Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи водят Свилен Велев до кофата, където бил хвърлил дрехите.
Полицаи водят Свилен Велев до кофата, където бил хвърлил дрехите.

Зает му Свилен Велев изхвърлил кървавите дрехи и джобно ножче в кофа. Дъщеря му Мария почистила с белина 

86-годишният Стефан Янев, който разкри, че трите му внучки са държани под ключ от собствените си родители, бил пребит от зет си и дъщеря си с ръбест, продълговат предмет най-вероятно крак от табуретка.

Стефан Янев
Стефан Янев

Тялото на възрастния човек бе открито в сряда привечер на тераса до жилището му в бл. 741 в столичния кв. “Люлин”.

За убийството са обвинени дъщеря му Мария Янева и мъжът ѝ Свилен Велев. В самопризнанията си зетят казал, че той го е пребил и го е ръгал с джобно ножче по лицето. После изхвърлил кървавите си дрехи и ножчето в кофа за боклук недалеч от блока. По време на следствения експеримент в четвъртък Свилен

отвел

разследващите

до кофата,

но дрехите и ножчето не били намерени. Не бил открит и счупеният крак от табуретка.

Свилен твърдял, че смъртоносният бой бил на 11 февруари, т.е. веднага след като предаването “Съдебен спор” заснело репортаж със Стефан, Мария и мъжа ѝ.

Аутопсията обаче показала, че думите му не отговарят на истината. Побоят е станал между две и четири денонощия преди намирането на тялото, т.е. между 17 и 19 февруари, каза разследващ. Все още точната причина за смъртта не е ясна, защото видимите рани не са смъртоносни. Проверява се дали дядото не е задушен.

По думите на зетя боят бил в кухнята, а скандалът бил за общия апартамент и неплатените сметки. После дядото бил извлечен за краката от жилището до терасата, която е на 2-3 метра от апартамента. Възрастният човек бил открит проснат по гръб, а дрехите му - черна жилетка и риза, се били набрали до гърдите. На криминалистите им направило впечатление, че маратонките му са били чисти.

В жилището също нямало следи от борба. Било разхвърляно, навсякъде имало камари от дрехи - по столове и шкафове, но не и паднали предмети и обърнати мебели.

Според полицаите Мария и Свилен старателно почистили навсякъде с белина, защото в апартамента и на площадката нямало кръв.

Криминалистите не изключват версията Свилен да поема вината вместо жена си. Смятат, че той е помагал в чистенето и в боя, но може да не е главният виновник.

Свидетелка чула крясъците на Мария: “Ще те убия”.

Мария Янева
Мария Янева

“В ареста

тя се държи

абсолютно

неадекватно

Почти през цялото време вика неистово”, каза полицай. Това била и причината да не бъде отведена за следствения експеримент в апартамента в четвъртък. “Щеше да направи “панаири” в блока”, добави той.

Терасата, където е открито тялото на Стефан Янев.
Терасата, където е открито тялото на Стефан Янев.

Разследването изяснява къде е бил възрастният човек между 11 февруари и деня на смъртта му. След заснемането на тв репортажа той напуснал жилището. Защо се е върнал, още не е ясно. “Може би се е надявал да не се засече с тях”, предполага полицай.

Мария, Свилен и 3-те им дъщери не се задържали вкъщи, прибирали се само да преспят. Обикаляли из Западния парк, край мола в “Люлин”, из квартала. Когато ги нямало, заключвали стаята, в която живеели. Не били в дома си и когато е намерено тялото на Стефан. Наложило се ключар да отваря апартамента и тяхната стая. Прибрали се около 22 ч и били задържани.

Трите дъщери най-вероятно са станали свидетели на престъплението, защото не са се отделяли от родителите си за миг. Дали е така, не се знае със сигурност, защото момичетата се държали неадекватно. “Те са тотал щета”, каза следовател.

Девойките са на 13, 14 и 18 г. Откъслечни думи произнасяла само средната. Тя била единствената, която можела да срича. “Не сме проверявали дали умеят да пишат, но най-малката и голямата не четат”. По думите на един от разследващите най-голямата

била с “акъл

на 9-годишна,

а малката - като на дете на 2-3 години”.

През живота си децата не са ходили на училище. В началото на ноември семейството било посетено от група, която издирва деца, които не учат, за да бъдат върнати в класните стаи. Мария и Свилен обаче не им отворили, а съседите твърдели, че не знаят в блока да живеят такива деца. Преди дни чрез кварталния инспектор социалните се свързали със Свилен. Той заявил, че децата ходят на училище в центъра. Освен двете по-малки момичета в кризисен център за пълнолетни вече е настанена и сестра им.

На балкона още има пране.
На балкона още има пране.

Проверили 207 000 адреса за

деца, които не са на училище

ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА

Мобилни групи са посетили над 189 хил. деца на 207 хил. адреса от септември насам, за да проверят защо не ходят на училище. Това съобщиха от министерството на образованието. В екипите участват представители на регионалните управления на образованието, на детски градини и училища, на общините и службите за социално подпомагане и дирекциите на МВР.

За 54% от децата са подадени данни, че са в чужбина. 25% от тях не са открити на адресите и няма данни за тяхното местонахождение.

Следващата седмица данните за неоткритите на адресите им деца ще бъдат предоставени на МВР за издирване.

За безспорното установяване на местонахождението на момчета и момичета, за които се смята, че са в чужбина, ще бъдат предложени промени в нормативната база. Областите, в които има най-малко отпаднали деца и е постигнат почти пълен обхват, са Габрово, Смолян и Враца. Областите, в които има най-много отпаднали и от тях голяма част са върнати в училище, са Пловдив, Сливен, Стара Загора и София.

Радев: В МВР има

проверка по случая

Валентин Радев
Валентин Радев

“Тече проверка дали са взети всички мерки и адекватно ли е реагирало МВР в случая”, съобщи вътрешният министър Валентин Радев в парламента. “Нашата отговорност ще я поема, ако има такава”, добави той. Министърът попита защо социални служби не са работили със семейството на Стефан Янев. “Включително и гражданите - съседи, хора, там няма ли районен инспектор?”, добави той.

“Засега е заподозряна неговата дъщеря, но това не е единствената версия. Вече свикнах с полицията, че това, което на пръв поглед се вижда, невинаги е това”, каза Радев по БНТ.

Жоро Игнатов: Полицията е била

длъжна да влезе в апартамента

Главният редактор на “Съдебен спор” Жоро Игнатов съобщава първи за намереното тяло на Стефан Янев. Прави го със статус във фейсбук.

“Стефан за последно е чут от съседи да вика за помощ на 11 февруари, докато дъщеря му Мария се е заканвала, че ще го убие. Дошлите на място полицаи са си тръгнали, след като никой не им е отворил”, пише Игнатов.

“Жоро, полицията не може да нахлуе без заповед, както сам знаеш”, отвръща му потребител на социалната мрежа. Игнатов обаче казва, че “не само са могли, но и са били длъжни да влязат в апартамента”. Той цитира Закона за МВР, в който са разписани хипотезите, при които полицията може да влезе в жилището без съгласие на собствениците. Те са за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало тежко престъпление, както и за оказване на неотложна помощ на хора със застрашен живот.

На обвиненията, че не е предложена помощ на убития, Игнатов отвръща, че екипът на предаването е закарал дядо Стефан до гарата, за да хване влак до с. Кочериново, където има вила. “Бездушието на институциите го уби преди дъщеря му”, заключава журналистът.