Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Ще ви убия!”, “Ще ви намеря, знам къде живеете!” Тези крясъци на обезумял пациент се чуват в болница “Бургасмед” посред нощ на 24 май 2017-а. Освен заплахи 23-годишният Кирил Нойков от София сипел и юмруци по дежурния персонал, обърнал болнично легло и се съпротивлявал като диво животно при опитите на охраната да го усмири.

Осем месеца по-късно мъжът бе осъден от районния съд в Бургас и получи справедливо наказание. Той влиза в затвора за 4 г. и 3 месеца.

Определението

на съда е

окончателно

и не подлежи

на обжалване,

тъй като идва след признаване на вина и сключено споразумение с прокуратурата.

Сред пострадалите в нощта на 24 май са двама лекари - хирург и анестезиолог, охранител и други двама души от персонала на болницата. Нойков бе признат за виновен в нанасяне на телесни повреди на 5-има души.

Нападението над бургаските лекари отключи вълна на недоволство, заваляха декларации от цялата страна в защита на медиците. Веднага след инцидента в здравното заведение бе монтиран паникбутон.

“Дължа извинение за това, което направих. Пих твърде много алхохол, никога в живота си не съм употребявал такова количество. Съжалявам много, но няма безгрешен човек. Исках само един леген да си повръщам и нищо повече.

Те настояха да остана, портиерът ме затисна на леглото, бях в екстаз, нямам много спомени, но съжалявам. Аз не съм такъв, по-скоро съм добра душа”, каза в съда Нойков.

“Опитваме се да забравим случая, но все още го преживяваме, надяваме се да не се повтаря. Ние сме там да помагаме на хората. Трябва да бъде гарантирана сигурността на лекарите, винаги да има охрана на работното ни място. Необходими са и законодателни промени”, коментираха пострадалите медици д-р Александър Серафимов и д-р Симеон Пенчев. Двамата заявиха, че са доволни от присъдата на бияча.

Хирургът и

анестезиологът

искали да

помогнат,

а получили

юмруци

и ритници. Като по чудо се отървават с леки телесни повреди. По-тежко е пострадал един от охранителите, Георги Коев, който се притичва на помощ на лекарите. Той е с разбит нос и счупен крак, опериран е и близо 4 месеца се възстановява от травмата.

През нощта на 24 май Кирил Нойков е докаран с линейка на Бърза помощ по сигнал за гърч и повръщане. Взет е от заведение в Созопол, където празнувал с колеги.

“Пациентът беше неадекватен, свалиха го, но вътре се е освестил и е започнал да буйства. Санитарят бягаше да вика за помощ. Двама лекари са се опитали да го укротят. Скочил от леглото, а когато отидох аз, то беше обърнато с краката нагоре. Мъжът беше паднал на земята. Вдигнахме го и тогава изведнъж започна да буйства, не знам как се извъртя и ме удари. На много места съм работил, но такава агресия не съм срещал. Да искаш да му помогнеш, а той така да отвръща”, разказва охранителят Георги.

След като Кирил е приет в спешното отделение, дежурният д-р Пенчев усетил, че пациентът мирише на алкохол и повикал анестезиолога д-р Серафимов.

“Слязах около 2,30 ч и започнах да преглеждам мъжа, той скочи, започна да буйства, удари ме няколко пъти в корема, повали ме на земята и започна да ме рита”, разказва пред медии ден след инцидента д-р Серафимов. И допълва: “Не се чувстваме защитени. Работи се трудно, особено в условията на Бърза помощ. Все по-трудно става, някои пациенти са агресивно настроени.”

След намесата на полицията буйният пациент е задържан, а районната прокуратура му повдига обвинение за хулиганство в условията на опасен рецидив, за което законът предвижда от 5 до 12 г. затвор. В досието си младият мъж вече има 5 присъди - за кражби и грабеж. За боя на лекарите Кирил получва наказание под минимума, тъй като сключва споразумение със съда, а това позволява присъдата да е под минималната, обясняват юристи.

“Клиентът ми сам поиска да признае вина и да минем на споразумение, за да приключи всичко по-бързо. Аз като негов адвокат не съм му давала празни надежди. Прецених внимателно фактите, сметнах, че и да искаме назначаване на експертизи при тръгване на делото по общия ред, не може да се докаже нито състояние на афект, нито невменяемост. По-нататък той ще се възползва от правото си на предсрочно условно освобождаване”, обясни адвокат Дарина Маджарова.

Кирил Нойков е от София, но е отраснал в дом за сираци. На едно от съдебните заседания заявява, че не желае никой от роднините му да бъде уведомен, че е задържан, защото те за него не съществували. Живеел от няколко години в Бургас, работел във фирма за почистване.

През месеците, в които чака съдебния процес, Кирил на няколко пъти пробва да замени ареста с по-лека мярка. Той изтъкна хронично сърдечно заболяване, от което страда, пробва и с лошите условия в затвора, но съдът го остави зад решетките.