Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Митхат Табаков със семейството си
Митхат Табаков със семейството си

Бившият народен представител, осъден за корупция, опитал да започне работа в болницата в Дулово, но получил отказ

Гражданска смърт - този термин от правото определя живота на бившия депутат от ДПС Митхат Табаков 18 месеца след като излезе от затвора. Потънал в забвение, изоставен от доскорошни приятели и съпартийци.

Всъщност някогашният народен представител е единственият български политик в най-новата ни история, лежал в затвора за корупция. Зад решетките той изкара близо 2,5 г.

“Има едно понятие в правото - гражданска смърт, точно това се случва с него”, коментира юрист, близък до Табаков.

На 30 август 2016 г. бившият депутат беше условно предсрочно освободен. Престъпленията, за които бе наказан, са извършени по времето, докато е бил кмет на родния си град Дулово.

В момента

Табаков живее

във Варна,

където е семейството на брат му. Крах претърпели опитите му да се върне към гинекологията. Излъгали го, че ще бъде назначен в болницата в Дулово, където е работил, преди да стане кмет.

“Не знам с какъв мотив му отказаха”, каза пред “24 часа” негов приятел. Той твърди , че бившият депутат бил зле финансово. Имуществото му е запорирано от доскорошната Комисия за конфискация на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), която преди месец се вля в новия антикорупционен орган. Разчитал на заплатата на съпругата си, която е педиатър.

“24 часа” потърси контакт с Табаков, но той отказа разговор.

Съдебната сага на бившия народен представител започна още през 2009 г., почти веднага, след като прекрачи прага на Народното събрание. През годините срещу него бяха образувани пет дела. Две от тях приключиха окончателно, две са висящи във Варненския апелативен съд, а едно е върнато от Софийския градски съд след разпоредително заседание на Софийската градска прокуратура.

Всичките обвинения са за

престъпления,

извършени по

времето, когато

е бил кмет

на Дулово

По някои от тях е разследван заедно с приятеля си от детските години, съученик и съпартиец Гюнай Сефер. (За него виж карето долу.)

Три от делата срещу Табаков са за нередности при сключване на договори за обществени поръчки, едно е за

взет подкуп

в размер

на 10 000 лв.,

а върнатото на прокуратурата е за укриване на данъци.

Кариерата на родения през 1961 г . в Дулово лекар започва в болницата в родния му град. Преди това завършва Медицинския университет във Варна със специалност “Акушерство и гинекология”, а после учи и мениджмънт в здравеопазването. Още като студент става и сътрудник на бившата Държавна сигурност.  

Последователно оглавява отделението по акушерство и гинекология, а по-късно става шеф на болницата. На директорския пост е до ноември 2003 г., когато е избран за кмет.

Митхат Табаков е охраняван от съдебни полицаи, докато излежава присъдата си в затвора във Варна.
Митхат Табаков е охраняван от съдебни полицаи, докато излежава присъдата си в затвора във Варна.

Първите две обвинения на Табаков са повдигнати още в края на ноември 2009 г., след като на 14 ноември тогавашният главен прокурор Борис Велчев внася искане в парламента за снемане на депутатските имунитети на Табаков и Сефер.

Обвиненията са за два проекта в община Дулово - за изграждане на път от с. Окорш до централното шосе Шумен-Силистра и за изграждане и модернизация на канализацията на града.

Табаков и Сефер

сами се отказват

от имунитета си

Любопитна подробност е, че делото за пътя на с. Окорш още не е приключило и има интересно развитие. В момента то е висящо във Варненския апелативен съд. Преди 2 г. бе прекратено от Софийския апелативен съд и върнато на прокуратурата 5 г. след старта му в Софийския градски съд. И тъй като Табаков вече не беше депутат, то бе внесено в окръжния съд в Силистра. Според прокуратурата двамата бивши депутати - Табаков и Сефер, извършват документни измами през 2005 г., за да

получат

неправомерно

над 370 000 лв.

Те съставят фалшиви документи във връзка с обществената поръчка за 3 км път край с. Окорш, твърди прокуратурата. За изпълнител на строежа е избрано дружеството “Булмекс” ООД, чийто собственик е Сефер. Табаков променил основните параметри на поръчката, за да набави облага за фирмата на приятеля си, гласи обвинението. През 2012 г. той бе осъден на 11 г. затвор, а Сефер - на 10 г. Делото обаче беше върнато на прокуратурата с мотива, че обвиненията за документна измама са неправилни, тъй като по тях като ощетено е посочено само юридическо лице. Силистренският окръжен съд наскоро ги оправдава по тези обвинения.

Първата ефективна присъда на Табаков бе обявена през февруари 2014 г. Тогава той бе осъден на 5 г. решетки за престъпление по служба, свързано с обществена поръчка за канализацията на общината. През 2009 г. тя е спечелена от близката до него фирма “Джеми”. Проектът е по програма на ЕС на стойност 28 876 258 лв. без ДДС. Докато бе зад решетките, той бе осъден и на 3 г. затвор за взет подкуп от 10 хил. лв. от управителя на “Водоснабдяване и канализация” в Дулово Петко Горбанов. Срещу рушвета Табаков трябвало да уреди ВиК - Силистра, с обществена поръчка за подмяна на водопроводната мрежа в с. Вокил. Парите са преведени на 19 ноември 2004 г., а договорът за ремонта на тръбите е сключен на 24 ноември 2004 г.

На делото Табаков отрича парите да са подкуп. В онези години Горбанов му бил приятел и когато колата на бившия депутат се повредила, се обърнал за помощ към него. По собствените му обяснения аварията станала на 18 ноември 2004 г., докато пътувал по лична работа за София. Той веднага се обадил на Горбанов да му изпрати пари за ремонта. На другия ден той му превел сумата. Табаков изтеглил 8500 лв. на няколко пъти от ПОС терминала на хотел “Принцес”, където бил отседнал. Той твърди, че после върнал парите на Горбанов. Но кога е станало това, не е много ясно.

На 22 април 2015 г. Софийският градски съд обедини двете му присъди и така Табаков бе наказан с 5 г. лишаване от свобода.

Делото за ремонта на 1,2 км път в с. Върбино през 2005 г. също не е приключило. Според прокуратурата Табаков и Сефер използвали фалшив протокол, чрез който Сефер получил неправомерно над 90 000 лева.

По това обвинение Табаков също е оправдан от Силистренския окръжен съд. С три висящи дела обаче съдебната сага за Митхат е далеч от финал.

Съученикът му

Гюнай Сефер

2 пъти наказан с

условни присъди

Гюнай Сефер (вляво) и Митхат Табаков в съда
Гюнай Сефер (вляво) и Митхат Табаков в съда

Името на Митхат Табаков неизменно се свързва с това на Гюнай Сефер. И двамата са от Дулово, като Сефер е с година по-малък, роден е през 1962 г. И двамата са активисти на ДПС, а през последните 8 г. съпроцесници по няколко дела.

По образование Сефер е социален педагог, но по призвание бизнесмен и политик. Преди да стане депутат, е лидер на ДПС в Силистра.

Съдбата е по-благосклонна към него, отколкото към Табаков. До момента Сефер има 2 условни присъди. Едната - 6 месеца условно и 1000 лв. глоба, е за данъчно престъпление. Според прокуратурата Сефер не е платил близо 12 хил. лв. данъци, тъй като не подал годишната си декларация за доходи от 2008 г. По това обвинение съдът в Силистра го оправда през февруари 2016 г. Варненският апелативен съд обаче му даде 6 месеца условно.

Другата условна присъда е 1 г. и е за документно престъпление, свързано с обществена поръчка за строеж на пазара в Дулово. По същото дело подсъдим е и Табаков. Обвинението бе за присвояване на 1 571 506 лв. от общината от 2 май 2006 г. до 14 декември 2007 г.