Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди десетилетия Петър Келнер купува чешката Нова телевизия, развива я и я препродава на Роналд Лаудер, защото никога не е имал интерес към това да притежава медии. Преди дни Келнер стана собственик и на родната Нова телевизия.

Наричат го Човека с една снимка и милиардера Невидимко, макар Келнер да има повече от един кадър в мрежата. Той не се показва по телевизията, дал е най-много три интервюта, не говори за себе си, защото: "На въпроси за личния си живот трябва да отговарят политиците и артистите, не бизнесмените." Най-вероятно чехите не го разпознават на улицата, а политици и бизнесмени не могат да се похвалят, че го познават.

Въпреки това през годините малка част от биографията му става публична. Петър Келнер е роден през май 1964 г. в чехословашкия град Ческа Липа.

Още докато е малък, семейството му се мести в Либерец, където завършва престижно икономическо училище, по-късно се отправя към столицата и става бакалавър по икономика на промишлеността. Именно в Прага започва пътят му към успеха и милионите.

След края на университета Келнер работи в държавната фирма Stroimport, която внася копирна техника. Неговият нюх и харизма бързо го издигат

от редови счетоводител до главен икономист

През 1991 г. в Чехия финансовият министър Вацлав Клаус говори за масова приватизация, но малцина разбират какъв шанс дава тя.

По това време Келнер, който е напуснал своето първо работно място и работи във филмово студио, успява да се срещне с един от мощните стопански ръководители по онова време - Стефан Попович. той успява да убеди директора на стъкларските заводи да му даде заем от 10 млн. крони (близо 2 млн. долара), за да създаде приватизационен фонд.

Така се ражда Първи приватизационен фонд (PPF), прави силна рекламна кампания през 1992-1994 г., която привлича повече от 200 хил. чехи.

С тези пари Келнер купува акции в 202 предприятия на стойност 5 млрд. крони. Не съсипва нито едно от тях. Всъщност абсолютно всички процъфтяват, като най-големият му успех е работата му по Чешката застрахователна компания. Той купува 20% от активите й, постепенно вдига капитала й и я прави една от 10-те най-големи в Европа.

Първи приватизационен фонд обаче е създаден в коалиция с бизнес партньора на Келнер Милан Винклер, но както обичайно се случва, по време на възхода на компанията отношенията между тях се сриват. Винклер обвинява Келнер, че се опитва да разводни неговия дял и да поеме бизнеса, но скоро самият той е осъден за фалшификации. Спорът между двамата продължава до 1995 г., когато

Келнер установява пълен контрол над PPF. През 2007 г. той се съгласява с италианския застрахователен гигант "Дженерали" за съвместното управление на застрахователния бизнес в Източна Европа. В новото съвместно предприятие PPF влиза с 49% от акциите, а Келнер се присъединява към борда на директорите на "Дженерали" и придобива малцинствен дял в корпорацията. Очевидно съвместният бизнес не е вървял, защото през 2015 г. партньорството с "Дженерали" е прекратено.

Твърди се, че Петър Келнер е и един от първите приватизатори в Русия. Той стъпва там през 1993 г. и е един от малкото, които успяват да се оправят в постсъветските дебри. Бизнесът му се развива до 1997 г., когато като гръм от ясно небе решава да се отърве от всички руски активи без обяснение.

Впоследствие журналистите обясняват тази стъпка с естествения инстинкт на милиардер, който успява да предвиди бъдещата финансова криза в страната. Това остава официалната версия, но всъщност някои от медиите в Русия твърдят, че Келнер е "настъпил по опашката" руската мафия.

Няколко години по-късно Келнер се завръща в Русия, създавайки финансовата група за потребителски кредити Home Credit. Веднага след като стартира младата банка започва да си сътрудничи с веригата магазини за домашна техника и битова електроника "Елдорадо".

По време на финансовата криза от 2008 г. властите предявяват на "Елдорадо" няколко милиарда данъчни задължения PPF предоставя конвертируем заем на веригата. Впоследствие чешкият фонд пoема 100% контрол над "Елдорадо".

В края на август 2016 г. "Елдорадо", която по това време е втора по приходи и брой на магазините на този пазар в Русия, е продадена.

Днес Келнер е най-богатият чех и се намира на 105-о място по богатство в света с актив от 12,2 милиарда долара, а PPF управлява 35 млрд. евро.

Той се занимава само със стратегическото планиране в компаниите си. Много рядко сам участва в преговори и публични срещи, така че е непознат дори за бизнес и политическия елит - малцина могат да се похвалят, че са го виждали на живо. В едно от малкото си интервюта Келнер разкрива, че по-голямата част от деня му минава в мислене и се съгласява да проведе най-много една-две срещи, и то много наложителни.

Още по-мистериозно е, че никой не е абсолютно сигурен къде живее семейство Келнер.

Той твърди, че е в Чехия, а някои хора вярват, че става дума именно за имението "Вране" над Вълтава, което получава и редица архитектурни награди. Но други твърдят, че Келнер може би има къщи в Барбейдос и Алпите, овцеферма в Нова Зеландия, ранчо в регион Каталуня, вили в Лондон и Москва, но всеки път, в който някой му задава въпрос, свързан с имуществото му, той безкомпромисно го отклонява.

Признава единствено, че обича да ходи със семейството си на остров Мавриций.

Келнер твърди, че е строг баща и иска да научи децата си на това колко трудно е да се изкарват пари. Има един брак зад гърба си, от който е и единственият му син. Настоящата му жена Рената е майка на трите дъщери на Петър, а и негов помощник. Заедно те създават благотворителна компания, която строи училища за бедните студенти. Келнер признава, че е много горд с нея, защото учениците им получавали стипендии за престижни университети като Кеймбридж. Той също така финансира фестивала на Шекспир в Пражкия замък и плаща стипендията на тринадесет деца от домове за сираци на стойност 47 000 крони.

Бизнесменът обича екстремните спортове

Кара сноуборд през зимата, което обяснява защо би си купил вила в Алпите, и уиндсърф през лятото. Гледа футбол, като любимият му отбор е "Славия" (Прага), и хокей, а компанията му финансира отбора на Либерец. Почитател е и на изкуството - колекционира фотографии на Йозеф Судек, като притежава една от най-големите негови частни колекции в света, и кадри на Франтишек Дъртикол, а колекцията му от картини никак не е малка. Гневни, че милиардерът е патологично потаен, медиите обичат да се шегуват, че той не иска да се снима, понеже вече го няма Судек.

Като всеки богат мъж се увлича по луксозни коли и хапва японско суши. Казва, че не е претенциозен към музиката, която слуша. В плейлиста му може да се намери всичко - от фолк през рок до поп.