Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

Леонард Глен Франсис, по прякор Дебелия Леонард, подкупвал офицери от Седми флот на САЩ и манипулирал разходи като собственик на фирма доставчик за $35 млн. в продължение на 20 г.

Той вербувал персонала на "Блу Ридж", ключов за националната сигурност, организирал пиршества и секс партита в луксозни хотели за американските военни, за да получава секретна информация и да печели обществени поръчки.

Днес довереният малайзиец е подсъдим в най-голямото наказателно дело в съвременната история на Военноморския флот на САЩ. Подробностите от скандалната история излязоха наяве, след като журналист от в. “Вашингтон пост” поискал получава информацията.

Историята

как Дебелия Леонард се внедрява на кораба “Блу Ридж”,

който ръководи всички военоморски операции на САЩ в Азия и западната част на Тихия океан, е изпълнена със странни и пикантни подробности. Известният боен кораб оцелява във войната във Виетнам, Студената война и напрежението с Китай и Северна Корея. Но "Блу Ридж" е бил напълно беззащитен пред Дебелия Леонард - собственик на влекач.

Министерството на правосъдието вече предяви обвинения срещу 15 офицери и един матрос, които са били на служба на "Блу Ридж", защото са вземали подкупи от Леонард Глен Франсис или са лъгали на въпроси за връзките си с него.

Кой е Леонард Глен Франсис?

Той е богат малайзиец, живее в Сингапур, който е получавал изгодни договори за обслужване на корабите и подводниците на ВМФ на САЩ в азиатски пристанища, пише “Вашингтон пост”. За да постигне успех в хода на дългогодишната мащабна афера, чиято цел е била да се излъже ВМФ, доставчикът Франсис систематично се е опитвал да се внедри на "Блу Ридж". “Вашингтон пост” се позовава на документи и на интервюта с офицери от флота и близки на Леонард.

Според негов бивш партньор Франсис смятал, че ако създаде добри приятелски отношения с командващия на Седми флот, подчинените му няма да оспорват раздутите сметки по фактурите на фирмата му Glenn Defense Marine Asia. При всяка среща с високопоставени военни, дори много кратка, той се стараел да бъде съпровождан от сътрудник с фотоапарат.

Искал от висшите офицери от Седми флот благодарствени писма с похвали за компанията си, а след това ги публикувал в рекламни брошури на компанията. В обвинителния акт на прокуратурата се твърди, че 9 моряци са давали на малайзиеца секретна информация за придвижването кораби, в резулат на което "Блу Ридж" става

най-уязвимият за шпионаж кораб

на въоръжените сили на САЩ. Днес ВМФ проверява за нарушаване на военния закон и етичния кодекс военни и моряци, служили на кораба, базиран в Япония.

За да спечели благоразположението на екипажите, от началото на 90-те години на миналия век Франсис е предлагал подкупи и подаръци на стотици служащи от ВМФ на други военни кораби, бази и посолства на САЩ в Азия, но “Блу Ридж” е бил негова основна мишена. Според съда и документи на ВМФ, получени от “Вашингтон пост”, от 2006 г. до 2013 г. Франсис е раздал незаконно подаръци, плащал епикурейски тържества и спонсорирал секс партита за екипажа на "Блу Ридж" най-малко 45 пъти. Както се вижда от документите, офицери от "Блу Ридж" са похарчили 1 млн. долара за изискани ястия, ликьор, почивки, самолетни билети, костюми, ушити по поръчка, кубински цигари, луксозни часовници, кожени дизайнерски чанти, антикварни мебели и билети за концерти. Те

се наслаждавали

и на цяла армада проститутки,

показва разследването. Причината за тази щедрост е, че щабните офицери на кораба са били достатъчно влиятелни, за да се намесват в ситуации в полза на компанията на Франсис, тъй като са ръководили оперативната дейност, логистиката и разузнаването на целия Седми флот. За Франсис е бил много важен достъпът на офицерите до информация за секретните маршрути на всички американски кораби и подводници, минаващи в този регион. Франсис, очевидно виртуоз във вербовката, е създавал своя мрежа информатори.

За чужденец той се е ползвал със завидно влияние - подтиквал е своите “агенти” от "Блу Ридж" да насочват самолетоносачите и други съдове в пристанищата, контролирани от неговата фирма, където корабите на ВМФ са плащали на завишени цени гориво, стоки и всичко, което им е необходимо.

В. “Вашингтон пост” разказва подробности от делото. В продължение на години при пристигането на кораба “Блу Ридж” в някое пристанище Франсис чакал на пристанището със сияеща усмивка, а край него - черен спортен автомобил или лимузина.

Освен с изисканите вечери бил известен във ВМФ и с проститутките и стрийптийзьорките, които наемал от Китай, Индонезия, Малайзия, Монголия, Филипините, Русия, Тайланд и Виетнам. Дебелия Леонард докарвал жриците със самолет до пристанищата, където спирал "Блу Ридж".

В един от случаите американските военни са настанени в скъп хотел в Сингапур. После са нагостени в сепаре на ресторант в хотела с изискана вечеря, която включва яре, патица,

коняк Hennessy Paradis Extra за $2000 и кубински пури “Кохиба”

- също по $2000 кутията. Домакини на луксозната вечеря са Леонард Франсис и жена му, а сред заснетите на пиршеството е и капитан Дейвид Нюланд. Това се случва през март 2006 г., броени дни след като военен юрист предупреждава старшите офицери да бъдат нащрек с доставчиците си, които се опитват да ги подкупват.

Вместо да изпълни указанията, началникът на щаба на Седми флот Дейвид Нюланд споделя информацията с Франсис, за да се заметат следите, пише “Вашингтон пост”, като се позовава на обвинителния акт.

В него се казва и че през февруари 2007 г. доставчикът на флота Франсис организира секс парти с участието на много проститутки, Нюланд и други офицери в петзвездния хотел “Манила”. По време на вакханалията сексуалните партньори са се разменяли непрекъснато.

"Най-накрая се детоксикирах от Манила" - пише седмица след купона в писмо до Франсис командир Стивън Шед, офицер по планирането на Седми флот. "Бяха няколко щури дни. Взех си глътка въздух, след като

пихме цели 36 часа

Капитан Доналд Хорнбек, заместник-началник на Седми флот по операците, убеждава Франсис да покрие 13 000 долара разходи, за да може племенникът му да изкара стаж в луксозния ресторант Chalet Suisse в Куала Лумпур, според обвинителния акт. Командир Хосе Луис Санчес, заместник-офицер по логистиката на 7-и флот, се призна за виновен, че е приел суми между $30 000 и $120 000 за платен секс, пътуване и други услуги. Прокурорите твърдят, че той е получил незаконно най-малко $100 000 в брой.

Дори съпругата на капитан Дейвид Лоусман получава подарък от Франсис. Карол Лоусман приема портфейл на “Версаче” за $8400, докато е на посещение в Хонгконг през 2011 г., става ясно от обвинителния акт срещу съпруга й. Други съпруги също са получили “своя дял” от любезния доставчик.

53-годишният Франсис се

признава за виновен

за това, че е давал подкупи и че е похарчил 35 млн. долара на Военноморския флот за две десетилетия. След ареста му през 2013 г. той е под стража в Сан Диего, Калифорния и очаква присъдата си, като сътрудничи на следствието.