Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стотици руски наемници са били убити и ранени в североизточната част на страната, която се очертава като протекторат на САЩ.

Руски наемници, работещи за частната военна компания “Вагнер”, са били убити и ранени при сблъсъка между силите на президента Башар Асад и коалицията, водена от САЩ в Сирия, заради контрол над нефтени находища.

Според агенция Ройтерс загинали и ранени са 300 души, но говорителят на Кремъл Мария Захарова нарича това "дезинформация" на опонентите на Русия. Тя твърди, че вероятно има петима убити и подчертава, че те не са от руските въоръжени сили. На 7 февруари т.г. край сирийския град Дейр ез Зор, център на нефтодобивната индустрия, водената от САЩ коалиция атакува военни сили и милиции на Асад.

Именно в този конфликт са били убити и руските наемници, чийто точен брой засега не е известен поради противоречивата информация. "Причините за инцидента на 7 февруари са разузнавателна дейност и операция по издирване на сирийските милиции, некоординирани с командването на руската оперативна група", информира "Интерфакс", цитирайки руското МО.

На 8 км от източната демаркационна линия на р. Ефрат, близо до Дейр ез Зор, главният щаб на подкрепяните от САЩ "Сирийски демократични сили" и техните американски съветници са атакувани от големи части на сирийския режим, снабдени с артилерия, танкове, ракети и мини, пише "Дейли Бийст". Следва удар по въздух от американската коалиция по групата военни, пресекли демаркационната линия, с изтребители F-15E Strike Eagle, безпилотни самолети MQ-9 Reaper, самолети AC-130, бойни вертолети AH-64 Apaches, а също и от стратегически изтребители B-52.

По данни на Пентагона американските военни унищожават около 100 бойци на проправителствените сили на Башар Асад. Убити са и руски наемници. По-късно командирът на оглавяваните от кюрди "Сирийски демократични сили" ген. Хасан разказва пред медии, че той и американските офицери се опитали да предотвратят унищожението на руснаците от "Вагнер", пише в. "Вашинтон пост".

След като разбира, че войските на Башар Асад и руски наемници подготвят настъпление, ген. Хасан позвънил на руски офицери в Дейр ез Зор. Те отрекли. После частите на "Вагнер" са разгромени с огромни загуби и с кюрдския генерал се свързва руски офицер с молба да се прекрати атаката, за да приберат телата на убитите и ранените.

Москва отрича да е разполагала частна военна компания в Сирия и твърди, че военното й присъствие в арабската страна е само с въздушни удари, военноморската база, военни инструктори за сирийските военни части и ограничен брой специални части. Но според източници, цитирани от Ройтерс, Русия използва голям брой наемници в Сирия в наземни операции и не рискува живота на своите войници.

Наемниците са предимно бивши военни, участвали във военни мисии или в спецчасти. Повечето са руски граждани, но някои са с украински или сръбски паспорти.

Игор Гиркин, бивш командир на бойна част под ръководството на разузнавача полк. Игор Стрелков, командващ сепаратистките сили в Източна Украйна, твърди в социалната мрежа "Вконтакте", че в района на инцидента в Сирия не е имало представители на руските въоръжени сили, но два батальона на “Вагнер” са били поразени при удари на американската авиация. Едната е била напълно ликвидирана, а другата – частично разбита. Според Гиркин са убити 100 наемни бойци на "Вагнер". Информацията му обаче не е потвърдена. В прокремълския сайт "Взгляд" и WarGonzo в Telegram се появиха дешифрирани аудиозаписи на руските наемници в Сирия. В тях четири различни гласа съобщават, че общият брой на загиналите наемни бойци е над 200. Това също не е потвърдено.

Лекарят Евгений Шабаев, лидер на клон от паравоенната организация "Казак", който има връзка с руски наемници, казва пред Ройтерс, че е посетил свои познати, ранени в Сирия и приети за лечение в болницата на Министерството на отбраната в Химки, предградие на Москва. Според негов познат от "Вагнер" в конфликта край Дейр ез Зор са участвали 2 паравоенни части с общо 550 бойци.

От тях около 200 са били убити или ранени. Шабаев твърди, че е посетил осем пациенти, евакуирани от Сирия предишните няколко дни, и че в болницата има още наемни бойци. Според друг източник, близък до "Вагнер" и цитиран от Ройтерс, на 7 февруари са били убити 80 руски наемници в Сирия, а общият брой убити и ранени е около 300. Много от ранените били с шрапнел в телата. Други руски наемници са били приети в Трета болница в Красноярск и болницата "Бурденко" край Москва, както и във Военномедицинската академия в Санкт Петербург според лекаря Шабаев. Когато Ройтерс се свързва с тези болници, техният екип отказва коментар и отрича да са приемали пациенти, евакуирани от Сирия.

Според Си Ен Ен частната военна компания "Вагнер" е регистрирана в Сингапур и няма филиали в Русия. Тя няма официални контакти и опитите на телевизията да се свърже с нея са безуспешни. "Вагнер" е в списъка на САЩ за санкции заради подкрепата си за украинските сепаратисти. Сред убитите на 7 февруари наемници е 51-годишният Владимир Логинов, който преди да замине за Сирия, както повечето свои колеги, е бил

член на съставената от ултраниционалисти Казашка част,

воювала в Източна Украйна. Според съобщение на "Балтийски закашки окръг" Логинов е руски гражданин, убит в "неравностойна битка", в която "героично е защитавал нашето отечество от луди варвари".

"Владимир умря за Отечеството, казаците и православната вяра!" - казва казашката група. Си Ен Ен съобщава имената на трима други руски граждани, убити в инцидента на 7 февруари, когато около 500 души са се включили в подкрепа на милициите на Асад и са прекосили р.Ефрат, за да атакуват подкрепяните от САЩ "Сирийски демократични сили". Сред тях е Кирил Ананиев, член на радикалната лява партия "Друга Русия".

"Той замина за Сирия, защото обичаше да воюва" – казва пресааташето на движението Александър Аверин. Според него Ананиев е бил в Сирия малко повече от година, преди да бъде убит в деня, в който американската артилерия е унищожила частта на "Вагнер". В. "Гардиън" споменава и други имена на загинали наемници. Например 45-годишният Игор Косотуров, собственик на магазин. Бившата му съпруга Надежда, живееща в Асбест, казва пред "Гардиън" в интервю по телефона: "Игор беше бивш армейски снайперист.

Замина за Сирия, защото беше патриот. Смяташе, че ако ние не спрем "Ислямска държава", те ще дойдат при нас в Русия. Каза ми: "Ако не отида аз, властите ще изпратят младежи, които нямат почти никакъв опит." Съпругата на Игор не знае кой е организирал пътуването му до Сирия и научава за смъртта му по неофициален път.

"Събирам информация от различни източници къде може да са телата на убитите " – казва Надежда. В отговор на въпроса защо руските власти не са се свързали с нея, тя отговаря: "Това е политическа игра, която не разбирам."

Според в. "Гардиън" освен съпруга на Надежда от Асбест за Сирия през последните 9 месеца са заминали поне 9 души, за да работят с "Вагнер". Официално средната заплата в Асбест е около 25 000 рубли, а месечната заплата на воините на "Вагнер" - от 90 000 за редови боец до 250 000 рубли за военен специалист, твърди основателят на Conflict Intelligence Team Руслан Левиев.

Според "Дейли Бийст" в Сирия Русия се стреми и успява да да не допуска официалните военни части да влизат в преки стълкновения по суша. Но сирийските сили нямат капацитет самостоятелно да постигат ключови цели, жизненоважни за запазването на режима на Асад. Затова руската страна се е обърнала към ЧВК "Вагнер", пише изданието. Целта на паравоенната структура след започналата намеса от страна на Русия през 2015 г. и укрепването на властта на Асад е отвоюване на нефтените находища, контролирани от ИДИЛ, и поставяне под руски контрол на икономическите активи - нефта и оръжейните доставки за Сирия в бъдеще.

Официално частнитe военни компании са незаконни в Русия. Първоначално в Сирия през 2013 г. идва "Славянският корпус", създаден като офшорна структура на базираната в Хонгконг група за сигурност "Моран". 267 руски наемници са наети да се бият срещу сирийските бунтовници в района между Хомс и Дейр ез Зор.

Структурата има лоша координация и старо оборудване и бързо се разпада. След завръщането им в Русия наемниците от корпуса са арестувани от ФСБ и обвинени по Наказателния кодекс, който забранява паравоенни организации. "Дейли Бийст" обаче твърди, че в следващите години на конфликта в Украйна, присъединяването на Крим към Русия и подбуждането на въстание в Донбас използването на паравоенни структури се превръща в основен компонент на руската "хибридна военна" стратегия.

Според "Дейли Бийст" за Кремъл е резонно да уговори свой отряд да помогне на Асад за възстановяването на контрола над голяма част от нефтената индустрия, без значение дали тази битка се води с ИДИЛ или с формиращия се в източната част на Сирия протекторат на САЩ, който не планира да върне на режима големите нефтени находища и сонди край Дейр ал Зор.

Ето защо случилото се на 7 февруари изглежда не толкова като необичаен инцидент, а като прелюдия към бъдещи събития в Сирия.