Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Волен Сидеров
Волен Сидеров

Лидерът на Атака Волен Сидеров ще предложи анкетна комисия в Народното събрание, която да изясни истината за т.нар. съдебен процес срещу Васил Левски, на който той е осъден на смърт от османската власт за криминално престъпление. Това обяви Сидеров пред журналисти и пред събралите се симпатизанти на "Атака" пред паметника на Левски в София да почетат паметта на Апостола на свободата.

Сидеров отбеляза, че вече е установено документално, че убийството на слугата Стойчо в една ловешка къща не е извършено от Левски. Има достатъчно документи, има Османски отдел в Народната библиотека, всичко това трябва да бъде проучено от една компетентна комисия, посочи той, цитиран от БТА.

Сидеров съобщи, че ще предложи депутата Станислав Станилов за неин председател.

Специалната отоманска комисия, в която участват и българи за съжаление, издава смъртна присъда на Левски възоснова на едно единствено свидетелство на неграмотен човек - някой си Вутьо, че Левски е убил слугата Стойчо, посочи лидерът на "Атака". Левски всъщност е осъден за криминално престъпление по чл. 174 от тогавашния турски наказателен кодекс, а не затова, че прави комитети и организация за революция, отбеляза той. Сидеров посочи, че за комитетите и комитетската дейност тогавашната османска власт е предвиждала заточение. В същото време, виждайки, че това е предводителят на всички тези комитетски дела, те са бързали тихомълком, без много шум, такава е била директивата - да се направи процес тук, не в Цариград, в София, която тогава дори не е столица на вилаета, и да завърши със смъртна присъда, коментира Сидеров.

Искаме да се преразгледа този процес, Левски да бъде оневинен, че е убиец, защото, ако си спомняте, когато се искаше канонизирането му, от църквата имаше контрааргумент, че той е извършил убийство, заяви лидерът на "Атака". По думите му това петно, лепнато върху паметта на Левски, трябва да бъде изчистено.

От партия "Атака" поднесоха венец на паметника на Васил Левски в столицата по повод 145 години от неговата гибел. Много хора, сред които ученици, се редят на опашка в дъжда, за да положат цветя и да почетат паметта на Апостола на свободата.