Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Предварително моля и призовавам да не се превръща този статус нито в патриотарство, нито в национален нихилизъм. Реших тази година да не философствам дали е правилно или не да се празнува или отбелязва 3-ти март. Хората са толкова разделени по този въпрос, че ще се стигне пак до кавги и лични обиди. Друго искам да науча. Руският патриарх ще пристигне в България и ще участва в помена за загиналите православни воини от тогавашната Руска империя. Но освен православни има загинали мюсюлмани (включително и в руската войска), а също и католици и протестанти.

Моят въпрос е - как мюсюлманите отбелязват годишнини от нечия гибел? Търсих из интернет... Не е ясно напълно. Според някои е забранено, според други - не. При българските алевити ако правилно разбирам това е традиция.

Смисълът на моя въпрос е... как се отбелязва (спомня) за смъртта на хора от мюсюлманската религия. Войничетата, независимо дали са българи, украинци, фини, румънци, турци или от друга етническа или религиозна група в Османската империя са чеда на Бога. Те нямат отношение към политическите решения за водене на война.

Както беше писал Димчо Дебелянов за друга война и за друг загинал войник: " Той не ни е вече враг..."

От фейсбук