценарий, защото всеки може да има приятел и тя (Теменужка Петкова - б.р.) беше достатъчно доблестна да каже: "Да, познавам я" и си подаде оставката. Днес разговарях и с Валери Симеонов, Каракачанов и Волен Сидеров, те казаха не е нужно, не е правилно сега да се взима, преди да проверим всичко, което става и то започва да излиза.

Това е една доста добре скалъпена, много майсторски, много добър сценарий. И аз, чак като започнах във фейсбук да виждам как се настройват хората към мен, едва ли не, че ние сме направили тази глупост. Това са хора, на които ние сме им завеждали дела, прокурорите са проверявали, карали сме се със стария чешки премиер заради тях. Накрая, знаете, прокуратурата излезе с препоръки, КЕВР съответно им наложи санкции, а в момента и с трите електроразпределителни дружества водим арбитражни дела , и то за стотици милиони, за времето, когато беше Драго Стойнев министър и спря движението на цените.

Целият скандал, който сега ни спретват, е в един момент същите тези хора, когато вече в публиката се е натрупало усещането, че аз или правителството стоим зад тази сделка, да загасят тока. И изведнъж три милиона казват : "Гледай го тоя какво направи!". Това е сценарият на тези гадове. И затова ще ги гоня този път подред и докрай. Искам хората да го знаят, Господ ми е свидетел, нямам нищо. Как може да си помисли някой, че точно на нас ще го продадат ЧЕЗ те? Но това е друга тема.

Благодаря на колегите, че ми помогнаха и се надявам депутатите много бързо да внесат и да променят този закон. В четвъртък изслушваме всички и караме подред. Аз поемам ангажимент с финансовия министър и с БНБ да видим тези банки и какво значи писмо за комфорт. Сигурно го има, но този комфорт на нас ни създаде огромен дискомфорт , което те направиха. 

Проблем е това, което искат те да направят, защото виждате в един момент навремето те използваха тези инструменти, за да ни свалят, ако си спомняте, и добрия Орешарски. Сега изведнъж вкупом заговориха срещу сделката, а имаха достатъчно инструменти да проверят как са нещата. Защото от една година се говори - кой ли нямаше да я купува и в публичното пространство какви ли не хора се въртяха. Ние няма как да знаем един частен субект на кой ще реши да си продаде акциите, няма как да знаем, нито е редно. Утре могат Би Ти Ви да искат да продадат, ние как ще разберем или сега да кажем "Би Ти Ви да кажете кой ще ви купува и ще се продава ли?". Значи ние се месим, нали така? Същото е и за вашите колеги в NOVА. 

Нямам механизъм да спрем тази сделка, защото е между частни субекти, но с промяна на Закона, с бързи интервенции, с всичко, което държавата има като възможности - и през БНБ, и през КФН, и сега съответно финансовото разузнаване да тръгне по тези офшорки да види къде са се завъртели, къде са парите и как са финансирани. Ще помисля с европейските служби коя и как би могла да ни помогне, защото всичко това се развива в чужда държава и ние можем да влезнем и в междудържавен скандал в случая, когато говорим за подобно нещо. 

За да няма никаква спекула с това, мигновено щом съм го получил съм го завел в деловодството на парламента в засекретена секция с имената им, с всичко, както са ми го пратили чехите, така мигновено съм го завел. 

Благодаря Ви!