Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Флагманът в групата - каробът "Ентърпрайс".Снимки:Тони Щилиянова
Флагманът в групата - каробът "Ентърпрайс".Снимки:Тони Щилиянова

Три кораба на НАТО от втората постоянна противоминна група под командването на капитан II ранг Джъстин Хайнс от Кралските военноморски сили се превърнаха в атракция на Морската гара в Бургас.

Плавателните съдове акостираха на 9 февруари r ще останат до 11-ти, след което поемат към Турция.

Корабите провеждат рутинно посещение като част от засиленото присъствие на НАТО в Черноморския регион в подкрепа на националния суверенитет чрез колективна отбрана.

В групата са включени флагманът "Ентърпрайс", турски ловец на мини и румънски миночистач.

"Заедно с колегите сме на мисия в Черно море в рамките на общата колективна отбрана. Извършваме учение от гледна точка сигурността на море. Основната задача на нашата група е противоминната дейност - търсим, намираме и обезвреждаме мини, които могат да застрашат трафика и на търговски кораби в региона.

Упражненията и ученията ни в мирно време имат за цел да придобием умения, за да можем да реагираме бързо във военна обстановка, ако се наложи, за да защитим водите на Черно море", каза пред журналисти кап.Хайнс.

Той разкри, че миналата седмица по време на учение с военоморските сили на Румъния турският минен ловец от групата е намерил историческа, много стара мина. "Така доказахме, че има полза от нашите учения", сподели кап.Хайнс.

Британският офицер похвали българските военоморски сили. "Вече съм работил с тях, миналата година в моята група участваше българският кораб "Шквал", имахме важна мисия в Батуми и Грузия. Приятно се изненадах от способностите на българските моряци.Силата на НАТО е в това, че ние комуникираме помежду си и се опознаваме. Тя не  е само в корабите, а в опознаването на екипажите", коментира капитан II ранг Джъстин Хайнс.

Въпреки големия интерес, който предизвика появата на натовските кораби, те не предвиждат посещения за граждани. Тази сутрин на борда на флагмана на групата са били качени единствено деца от социални домове от Бургас и Средец.

Британката Мегън, лекар на борда на "Ентърпрайс" и командир II ранг Джъстин Хайнс.
Британката Мегън, лекар на борда на "Ентърпрайс" и командир II ранг Джъстин Хайнс.
Турският кораб,ловец на мини.
Турският кораб,ловец на мини.
След Бургас корабите на НАТО ще заминат за Турция.
След Бургас корабите на НАТО ще заминат за Турция.