Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Плевнелиев е свидетел по делото срещу Николай Ненчев.
Росен Плевнелиев е свидетел по делото срещу Николай Ненчев.

Решението за ремонт на МиГ-овете в Полша не било еднолично

Близо час и половина продължи разпитът на президента от 2012-2017 година Росен Плевнелиев по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев в Софийския градски съд. Плевнелиев е вторият президент, който е разпитван по този процес. Преди месеци показания по делото даде настоящият държавен глава Румен Радев.

Президентът Плевнелиев подробно разказа геополитическата ситуация през 2014 г. и 2015 година. Той в детайли описа срещата на върха на НАТО в Уелс през есента на 2014 г., когато се взимат три важни решения - план за готовност за действие, увеличение на парите за отбрана до 2% от БВП и съвместимост на военната техника на натовските държави. Именно на тази среща Полша е била дадена като добър пример за това, че е успяла да съвмести своята авиация с натовската.

По-късно, на 27 април 2015г., Плевнелиев свиква Консултативен съвет за национална сигурност, посветен на отбраната, на който запознава присъстващите с решенията от Уелс. Консултативният съвет излиза с виждане, че въоръжените сили трябва да бъдат съвместими с тези на нашите партньори. По време на свое посещение в Полша през 2015 г. , тогавашният президент се е поинтересувал как Полша е успяла да модернизира своята авиация, по същото време нашата е била в много тежко състояние.

"Решението на Николай Ненчев, да се ремонтират МиГ-овете в Полша не е еднолично", коментира извън залата Плевнелиев.

Той уточни, че имало много срещи, на които се е коментирало нашите МиГ-ове да бъдат ремонтирани в Полша. Самият Ненчев много пъти коментирал с Плевнелиев, че условията, които Полша ни предлагат за ремонт са много по-изгодни и с малко пари ще се постигне повече.

Бившият държавен глава уточни, че съвместимостта във военната техника била от изключително голямо значение, тъй като в другите държави членки на НАТО не биха могли да разпознаят въоръжението на приятелска държава, ако то не е съвместимо.

"Крайната цел на нашите самолети е не просто да летят, а да са съвместими с НАТО", обясни Плевнелиев. Неговият разпит се проведе при открити врата, за разлика от този на президента Радев, който е коментирал пред съдиите и информация, която е класифицирана. Самият Плевнелиев уточни в началото на заседанието, че няма да изнася държавна тайна.

Ненчев е подсъдим за това, че не е изпълнил договора за ремонт с руската фирма "РСК-МиГ" за ремонт на двигатели на МиГ-овете

Започна делото срещу Николай Ненчев за ремонта на МИГ-овете. СНИМКИ: Десислава Кулелиева
Започна делото срещу Николай Ненчев за ремонта на МИГ-овете. СНИМКИ: Десислава Кулелиева