Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ: Къщата в престижния квартал на Сидни “Уейвъртън” е част от каре от постройки.
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ: Къщата в престижния квартал на Сидни “Уейвъртън” е част от каре от постройки.

Второто жилище - планинска вила на 120 км от от Сидни, е на свещено за аборигените място, където са си организирали фестивали с туземски танци

Маргарита Занеф е живяла в апартамент с две спални и неизвестно колко още стаи, продаден на търг през май 2017 г. за 1,272 милиона австралийски долара (812 хиляди евро). Те са дарени на регионалната галерия на Ню Саут Уелс - щата, чиято столица е Сидни и където е живяла българката.

35 души са наддавали, като постепенно един по един отпаднали, докато останали четирима. Накрая го купува младо семейство от северните брегове на Австралия.

Домът е предложен на потенциалните купувачи, без да е ремонтиран. В сайта на агенцията за недвижими имоти е посочено, че има северно изложение към близкия парк Бренън. Издържан е в следвоенен стил и е разположен в каре от четири сгради, апартаментът е уникален

с прозорци

към брега,

към релсите на минаващия наблизо влак и високи покриви, пишат в сайта на фирмата за недвижими имоти "Лейнг+Саймънс", продала жилището.

Семейството се радвало на красивите цветя в градината и в по-младите си години прекарвало доста време на близките плажове. Срещу входа на къщата синът Антон е посадил за майка си бяла азалия, която тя гледала с много любов и внимание.

Г-жа Маргарита Занеф е

пътувала често и до вилата си в района

на Сините планини

Именно тя е вторият продаден имот за 1 771 261 лв., които идват като дарение в НХГ.

Къщата се е намирала в малкото градче Блекхийт на 120 км от Сидни. То й напомняло за България. В миналото аборигените са го смятали за свещено място и са си организирали туземски танцов фестивал там всяко лято.

Не е ясно

как семейството

е успяло да спести

за двете къщи

сума, равняваща се на около 4 млн. лв. Възможно е да са били богати и да са заминали с ценни предмети или картини. И вероятно жилището в Сидни е струвало евтино през 1963 г. заради хилядите болни от едра шарка наоколо. Но не така стои въпросът с вилата в Блекхийт.

Знае се, че адвокатската кантора "Бидълф и Селинджър" е извършила продажбата на имотите през май 2017 г. и след това се е свързала с Националната художествена галерия.

"След приключване на процедурите адвокат Уоруик Дън изпраща официално писмо до ръководството на Националната галерия в София, с което я информира,че имотите на г-жа Маргарита Занеф са продадени и Националната галерия трябва да получи половината от тяхната стойност", съобщава НХГ.

Ръководството се обръща към българското посолство в Канбера, столицата на Австралия, откъдето получава потвърждение за неочакваното дарение. След това банковата сметка на галерията е изпратена на адвокат Уоруик Дън и

сумата вече е преведена

Според юриста г-жа Занеф е била изключително ерудирана личност и голям почитател на изкуството, съзнаващ значението му за обществото. "Дарението е родолюбив жест към страната, в която се е родила, и признателност към държавата, която я е приела и в която е прекарала голяма част от живота си", пише той до Националната художествена галерия.

Тъй като през годините емигрантката не е контактувала с НХГ, парите падат като от небето за галерията. Това наложило чак сега служителите да напишат правила за получаване на дарения. Директорката Слава Иванова заяви, че вероятно средствата ще бъдат изразходвани

за купуване на нови картини, което не

се е случвало в последните 30 г.

А на името на г-жа Занеф ще има специална зала в галерията. За да се изберат картините, ще се сформира комисия, която да направи план какви автори липсват и кои платна си заслужават да бъдат изложени в Националната художествена галерия.

АВТЕНТИЧНО: Жилището на Маргарита Занеф е предложено на купувачите неремонтирано и с оригиналната мебелировка.
АВТЕНТИЧНО: Жилището на Маргарита Занеф е предложено на купувачите неремонтирано и с оригиналната мебелировка.
Една от стаите в жилището
Една от стаите в жилището
УСМИВКИ: Маргарита Занеф обичала много децата и цветята и се снимала за спомен със семейството на счетоводителя си.  СНИМКИ: “България он еър”
УСМИВКИ: Маргарита Занеф обичала много децата и цветята и се снимала за спомен със семейството на счетоводителя си. СНИМКИ: “България он еър”