Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Родителски съвет влиза в детски градини и училища в Бургас. Учители против готвения “Биг Брадър” на работното им място

Родителски съвет ще брани децата в Бургас след чутовния скандал с ОДЗ "Брезичка", в която 4-годишни са били бити, дърпани и обиждани от учителка.

Съветът от майки и бащи се създава спешно по идея на общината. Това ще е консултативен орган към кмета, разясни пред "168 часа" ресорният зам.-кмет на община Бургас Йорданка Ананиева.

Съветът ще се занимава с реда и условията за прием на деца и ученици в детските градини и училищата, със сигурността и контрола на достъпа, изграждане на видеонаблюдение, пропускателен режим. Храненето в детските градини и ученическите столове, както и други въпроси, предложени от родителите, също ще са теми, които ще се подлагат на обсъждане.

На 10 февруари пък

родители подготвят протест срещу насилието

в детските градини.

"Подвизите" на младата педагожка Милена Иванова лъснаха, след като баща направи видеоклип със скрита камера и го подхвърли на друг родител, който го пусна в интернет.

Според източници на "168 часа" камерата е била поставена върху едно от гардеробчетата в група "Мики Маус" и е записвала няколко дни.

До края на седмицата се очаква становище на прокуратурата за проявена агресия в ОДЗ "Брезичка". Държавното обвинение се самосезира и възложи на полицията предварителна проверка имало ли е упражнено насилие над пет деца от група "Мики Маус".

"168 часа" научи, че проверката е приключила със становище, че има извършено престъпление. "Още на 6.02. материалите са докладвани в районната прокуратура", потвърди директорът на ОД МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

“Животни такива”,

“Ти не можеш ли да говориш, бе”,

крясъци, дори и псувни се чуват на видеото, което майката на 4-годишно момиченце Мария Гюзелева разпространи в интернет на 1 февруари. Тя получила записа на флашка, оставена на предния капак на автомобила . Това станало, когато отишла да прибира детето си от градината в к-с "Славейков".

В първите часове след пускането на клипа директорката Събка Недева се закани, че ще съди Гюзелева за разпространението му. После тя набързо бе пенсионирана, а учителката Милена Иванова и колежката й от групата Светла Петрова, за която също има съмнение, че е проявявала агресия към деца, подадоха оставки.

Светла Петрова
Светла Петрова

“Да ме съди! А аз кого да съдя, след като едно от битите деца е моето?”, отвърна Гюзелева. Родители, чиито деца са в "Брезичка", недоумяват защо учителката, посегнала на децата, не е дисциплинарно уволнена, а просто е приета оставката .

"Питам се защо тези жени не получават някакво наказание - съд, затвор, дисциплинарно уволнение. Каква е ползата, че е напуснала сама. Утре, ако някой родител се събуди със семейни проблеми и си го изкара на нея? Е, тогава със сигурност ще си понесе наказателната отговорност", пише Мая В. от Бургас на страницата на детската градина във фейсбук.

Познати на младата учителка Милена Иванова разказват, че

допреди година тя е била

съвестен и добър педагог,

който се отнасял изключително отговорно с работата си. Точно в този период дори е била предложена за награждаване.

После учителката се променила, станала по-нервна и избухлива, най-вероятно заради лични проблеми. 28-годишната жена не е семейна, работи като детска учителка от 6 години.

Успоредно с проверката в прокуратурата върви и такава и в Агенцията за закрила на детето. От там са на мнение, че трябва да бъдат наказани не само двете учителки, демонстрирали агресия към децата, но и колежките им, станали свидетели на грозната сцена, но са мълчали.

Четири дни след скандала възпитателите в група "Мики Маус" бяха сменени, нова е и директорката, а до дни ще започне монтиране на камери в детското заведение.

Шефката на отдел "Образование" към общината Веселина Таралова разкри, че проектът за видеонаблюдение в детската градина не е реализиран заради несъгласието на възпитателки.

"Това със сигурност не е от два дни, продължавало е може би, откакто децата ни са тръгнали в първа група. Две години тормоз, стрес, обиди и бой! Нека не се оправдават, че е станало през двата дни, в които директорката е била в отпуска.

Видяното в записа

ме потресе

- споделя Радосвета Динева, майка на едно от децата, блъскани от Иванова.

Не на такова мнение е обаче лидерът на Учителския синдикат в Бургас Константин Янков. Според него начинът, по който проблема в детската градина бе изваден на показ, е "долен и недопустим".

"Най-нормалната реакция на тази майка, намерила флашката върху автомобила си, е първо да отиде при директорката. И ако види, че тя опитва да замете случая, тогава да дава гласност, или да се оплаче в общината. Защо тази майка директно пуска записа в интернет? Всичко мирише на постановка и има две версии за скандала. Едната е, че въпросната учителка Милена Иванова има много успешна парти агенция и е атакувана от конкуренти.

Другата е свързана с това, че точно в ОДЗ "Брезичка" са били против монтирането на видеонаблюдение", коментира синдикалният лидер. Янков е категоричен, че камерите няма да дадат очаквания резултат, а още повече ще напрегнат учителите и ще засилят стреса, в който работят. Вече имало спекулации със записите от страна на директори на някои детски градини с монтирани камери.

"Аз не защитавам никого, ако има виновни, нека си понесат последствията, но не бива да се хвърля вина върху цялата колегия. Два са факторите, ако въпросната г-жа Милена Иванова наистина си е изпуснала нервите - прекалено големият брой на децата в групите (по 30 вместо по 22 както е по норматив) и прекомерната заетост на учителите с извънкласни занимания", смята Янков.

“Прегарянето в учителската професия е факт.

Ние вече работим в бойна обстановка, като на война. Днешните деца са съвършено други, а днес повече от всякога в семейството липсва комуникация. И никакви камери няма да подобрят положението, ако учители и родители не са единомишленици", убеден е педагогът с над 30-годишен стаж.

"Трудно е да се успокоят страстите, но се надявам, че с разговори и убеждения ще се справим", казва от своя страна Константина Иванова, временен директор на "Брезичка". С децата от група "Мики Маус" работи и психолог.

Междувременно родители на деца от другите групи на градината излязоха с подписка в защита на възпитателките:

"Случаят се отрази на атмосферата в цялата детска градина, затова решихме да покажем на останалите учителки, че сме им благодарни и че не може всички да се слагат под общ знаменател. Искаме да успокоим атмосферата сред екипа.

Досегашната дългогодишна директорка Събка Недева пък смята, че излиза достойно в заслужена пенсия. Тя е съпруга на горски шеф от Бургас, чийто автомобил бе надупчен с кирки преди 10 г. Шефът по охраната в Горското Недко Недев бе една от първите мишени на странното отмъщение с бургаски патент и твърдеше, че е атакуван от дървената мафия.