Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГЕРБ борят комунизма, БСП - фашизма, патриотите - турското робство, ДПС -

възродителния процес. А корупцията днес кой и кога?

Неслучайно парламентът е на последно място по обществено доверие сред институциите. Най-горещите дебати са за Народния съд, възродителния процес, фашизма, комунизма и естествено, Държавна сигурност - универсалния виновник за всички злини. Депутатите се палят повече за отдавна отминали събития и процеси, отколкото по

спорове за

настоящето и

бъдещето

В четвъртък го доказаха при изказванията, преди да гласуват оставката на Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание. Дебатите по приемането на бюджета минаха по-спокойно и без такива драми. Важно е да познаваме историята, за да гледаме напред, но тук нещата минават разумни граници. В случая са изгубени няколко дни. Припомниха убийствата, извършени от минали режими, ГЕРБ поплаши хората, че БСП се болшивизира, а червените отвърнаха, че управляващите защитават фашисти. Учудващо, но Волен пропусна за пореден път да поиска парламентът да признае геноцида над българите по време на турското робство и да даде повод на ДПС да се върне към възродителния процес и да заговори, че е гарант да не се случи пак.

Всички се опитват да правят политика на гърба на жертвите от миналото. Може би защото са неспособни да я правят за хората в реалността. А можеха да поканят експерти, да напишат закони, да ги обсъдят, гласуват и да свършат нещо полезно. Вместо това - тази партия защитавала болшевизма, онази - фашистите, третата друго от миналото. И дори рекламираха “Луковмарш”, на който всяка година шестват стотина души без абсолютно никакво влияние в обществото.

Пропуснаха да напомнят за похода на оределите беловласи пенсионери към Братската могила и да ги нарочат за защитници на Народния съд.

Всяка парламентарна партия е окупирала територия. ГЕРБ борят комунизма, БСП - фашизма, патриотите - турското робство, ДПС - възродителния процес. (И някъде там от немай - къде, се обажда Марешки за монополите и че партията му е център-дясно.) Въпреки че тези явления отдавна са разнищени и преборени и няма опасност да се върнат. Но те още си вярват, че така печелят избиратели и дивиденти.

 И в този дим не се вижда реалната борба с проблемите на съвремието като

ниски доходи,

корупция,

неграмотност

Ако въобще я има, защото горещи дебати по тях липсват освен за поредния скандал с шуробаджанащина на местно ниво. Сякаш събитията преди 30, 50, 80 години, които вече са минали през съд, международни институции и дори са в учебниците, са по-важни от тези днес.

Освен това всеки авторитарен строй е идвал и се е поддържал насилствено

с цената на

човешки животи

Тези престъпления няма да бъдат забравени особено от близките.

Нека политиците си ги обсъждат по партийни форуми, но парламентът да се занимава с тях, е нелепо, защото хората не одобряват тази институция.

Напълно излишно са това четене на декларации от трибуната на Народното събрание и почитане на паметта им с минута мълчание.

Не дай Боже да те почита депутат с мълчание. Защото преди и след мълчанието те поругава теб и убитите от други режими.

Аз не бих желал, ако ще да са ме клали едновременно турчин, комунист, фашист и ислямски терорист.

Най-малкото, защото става повод за поредната политическа разпра без смисъл. Още по-жалко е да се използват жертвите на ония времена за партийни дивиденти и нападки към опонента.

Какво съединение, каква сила, какви 5 лева.