Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 12 г. продава първата си игра, на 28 става милионер. 

Най-голямата му мечта е да колонизира Марс.

Когато пращаш любимата си кола към Марс - планетата, която мечтаеш да колонизираш, трябва да си или ужасно богат или прекалено ексцентричен. Илон Мъск е и двете.

Наричат го “човекът от бъдещето”, “истинският супергерой” и “роботизираният гений”. Личното му състояние се оценява на 21,5 милиарда долара, а мечтите му са безгранични. Засега е успял да постигне немислимото за мнозина, а в плановете му категорично влиза да колонизира Марс.

Само преди дни Мъск постигна поредния си феноменален успех. Неговата компания за космически разработки SpaceX изстреля най-мощната ракета, използвана в момента, Falcon Heavy. Тя е с 27 двигателя, три отделни ракети, обща дължина 70 метра, широчина 12 метра, а стартовата й тяга е около 2200 тона. Въпреки прогнозите, че възможността експериментът да се провали е 50%, милиони хора следяха на живо в социалните мрежи как от Kennedy Space Center във Флорида Falcon Heavy успешно полетя.

И тъй като зад проекта стои ексцентрик като Мъск, който обича не просто да прави невъзможното, но да го прави с уникален стил, на борда на ракетата бе любимият личен автомобил на предприемача Tesla Roadster с манекен зад волана, с надпис “Без паника” – препратка към романа

“Пътеводител на галактическия стопаджия” и с надуто до дупка парчето Space Oddity на Дейвид Бауи. Червеният автомобил е пуснат от ракетата по елиптична траектория около Слънцето към Марс и вече официално е включен от НАСА в каталога на спътниците.

Огромният успех обаче е само поредната стъпка напред за Мъск, който планира през 2025 г. да осъществи първата пилотирана мисия до Марс. Той се надява да изпревари НАСА с поне десет години и си е поставил амбициозен план за колонизация на планетата и да “превърне човешката раса в междупланетен вид”.

Мечтите на Мъск са определяни от мнозина като невъзможни, дори налудничави, но всъщност тези определения са съпътствали предприемача през целия му живот и той, за щастие, никога не им е обръщал прекалено внимание.

Илон е едва на 12 години, когато не просто сам програмира видео игра, а успява да я продаде за 500 долара на компютърно списание.

След като прави докторантура по физика в “Станфорд”, той създава първата си компания - Zip2. Само за четири години я развива толкова добре, че я продава за над 300 милиона долара. Така едва на 28 години вече е милионер. Междувременно вече е и един от основателите на PayPal, която след пет години eBay придобива за 1,5 милиарда долара. Успехът на Мъск е светкавичен и безпрецедентен. Той влага всичките си сили в сбъдването на своите мечти – а те са безгранични. Основава Tesla Motors, която днес се оценява на 56 милиарда, но според милиардера Рон Барън в следващите 10-20 години пазарната й капитализация е възможно да се увеличи до 700 милиарда.

С парите от продажбата на PayPal създава и SpaceX – голяма стъпка към неговата мечта да колонизира Марс. Година след година той постига все по-големи успехи. През 2009 г. ракета по негов дизайн става първата частна ракета, извела сателит в орбита. През 2012 г. Dragon става първият частен космически апарат, който достига до Международната космическа станция. В следващите години се посвещава на разработването на ракети за многократна употреба, които някой ден да могат да транспортират и хора до Марс.

Неслучайно го наричат човек от бъдещето, от космоса или роботизиран гений. Факт е, че именно. Мъск вдъхновява създателите на образа на екранния Железен човек, разкрива журналистката на “Форбс” Хана Елиът в статията си, станала част от култовата книга за безпрецедентния възход на IT милиардерите

“Една успешна идея е достатъчна” Тя пише: “С ръста си от 1,86 см, съчетан с широки рамене и крака, идеално отговарящи на името му (Илон означава дъб на староеврейски, въпреки че семейството на Мъск произхожда от холандски преселници от Пенсилвания), той изпълва червения спортен автомобил на “Тесла Мотърс”, който е предпочел пред своите “Ауди” Q7 и “Порше” 911 за тридесет и два километровото пътуване до седалището на SpaceX в Хоторн.

Поемайки по междущатската магистрала, Мъск внимателно нагласява оптималната температура и въздушната струя в купето, след което пуска микс от парчета на Роби Уилямс, Адел и петата симфония на Бетовен , шофирайки бързо и прецизно. Всичките му действия точно съответстват на разпространеното схващане за образа му като въплъщение на роботизирания гений. Именно това вдъхновява сценаристите за образа на героя на Робърт Дауни Джуниър във филма на Джон Фавро “Железният човек”. Голяма част от тази репутация е напълно заслужена.”

Още от съвсем малък Илон се откроява от другите деца. Хана Елиът разказва, че според спомените на майка му и сестра му, той нито има приятели в училище, нито страда от това. Още на осем години прочита пълното издание на “Енциклопедия Британика” и не само запомня изключително много факти, но и непрекъснато поправя съучениците си или им прави забележки, като сбъркат. Учудва се обаче, когато те му се сърдят, защото го прави не с цел да им покаже, че знае повече, а за да им помогне да се усъвършенстват. Години по-късно Мъск признава, че е бил подлаган на тормоз в училище и дори бит от съучениците си.

И въпреки че с времето се научава как да общува с хората, и до днес негови близки признават, че е особняк.

Той самият твърди, че може би страда от биполярно разстройство. В свой туит се запитва защо всички смятат, че животът му е изтъкан само от положителни емоции, и пояснява: “Непрекъснато съм под стрес и смятам, че страдам от биполярно разстройство”. Той обаче не е официално диагностициран с това заболяване.

Друго, за което без притеснение се оплаква през годините, е неуспехът му в любовта. Последната му публична раздяла бе с Амбър Хърд – манекенката-актриса, която стана световноизвестна не толкова с ролите си в киното, колкото със скандалния си развод с Джони Деп след само 15 месеца брак. И още преди мастилото по документите за развод да изсъхне, Амбър вече се беше похвалила в инстаграм с многозначителна снимка в компанията на Илон Мъск. Година по-късно обаче двамата се разделиха, като самият Мъск пусна обяснителен туит:

“Въпреки че с Амбър се разделихме, ние оставаме приятели, все още сме близки и се обичаме. Връзките от разстояние, особено когато и двамата партньори са с натоварен работен график, винаги са трудни… но никой не знае какво крие бъдещето.” Последното изречение е многозначително, защото само няколко месеца по-късно Илон сподели в доста лично интервю пред сп. "Роулинг Стоунс", че се чувства “разбит” след раздялата с Амбър.

А само преди няколко седмици двамата бяха засечени да излизат, хванати за ръце, от ресторант в Лос Анджелис. Това събуди вълна от коментари, че те отново са заедно и този път със сигурност ще се оженят.

Всъщност Мъск вече има три брака зад гърба си. Първият е с канадската писателка Джъстийн Уилсън, с която се запознават още като студенти. Съвместният им живот е покосен от ужасна трагедия – първородният им син умира едва на два месеца и половина. Джъстийн решава, че категорично иска да има още деца и двамата с Илон стават клиенти на ин витро клиника. В рамките на пет години им се раждат първо близнаци, а след това - тризнаци. Бракът им обаче е на ръба, а Джъстийн не може да понася да бъде просто “жената на Илон Мъск”

Разводът им е грозен, а Джъстийн не се старае да го направи по-малко публичен – тя споделя в блога си открито проблемите, които двамата имат, и показва без притеснение тъмната страна на гения, описвайки трудния му характер и колко затворен и непоносим е той понякога.

Само няколко месеца след развода Илон публично се появява с нова любов – актрисата Талула Райли и й предлага брак едва след няколко седмици връзка. Женят се през 2010 г., но само две години по-късно се развеждат. Изненадата не е толкова разводът, колко фактът, че година след него те отново сключват брак. Но и вторият им опит не е успешен и той приключва с раздяла

Мъск не крие, че не му върви съвсем в любовта и дори признава пред журналистката Хана Елиът: “Когато има деца и работа, всичко е наред. Само трябва да се справя с романтичната страна на нещата... или да стана монах.”