Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вероятно за мнозина от вас, това не е новина, но думата потрес е твърде слаба, за да опиша това, което чувствам.

Става дума за пациентка, живееща срещу Медицинска академия, оперирана в Майчин дом (първа гинекологична клиника) от рак на матката миналата година от прочутия хирург Божидар Славчев, минала по негов съвет на лъчетерапия.

От края на миналата година, това са вече 2 месеца, синът й е безпомощен пред българската бюрократична машина в здравеопазването ни, което изобщо не заслужава тази дума, защото дори в Третия свят човек ще срещне повече професионализъм и човещина!

Пациентката има асцит (коремната кухина се пълни с вода), правен й е 2 пъти дренаж в Пирогов, където обаче не обелват и дума какво трябва да се прави и къде да се отиде.

В Майчин дом, където е оперирана, не искат и да чуят за нея, да се обадела на хирурга си. Той пък беше в чужбина и едва вчера се върна и благоволи да приеме измъчените хора в кабинета си срещу заплащане, но без да промълви и дума къде да се отиде и какво да се направи!

Съветват близките ту жената да вървяла в Онкологията, макар че не е ясно, защото няма диагноза дали става дума за бъбречно възпаление или за разсейки, ту й препоръчват... хоспис! Вече й пеят погребална песен, макар че с това "здравеопазване" да се чуди човек колко жилав е българинът, та не сме измрели масово!

След като бяха ПРЕСТЪПНО пропилени 7 -8 ценни седмици за лечението й и всички най-бездушно я прехвърлят от врата на врата, като тя - човек, който не може да седи, лежи , да не говорим да ходи от болки, бе принудена да седи с часове (!) по коридорите на болниците, само единия ден над 7 часа! - нещо, което е съсипващо за здрав човек, камо ли за човек с болки!

Срещу часове чакане в Токуда и "малката " сума от 100 лева тя получи на 5 февруари кръвните си изследвания. От тях се вижда, че бъбреците не са в ред, че има нужда от спешна намеса, от хоспитализация и лечение, плюс изследвания къде точно е възпалението и на какво се дължи. Показателите на черния дроб обаче са добри.

И тази сутрин синът й отива в Александровска болница, в клиниката по нефрология, но от спешно отделение им казали, че случаят не бил спешен! Да я доведели на преглед, но нямало гаранция, че ще я приемат! Тоест, пак да мъчат жената да виси с часове в коридорите???

Аз се обаждам по телефона, те ми обясняват, че имали били "планиран прием за спешни случаи" и до 15-и не приемали спешни случаи! Вие чували сте подобен абсурд! Спешният случай затова е спешен, да го приемеш СПЕШНО, веднага, на минутата, а не планирано! И ако болницата няма капацитет, тя трябва да го пренасочи!

Аз наистина не разбирам дали в България всички лекари са загубили човешкия си образ и на какво се дължи всичко това? Къде е моралът, къде е човещината?

България е член на Европейския съюз, не на Съветския и пациентите имат права!

Не разбирам за какво се хвалят всички български болници на сайтовете си с каква ли не апаратура и възможности за диагностика, те не са ли за пациентите им?

Как е възможно една измъчена жена да не бъде хоспитализирана - и това близо 2 месеца след началото на страданието й и да не бъде направено всичко възможно за спасяването й!

Да ви кажа, винаги съм била против насилието, но явно сме много търпелив народ, защото при това отношение към болните, лекарите в друга държава щяха да бъдат избесени по уличните лампи! Това е такава гавра, такава липса на човещина, на морал и отговорност, че аз силно се съмнявам, че България заслужава не да бъде в ЕС, а даже да бъде приравнявана към страните от Третия свят!

Търгашество, липса на професионализъм и морал, долнопробна наглост и бездушие, ХАОС - ето това е българското здравеопазване!

И вместо медиите да се занимават с това, защото държава, която няма елементарно здравеопазване, не е държава, а сбирщина от бандити, те седмици наред дъвчат един измислен проблем - защото всичкото Мара втасала в България, та опряла до правното понятие джендър!

Народе???

Осъзнайте се, колеги от медиите, осъзнайте се , политици, осъзнайте се, граждани!

Не може да има подобно "здравеопазване"! Как може изобщо да търпите това положение, умът ми не го побира!

Коментарът е от фейсбук