Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Велева СНИМКИ: Йордан Симеонов
Мария Велева СНИМКИ: Йордан Симеонов

Прочувствено слово дръпна пред съда Мария Велева, която заедно със съпруга си  Свилен Велев са обвинени за убийството на 86-годишния Стефан Янев. Възрастният човек разкри, че 3-те му внучки на 13, 14 и 18 години не ходят на училище. На 11 февруари той изчезна, а трупът му бе намерен на метри от апартамента му в сряда вечерта. За зверското престъпление са обвинени дъщеря му Мария и съпругът й Свилен Велев. 

За разлика от мъжа си Мария се оказа доста словоохотлива. Със сълзлив глас тя прекъсваше прокурора и служебните адвокати, молейки да бъде пусната на свобода. Родената през 1976 г. жена била с висше педагогическо образование, получено в Софийския университет и със средно образование специалност "Пиано". Тя обясни, че пишела детски песни. "Искам да работя в училища и детски градини, да пея на децата моите песни, да не ме връщате там, откъдето идвам и да имам срещи с психолог и психиатър", бе едно от желанията на жената. Тя добави, че е човек на изкуството, свири на пиано и синтезатор, иска да продължи да музицира и да докаже на целия свят какъв човек е. 

Мария разкри, че вече била променила отношението си към училището и вече е съгласна дъщерите й да ходят на училище, но наблегна, че държи да посещават добри училища с добри съученици и вярвала, че ще се намери и такова училище. Тя не пропусна да похвали и мъжа си Свилен, че бил един от най-съвестните работници в Топлофикация. Той работел на трудов договор в ТЕЦ София Изток като оператор. За разлика от жена си Свилен бе твърде мълчалив и мрачен. 

По време на делото за гледане на мярката им за неотклонение стана ясно, че причина за смъртта на възрастния човек може да е и задушаване, получено вследствие на побоя, който двамата са му нанесли. Стефан Янев е удрян с тъп предмет по главата, като зет му е обяснил в самопризнанията си как го е сторил. Причините да му налетят били, че пенсионерът искал да започне дело за делба на общия апартамент, в който живеят.

Свидетелка чула викове, както и гласа на Мария "Ще те пребия". Комшиите разказали, че тя е агресивна и към тях. Съдът ще обяви решението си дали двамата остават в ареста в 19 часа. 

Свилен Велев
Свилен Велев