Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Инфекцията може да се използва и като оръжие срещу фаворитите за медали

l Това е перфектният човешки патоген. Заразеният е като бомба, коментира доц. д-р Любомира Николаева-Гломб

Елитните спортисти се подготвят почти през целия си живот за шанса да окачат на гърдите си олимпийско злато, а тази година заплахата, която дебне и може да попари усилията и надеждите на атлетите във всички дисциплини, се нарича норовирус.

Малко преди започването на зимните игри Пьонгчанг бе ударен от инфекцията, която продължава да върлува в хода на световното спортно събитие. Броят на заболелите се е увеличил до над 190 човека към 13 февруари, потвърди с официални данни за "168 часа" доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според информацията, предоставена от Корейския център за контрол и превенция на заболяванията (KCDC), на 12 февруари са регистрирани 8 нови случая, докато на 10 февруари покосените са били 23.

Повече от 1200 служители по сигурността, сред които вирусът "дебютира", са били поставени под карантина и заменени от военен персонал от 900 човека още в началото на олимпиадата. За да бъде ограничено разпространението, са дезинфекцирани всички олимпийски обекти, помещения и автобуси, а станции за дезинфекция са инсталирани навсякъде.

Според директора на KCDC Ким Хюн Юн заразата е тръгнала от замърсена вода, но към момента върви към утихване.

В същото време поддръжниците на конспиративните теории не смятат, че опасността ще отмине току-така. Според мнозина това е биотака, зад която стои Северна Корея. И всъщност, докато комунистическата страна демонстрира топли чувства към домакините и останалия свят на игрите, чрез вируса изпълнява заканите си за отмъщение, заради осветяването на нейните съоръжения за биологично оръжие преди време.

Как действа норовирусът и представлява ли сериозна заплаха?

Симптомите включват гадене, повръщане, диария, стомашни и мускулни болки, главоболие и температура.

Доц. д-р Любомира Николаева-Гломб
Доц. д-р Любомира Николаева-Гломб

"Норовирусите не разделят хората по възраст и всеки може да се разболее. Те са изключително устойчиви в околна среда - обяснява доц. д-р Николаева-Гломб. - С месеци могат да преседят в канални води и по повърхности, които са докоснати от болен човек или преносител на вируса. Най-честият разпространител са храните.

Инфекцията започва много остро - на сутринта човек е добре, а вечерта вече е болен. Започва се с повръщане като фонтан и могат да се получат пръски до три метра. Скоро след това идва и диарията. Проблемът обаче е краткотраен. На следващия ден вече може да сте напълно здрави или просто леко отпаднали, което се лекува с много течности".

Подобен времеви период на неразположение може и да не звучи твърде страховито, но в действителност е изключително фатален за претендентите за медали. Точно в момента атлетите не могат да си позволят да излязат от форма дори за няколко часа, а какво остава за цял ден с планирани олимпийски съревнования.

"В момента, в който норовирусната инфекция се развихри, положението е толкова тежко, че човек дори не може да отиде на лекар - коментира опитният вирусолог. - На другия ден пък вече е толкова добре, че не намира смисъл да ходи. Заради това инфекцията остава неразпозната от здравните служби. В същото време човек продължава да излъчва поне десетина дни вируса и като се има предвид канската му устойчивост в околна среда, разпространението става повече от лесно. Една трета от хората обаче не се инфектират, а просто остават безсимптомни носители. Заразеният човек практически е като една бомба."

В такъв случай възможно ли е действително норовирусът да е специална пратка за зимните игри от биотехническия институт в Пхенян, който се смята за разсадник в производството на биооръжие в Северна Корея?

Официално предприятието произвежда пестициди, но има твърдения, че там се създават убийствени вируси от антракс до едра шарка и чума.

"Норовирусът е перфектният човешки патоген, тъй като лесно се разпространява и е много устойчив - изтъква доц. д-р Николаева-Гломб. - Не е антракс или друго биологично оръжие, но може за ден-два да извади армията от строя. После обаче войниците отново са здрави. Много хуманно оръжие, ако се погледне така.

Инфекцията обаче е опасна за малките деца и особено за бебетата, защото бързо дехидратират и това може да доведе до летален край. Същото важи и за много възрастните хора, докато за здравите е просто един диариен инцидент за ден.

Ако се появи доказателство, бих повярвала, че Северна Корея стои зад заразяването. Не е изключено да е така, но лично аз съм скептична, защото се изисква сериозна организация - да се изолира вирусът, да се направят концентрирани консистенции и да се разпространят както трябва. Тези режими са непредсказуеми."

Според конспираторите норовирусът може да се използва и като оръжие срещу фаворитите в определени дисциплини. Мнозина припомнят случилото се на Световното първенство по лека атлетика в Лондон миналата година, когато най-малко 30 състезатели станаха жертви на инфекцията. Няколко топспортисти бяха принудени да напуснат съревнованието.

Сред засегнатите бе и кандидатът за златен медал Айзък Макуала от Ботсуана, който бе спрян от участие в спринтовете на 200 и финала на 400 м заради твърдения, че е заразен. Отстраняването му дойде като шестица от тотото за неговия най-голям конкурент, но тогава от атлетическата федерация на Ботсуана протестираха остро и Макуала бе допуснат до последната битка. По-късно спринтьорът заяви пред BBC, че никога не е бил тестван за вируса и до последно твърдял, че е годен да се състезава.

"Начинът, по който те се справиха с моята ситуация, говори, че имаше нещо гнило."

По думите на доц. д-р Николаева-Гломб случилото се в Лондон се обяснява с факта, че условията са благоприятствали виреенето на норовируси, а именно - големи маси от хора, събрани близо един до друг на едно място.

"По време на такива мащабни събития разпространението на всеки вид вирус е много лесно. В такива случаи и общественото хранене винаги е рисков елемент. Един човек е достатъчен, за да порази стотици порции. А норовирусът често се пренася върху продукти, които се консумират сурови - салати, сушита, плодове. Студовете не му влияят, а само пряката слънчева светлина."

Директорът на KCDC Ким Хюн Юн подчерта също така, че по принцип зимните месеци януари и февруари са върхови за върлуването на този вид инфекция, която се предава по контактно-битов и фекално-орален път.

"За да спрем по-нататъшното разгаряне на вируса, поставяме под карантина пациенти, започваща от диагнозата до лечението. Правим всичко възможно да предотвратим всякакъв вид злополуки, които ще попречат на спортистите да се състезават добре и да се наслаждават на игрите", коментира Ким Хюн Юн.

За щастие, ако у нас се появи заплаха от норовирус, Националния център по заразни и паразитни болести е в състояние да реагира със съвременна и бърза диагностика, както и със съответните мерки.

"Имаме всички реактиви на европейско и световно ниво да установяваме причинителя чрез фекална проба - казва доц. д-р Николаева-Гломб. - Ако повече от двама-трима човека в един колектив се оплакват от повръщане и диария, трябва винаги да се мисли за норовирусна инфекция и да се занесат съответните материали в Центъра за изследване. За самият пациент това може да няма преки ползи, но има общественополезни такива - да се установи причината и да бъдат наложени драконовски мерки за хигиена и т.н.

Има данни, че норовирусната инфекция нанася по-големи щети годишно, отколкото терористичните атаки от 2001 г. Затова не бива да се подценява."