Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чеци е осъден на 2 инстанции за убийството на Яна Кръстева. До дни трябва да се произнесе и ВКС.
Чеци е осъден на 2 инстанции за убийството на Яна Кръстева. До дни трябва да се произнесе и ВКС.

l Двамата се обединяват по дела срещу държавата

l Чеци е осъден за убийство в Борисовата градина и се изявява като преводач на руснака, обвинен за смъртта на 5-годишния Никита, открит в куфар

Плъхове, които сноват по килиите им, и хлебарки и дървеници, които пълзят по чаршафите. Тези несгоди обединяват подсъдимите за убийства Герман Костин и Николай Русинов-Чеци срещу началника на Софийския затвор и Главната дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН).

Костин и Чеци са в килии в зоната за повишена сигурност за лишени от свобода на бул. “Ген. Николай Столетов” №21. Там лежат осъдени до гроб или подсъдими за тежки престъпления, които се наказват над 15 г. затвор или решетки до живот.

Герман Костин е подсъдим за убийството на 5-годишния Никита.
Герман Костин е подсъдим за убийството на 5-годишния Никита.
Костин и Чеци още нямат влезли в сила присъди. Делото на руснака - за смъртта на 5-годишния Никита Плотников, се гледа в Софийския градски съд, а Чеци е осъден на две инстанции за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина и сега чака последната дума на Върховния касационен съд (ВКС).

Двамата лежат в

единични килии

и са постоянно под ключ. Стаичките са широки 2,07 м и дълги - 3,88 м. В графика на задържаните обаче има време за фитнес и разходки за 2 ч на открито в карето на затвора.

Чеци попада там през 2013 г. Първо е осъден на доживотен затвор, но на 31 май м.г. присъдата е намалена на 20 г. от Софийския апелативен съд. Чеци е признат за виновен, че е удрял, изнасилил и душил до смърт 28- годишната Яна Кръстева в Борисовата градина през 2011 г. Присъдата е намалена, тъй като апелативните съдии не намират доказателства убийството да е извършено с особена жестокост. Те приемат, че

Яна е умъртвена

по особено

мъчителен

начин

Яна Кръстева е убита през 2011 г.
Яна Кръстева е убита през 2011 г.
До дни се очаква да се произнесе и ВКС. Първо за убийството бе арестуван клошарят Пламен Трифонов. Срещу него обаче доказателства не се събраха и в края на ноември 2011 г. той бе пуснат на свобода. По това време Чеци бе само свидетел. Той заминава за Румъния на гости на приятел дни след убийството. После отива в Турция. Разследващите и до днес казват, че се е канил да избяга в Южна Африка.

Руснакът Герман Костин е подсъдим за убийството на малкия Никита Плотников. Тялото на 5-годишното момче бе намерено през 2015 г. в куфар, изхвърлен в язовир “Искър” до Пасарел. По време на разследването стана ясно, че край Приморско по-рано са открити и останки от трупа на майката на момченцето - Ана Леонтиева. Костин обаче не е обвинен за смъртта ѝ. 

Тялото на Никита изплува в куфар през 2015 г.
Тялото на Никита изплува в куфар през 2015 г.

Руснакът е бивш военен, с местожителство в Кипър и статут на постоянно пребиваващ у нас. Прибран е в ареста през 2015 г. Оттогава досега е завел няколко дела срещу началника на Софийския затвор и ГДИН пред Административния съд в София (АССГ). Освен с претенции за обезщетения исковите му молби са пълни с оплаквания срещу условията в затвора. Костин се жалва, че

килията му е

тясна и в нея

не влиза дневна

светлина

и въздух. Недоволства, че затворническите власти не му били осигурили нормални условия за хранене, сън и къпане. Твърди, че администрацията му пречела да се защитава по делото за смъртта на детето, като не изпращала жалбите му до прокуратурата и съда.

Верен свидетел на Костин по делата му в административния съд се оказва Чеци.

“Аз помагам ежедневно на Костин. Той се движи с инвалидна количка. Помагам му при излизане и връщане от разходка.

Тоалетните ни

са азиатски тип

с клекало.

Прозорците са

мръсни и малки

Светлината, която влиза през тях, е недостатъчна. Знам, че на 2 пъти му се беше чупил прозорецът на килията и много време стоя без стъкло”, разказва Чеци на 12 декември м.г. Той обяснява в съда, че контактите на Костин със затворническата администрация са затруднени.

“Аз превеждам на него и на други затворници, които говорят руски. В затвора няма преводачи”, обяснява Чеци.

Разказът му за мизерията зад решетките е един и същ по всички дела, по които той свидетелства в полза на Костин.

“Виждал съм плъхове по прозореца в килията му, постоянно има хлебарки. За тези гризачи сме сигнализирали, а

когато ги видим

по коридора

или в банята,

ги убиваме

Пръска се, дори когато се раздава храна, но препаратът не е токсичен”, казва Чеци.

От разпитите става ясно, че той е загрижен за руснака. “В стаята, в която се храним и спим, ходим и до тоалетна. Тя не е покрита, ако решиш да се къпеш в стаята, влагата е върху дрехите. Тоалетната е на 3 стъпала височина и се пада на нивото на долната вишка. Виждал съм Костин да лази до тоалетната”, твърди Чеци. Костин не можел да ползва банята, тъй като е в инвалидна количка, а на “мястото за къпане няма на какво да седне”. Руснакът се движи в инвалидна количка. Твърди, че го болят краката и не може да ходи.

Пред магистратите Костин разказва, че не му е лесно да спазва лична хигиена. “Помолих за душ, но поради липсата му не се бях къпал година и два месеца”.

Костин обяснява, че спи с котарак. “Той е моята печка през зимата”, казва руснакът. Жалва се, че бил оставен само на грижите на лекарите от затворническата болница, но не и на специалисти. “Атрофирали са ми бицепсите и трицепсите, изчезват ми мускулите”, нарежда Костин.

Надзирателите в затвора не са съгласни с Костин: “Минава се през всички спални помещения и се пръска срещу вредители след съгласието на затворниците. Ако откажат, там не се влиза”.

Несгодите на Костин обаче от време на време прерастват в агресия срещу служителите в затвора. На 30 ноември м.г. руснакът крещи срещу инспектор, който му дава пощата: “сука” (кучка - бел.ред.) , “педе***т”, “гнида” и “бляд” (от руски - к***а.). Замеря го с химикалка и го заплюва. Началникът на затвора налага санкция на Костин

10 дни да бъде

изолиран в

наказателна

килия

Руснакът оспорва наказанието пред АССГ, но съдия Цветанка Паунова го потвърждава.

Със силни викове на Костин към съда минават и заседанията по делото за убийството на детето в куфара в Софийския градски съд. Подсъдимият често се обръща на руски към председателя на състава Атанас Н. Атанасов и го ругае: “Ще видиш дупка от геврек”, “Върви на х*я си с твоите предупреждения”, “Изрод” и “Ти правиш всичко, което иска прокуратурата, а това, което искам аз, не го правиш”.

Заради подобни изблици Костин многократно е предупреждаван да спазва реда в съдебната зала, а когато не се подчини, магистратите го отстраняват.

Почти всяко заседание започва с искане на адвокатката на Костин Капка Гергинова за отвод на съдията Атанасов. Аргументите са от цялата палитра на жалби в правото. Често защитата недоволства, че съдията вземал становище на искане на Гергинова, без да го обсъди с другите четирима от състава, или, че на клиента ѝ не била връчена навреме съдебномедицинска експертиза. Исканията на адвокатката се отхвърлят, а делото се проточва.