Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

25-годишната жена е изкачвала планини в цял свят, все отлагала фаталния преход под връх Вихрен

Загиналата туристка в Пирин при свличане на снежна козирка е опитна алпинистка, правила преходи в Пиренеите, Алпите, Непал, в Грузия и др. 25-годишната Ния Трейман от София тръгнала в събота на преход в района на Синанишкия циркус с двама приятели, с които редовно е правила планински турове.

На Момин връх са

спрели, за да си

закачат котките.

Ния стъпила

върху коварна

козирка

с дължина около 300 м и широка около 200 м. Тя се отлепила от върха и снежната маса повлякла момичето по стръмния склон. Другите двама мъже не са пострадали и веднага подали сигнал.

“При нас пристигна сигнал за инцидента малко след 17 часа. Веднага към мястото се отправиха дежурната група наши спасители от звеното Шилигарника - Синаница”, каза шефът на ПСС отряда в Банско Румен Баряков. Първо тръгнали Митко Пицин и Иво Валеов с едната моторна шейна, а в другата шейна били Митко Груйчев и Наско Уков с кучето Норд. След тях е направена организация за тръгването на още няколко моторни шейни със спасители.

“Благодарим на Народен парк “Пирин”, които ни дадоха тяхна шейна, защото в случая трябваше да се организира мащабна акция и да се изнесат повече хора на терен”, допълни Баряков.

За близо час първите четирима стигнали до мястото. В 19,15 ч кучето Норд с водача му Атанас Уков открили туристката, но тя вече била мъртва. В района били и двамата ѝ приятели, те били изведени от мястото. Петър Пировски е наранил леко ръката си. Другият младеж няма травми.

Спасителите успели да извадят Ния изпод близо метър сняг, който се стоварил върху нея. Предполага се, че е

починала от

тежките травми,

които е получила

при падането

по скалите, повлечена със страшна скорост от тоновете сняг.

“Теренът е много труднопроходим. Организирахме се бързо и достигнахме до мястото за по-малко от час”, каза Атанас Уков. Спасителите казват, че са действали дори по-бързо, отколкото би се получило, ако в акцията е участвал хеликоптер. “За съжаление, при такъв инцидент шансовете за оцеляване са малки и времето е най-важният фактор. Преди 2 дни спасихме затрупан от лавина, което се случва веднъж на милион. Тогава колегите бяха близо до мястото на падналата лавина в Ечмище и успяха да върнат към живота сноубордиста”, казаха спасителите. Акцията в съботната вечер е била много рискова и за тях, защото са преминали през опасни терени.

Загиналата Ния е била опитна планинарка. С приятелите си

не е предприела

екстремен поход,

а се движили

по нормален

зимен маршрут, като са тръгнали от хижа “Синаница”. Трагедията я сполетяла заради малшанс - стъпила е върху козирката, като вероятно е мислила, че е на ръба на върха.

Младата жена е завършила френската гимназия в София, след това френска филология и магистратура по превод във Франция. Превеждала е автори като Блез Сандрар, Франсис Жам, Андре Жид. Любител фотограф е по наследство. Дядо ѝ, баща ѝ Николай Трейман и чичо ѝ Юри Трейман са известни имена във фотографията.

Обиколила е едни от най-суровите планини в света, а тази година за първи път е отишла в Пирин, където намери и смъртта си.

Това не е първи

случай на

загинал опитен

планинар

в района на Синаница. Преди близо 20 г. живота си загуби астроном от обсерваторията в Рожен. 31-годишният Ташко Вълчев тръгва с група приятели на 31 декември 1999 г. към хижа “Синаница”, за да посрещне там Новата година. Като опитен водач върви последен в групата. Подхълзва се, пада и изчезва от погледите на приятелите си. Тялото му е открито след 5 месеца. Сега там има паметна плоча.

Алпинистът Боян Петров: Угасна звезда! Никога не се изхвърляше по пътя си нагоре

“Една звезда угасна днес. Ния беше една от младите надежди, която тренираше и една след друга откриваше различни планини. Тръгна от Пиренеите, Алпите, като до Хималаите беше стигнала дори. Пътят ѝ вървеше нагоре - към все по-големи цели”. Това каза известният алпинист Боян Петров пред “24 часа”.

Той познава младото момиче от дете, защото е близък с родителите ѝ. Това било първото за тази година ходене на Ния в Пирин, все го отлагала.

“Беше достатъчно опитна с много премерени постижения, не се е изхвърляла на нещо, което не може да направи. Сега случката в Пирин е тотална грешка. Защото информацията, която ни дадоха досега, е, че са си обували котките, когато тя е направила 3-4 крачки към гребена, така че пропада в козирката и въвлича след себе си лавината”, разсъждава Петров. Спасителите още не знаели със сигурност дали е загинала от травми, или задушаване. Той е категоричен, че те са се организирали бързо.