Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Казваше ми: Бате, най-голям потенциал има в минералните води

- Г-н Ботев, как работехте с Шарлопов?

- Спомням си как в края на 90-те години ме потърси за консултация във връзка с минералните води и имаше сериозна амбиция да развива този бизнес. Предоставих му доста информация, но аз самият бях скептичен, тъй като концесионирането на води бе още в началото.

Той обаче беше свръхзапален. Фирмата, в която участваше, спечели концесията за "Девин" и впоследствие се очерта като най-добре работещата компания за бутилиране. Предоставих му контакти с големи френски производители на оборудване и с опит в експлоатацията на извори и компанията за няколко години разшири в пъти производството си. По-късно успешно я продаде на австрийски инвеститор.

Бяхме на различни мнения

и за проекта му "Созополис". Аз бях скептичен заради многобройните неясноти и подводни камъни, но той твърдо вярваше в успеха на концепцията си и я реализира.

Стефан Шарлопов бе убеден и в огромния потенциал на България в туризма. Търсеше непрекъснато информация, заради което направихме срещи в БАН. Търсеше нови ниши. Имали сме и спорове, но като цяло бяхме единомишленици. Есента на 2013 г. ми се обади рано сутринта и много въодушевен ми каза: "Бате, от всичко, което прочетох, вече съм убеден, че най-голям потенциал на България в туризма са минералните води, защото балнеолечението и спа-туризмът са целогодишни, а ние имаме всички дадености."

Впоследствие той създаде Българската асоциация по балнеология и спа. Знаеше, че съм в близки отношения с шефа на Световната организация по туризъм Талеб Рифай и

не ме остави на мира,

докато не организирах той лично да дойде, за да открие учредителния конгрес на асоциацията. Беше в края на май 2014 г. в Хисар.

Беше искрено щастлив от факта, че самият Талеб Рифай публично сподели неговото убеждение, че огромният потенциал на България е в спа и планинския туризъм заради естествените предимства, които природата ни е дала. Беше много горд, когато Рифай обяви, че в България са идвали на почивка римските императори.

- В един момент се говореше, че може да бъде министър на туризма?

- Доколкото ми е известно е отказал да бъде номиниран за министър на туризма с ясния аргумент, че може да бъде атакуван заради конфликт на интереси като инвеститор и хотелиер.

Имаше своите виждания за развитие на туризма и за привличане на повече инвестиции в България чрез туристическата индустрия. Като се замисля, винаги ми е напомнял заможен българин от Възраждането - работлив, упорит, даже инат, вярващ християнин, със здрави консервативни възгледи, но вечно отворен и търсещ възможности в бизнеса.

Истината е, че когато се захващаше с нещо, беше много упорит и го гонеше докрай. Бог да го прости!