Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нещата се усещат най-добре на терена, когато за първи път се сблъскаш с противника. След това много бързо се ориентираш как да действаш.

Що се отнася до мен - аз играя футбол. Това е игра, която не е балет. За него си има специални зали. Има футболисти, които играят сумати време, а дори не могат да направят нещо, за да им лепнат прякор. При мен това стана рано. Не съм се променил, защото независимо от годините не мога да понасям да губя. Затова си изпускам нервите, карам се със съдии и противници. Късно е да се променя, а и разбрах отдавна, че това няма как да стане. Всеки казва, че излиза за победа на терена, но не всички го показват.

Така Георги Марков отговаря в интервю за “24 часа” на въпрос за прякора му - Рендето, и защо през цялата си кариера остана избухлив.

Само на 46 г. бившият защитник внезапно приключи земния си път. Той бе намерен безжизнен в дома си в столичния квартал “Бояна”,

където в

последно време

живеел сам

Изпълнителен директор на “Септември” (София) бе последният ангажимент на известния с избухливия си нрав Марков. Именно като такъв той бе в събота във Велико Търново за мача срещу местния “Етър”. Тогава е видян за последно.

Самооценката в горепосочения цитат може би най-точно определя какъв беше бранителят на терена, а и след края на кариерата си извън него.

И като футболист, и като директор Георги Марков не можеше да бъде укротен. Твърдата, на моменти доста груба игра му донесе една камара картони и наказания, както и прякора Рендето.

Той му е лепнат още в “Ботев” (Пловдив), където отива от родния “Пирин” (Гоце Делчев). С жълто-черния екип Марков прави солидно име вече като защитник. В началото на кариерата си той е нападател. От “Ботев” централният бранител преминава в “Локо” (Сф). С игрите си за “железничарите” влиза в националния отбор. Именно с него

е свързана

емблемата на

футболната

му кариера

На 9 юни 1999 г. България приема Англия на стадион “Българска армия” в квалификация за Евро 2000. До този момент единственият българин с гол срещу родината на футбола е легендата Георги Аспарухов-Гунди.

Георги се казва и вторият. След центриране на Христо Стоичков Марков успява да избяга на персоналния си пазач Теди Шерингам и с глава пронизва Дейвид Сиймън. Така защитникът оформя крайния резултат 1:1. Преди това аванс на гостите е дал Алън Шиърър. Марков признава, че голът срещу Англия му е много ценен. Той е единственият в неговите 36 мача за националния отбор.

През лятото на 2000 г. Марков пристига в “Левски”, за да украси кариерата си и с трофеи. Бранителят е двукратен шампион със “сините”. 3 пъти вдига и трофея в турнира за купата на България.

Следва кратко завръщане в “Надежда” и ново акостиране на “Герена”. Това е периодът, когато се случва нещото, за което бранителя го е най яд, че е пропуснал в кариерата си. Марков играе суперсолидно в “синята” отбрана. Въпреки това той не намира място в състава за европейското първенство през 2004 г. - последния голям форум, на който се класира България.

След втория престой в “Левски” Марков се пробва за кратко в гръцкия “Ерготелис”. Няколко месеца в турския “Трабзон” 3 г. по-рано са другата му авантюра зад граница. През 2006 г. се връща отново в “Локо” (Сф) и 5 г. по-късно приключва там кариерата си.

Марков остава в клуба като изпълнителен директор. Но и като такъв пиперливият македонски нрав го вкарва в кавги. Той не спестява нищо от това, което мисли за реферите и техните отсъждания, и това периодично му носи солени глоби.

Те обаче по никакъв начин не го спират. Все пак идва момент, в който самият Марков заявява, че вече трябва да се ядосва по-малко. Причината за това е повече от сериозна.

Преди 3 г. “Локо” е на лагер в Турция. По време на мачле там му прилошава.

Оказва се, че

е получил

сърдечен удар

Изпълнителният шеф на “железничарите” е откаран в болница, където са му поставени 2 стента.

“Ще трябва да променя начина си на живот. Аз не пуша. Кафе и алкохол не пия. Ще трябва обаче да намаля кока-колата и да се ядосвам по-малко”, казва тогава Георги Марков.

В интерес на истината последва затишие в неговата избухливост. Извън футбола такава нямаше. Всички близки негови приятели го определят като “много добро момче”.

Георги Марков обаче не успя да избяга от образа на лошо момче във футбола и след инфаркта. И в последния си клуб - “Септември”, Рендето не цепеше басма на никого и казваше това, което мисли. Нямаше кой да го укроти. И така до смъртта.