Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Националните медии широко популяризират "Лили Рибката" като очакван от години "истински" детски филм. А в него главният герой (героиня?) е дете, което си сменя пола всеки път, когато го погледнат в очите.

Поетически похват във фолклора, включително в този за деца е магическото преобразуване на формите: вълшебната пръчица се превръща в летящо килимче или храна, жабокът се превръща в принц, джуджето се превръща във великан, но никъде във фолклорното съзнание и във фолклорния разказ не се говори за радикална смяна или за радикално разрушаване на изначалните опори на човешкото.

Мнозина родители се притесняват, че смяната на пола като една фантазна идея в детски филм тревожно и опасно разклаща най-ранните детски представи за това какво е човекът: Ако едно дете може да се превръща с лекота от момче в момиче и обратно, то защо един възрастен човек да не може със същата лекота да се превърне от добряк в злодей. Това е опасно, защото малкото дете ще попие такава идея.

Мнозина родители също така се чудят дали пускането на "Лили Рибката" на екран точно сега, когато се дебатира Истанбулската конвенция, е чиста случайност.

* Авторът е дългогодишен преподавател по философия в УНСС