Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двамата доста си приличат, ако се замисли човек - играха в "Манчестър Юнайтед", направиха звездни кариери, създадоха безупречни имена в обществото и в общи линии се опазиха от големите скандали, толкова присъщи на ритнитопковците с много пари и още повече претенции.

Основната разлика е в годините и тя е в полза на Димитър Бербатов, който е с пет години по-малък от Дейвид Бекъм. Което дава идеален шанс на един от най-добрите български футболисти за всички времена да се поучи от опита на батко си Дейвид, който също е легенда на Острова. Тук не става дума за уроци по футбол. Бекъм и Бербатов направиха страхотни кариери в Англия с екипа на "Манчестър Юнайтед", а и се разходиха по други краища на света. Сходства могат да бъдат открити и в начина, по който двете футболни звезди предпочетоха да приключат кариерите си.

В чест на истината Бербо все още играе, но самият той признава, че годинките натежават и наближава моментът да окачи бутонките на пирона. Като за последно българинът се реши на пътуване до далечна Индия, където да

изкара още пари

за черни дни

Точно така навремето Бекс хвана презокеанския полет за САЩ, за да прибере милионите на богаташите от американската Мейджър лийг сокър (МЛС) .

Снимкa: Димитър Кьосемарлиев
Снимкa: Димитър Кьосемарлиев

Интересният въпрос сега е дали Бербатов ще продължи да се държи като астрален близнак на Бекъм и след края на впечатляващата му кариера. Защото кръстеният от враговете си Спайсбой (заигравка със съпругата му Виктория от групата "Спайс Гърлс") се впусна в десетки успешни бизнес начинания, след като се пенсионира като футболист. Понастоящем личното богатство на бившия английски национал се изчислява на около 200 млн. евро. Бербо е доста по-скромен, като неофициалните изчисления твърдят, че той

съхранява в банката около 30 млн. евро.

Българинът ще трябва здравата да се потруди, за да настигне колегата с английски паспорт. Бившата вездата на "Манчестър Юнайтед" и "Реал" (Мадрид) не тръгна по наклонената плоскост като много други известни футболисти. Бекъм не се пропи и не изхарчи спестяванията си в неуспешни бизнес авантюри. Напротив, англичанинът превръща в злато всичко, до което се докопа.

Неслучайно в началото на 2018 г. бизнесакули изчислиха, че Дейвид Бекъм печели около 40 хил. евро на ден. Само си представете за какво става дума. Дори и да не смятаме уикендите, Спайсбой приключва месеца с нов милион в банковата си сметка. Някогашният гениален футболист сега е изпечен бизнесмен. Участва в най-разнообразни и изключително доходоносни начинания. Името му се ползва от някои от най-големите гиганти в света за дрехи и спортна екипировка. Бекъм печели и от своя марка уиски, което пусна в продажба през 2014 г. и което явно се услади на потребителите. Десетки други фирми за часовници, коли и козметика също са готови да опразнят касите си само и само да привлекат футболната легенда на своя страна.

Точно тук е моментът да направим сравнение между популярния англичанин и колегата му с български паспорт. В интерес на истината Бербо не успя да направи толкова солидно име в световния шоубизнес. Най-малкото неговата половинка Елена категорично отказва да контактува с медиите и почти

не се е показвала

под светлината на прожекторите

Съвсем друга бира е Виктория Бекъм. Тя направи от съпруга си модна икона и го вкара в необятния свят на суета и блясък. Това със сигурност е една от причините Бекс да е толкова предпочитан партньор на големите модни гиганти. Обаянието на Бербо също не е за подценяване, но той едва ли ще успее да настигне по популярност батко си Дейвид.

Англичанинът в никакъв случай не се задоволи само с позирането пред ненаситните обективи на камерите. Голямата му мечта беше да управлява собствен футболен клуб и ето че в началото на годината тя очевидно ще се сбъдне. След голямо ходене по мъките Бекс успя да се пребори за привилегията да вкара своя "Маями Юнайтед" в Мейджър лийг сокър. Това няма да се случи веднага, а може би през 2020 г., но Бекъм вече се чувства победител. Защото в началото

никой не го бръснеше за слива

и босовете на футбола в Америка гледаха с пренебрежение на смелите му идеи. А и хората в Маями се оказаха крайно неподатливи на внушението, че много им се гледа сокър, както наричат отвъд океана най-популярния спорт в света.

Бившата звезда на "Манчестър Юнайтед" се обгради с богати бизнесмени и отиде в общината да представи своя проект за нов стадион, тренировъчен комплекс и всички други необходими детайли за създаването на един голям футболен отбор. За изненада на британеца властите в Маями не го посрещнаха с хляб и сол.

Почти веднага беше отхвърлена идеята на Бекъм и компания модерното спортно съоръжение за 25 000 зрители да бъде изградено в близост до океана и така да привлича както местни фенове, така и част от стотиците хиляди туристи, които търсят слънчеви забавления. Групата около бившия футболист не пада духом и прави нов проект, който предвижда стадионът да бъде построен в квартал

"Малката Хавана"

Жителите там скачат като ужилени. Те не желаят стоманеното чудовище да им разваля гледката, не се вълнуват от футбол и не вярват проектът да им донесе някаква изгода. Местните вдигат стачка и хората на Бекъм са принудени да търсят други варианти.

В крайна сметка им разрешават в квартала "Оувъртаун", където обаче също не са добре дошли. Местните жители се вдигат на протест и заявяват, че не искат да си имат футболен отбор. Достатъчни са им американският футбол, бейзболът и баскетболът. Първенците на района повеждат и съдебна битка, която засега губят. Инвеститорите получават всички необходими разрешения. Но имат и други сериозни проблеми за разрешаване.

"Г-н Бекъм трябва сериозно да се замисли за крайния изход на неговата американска авантюра. Отборът му ще е 25-ият, получил позволение да участва в първенството. Трябва да отбележим, че американският шампионат е доста различен от това, което се практикува в Европа и Южна Америка. Тук отборите не изпадат в по-долна група,

интригата е кой ще спечели титлата

Самите американци се държат на стадиона сякаш са на театър. Няма ги фенските организации, липсват традициите, които се предават от баща на син. В тази връзка на новия отбор ще му е изключително трудно да си намери привърженици. Хич не е сигурно, че хората в Маями ще се юрнат към новия стадион, за да подкрепят новия си отбор.

А останат ли

празни трибуните,

рекламодателите ще се отдръпнат и ще настанат тежки времена за всички, вложили енергия и средства за създаването на футболния клуб", обяснява маркетинг-специалистът Джак Хексит. Дейвид Бекъм успокоява страстите и убедено твърди, че и стадионът ще бъде построен навреме, и хората ще започнат да го пълнят.

"В края сме на едно дълго пътуване. Щастлив съм, че всичко приключи с успех за нас. Обещавам ви нашият отбор много бързо да се нареди сред лидерите в първенството", кълне се бившият футболист. Навремето той включи специална клауза в договора си при преминаването в "Лос Анджелис Галакси" от "Реал" (Мадрид). Според нея сега воденият от него консорциум ще плати "едва" 25 млн. долара такса за вкарването на новия отбор в МЛС. Стандартната такса е около 150 млн. от зелената валута.

Любопитното е, че името на Митко Бербатов също беше намесено преди време в

покупката на футболен отбор

Говореше се, че бившата звезда на "Манчестър Юнайтед" се е съгласил да инвестира част от парите си във ФК "Банско". Идеята била Бербатов по-скоро да се ориентира какво е усещането да участваш в управлението на футболен отбор у нас. Пак преди една-две години упорито се говореше, че Бербо ще участва в спасяването на ЦСКА, но там се изредиха много собственици с много фантастични проекти, които до един претърпяха провал.

На родна земя Бербатов продължава да развива своята фондация, която със сигурност не генерира приходи. Напротив, чрез нея Бербатов

харчи от собствените си милиони,

за да помага в развитието на талантливи деца.

Голмайсторът на английската Висша лига се включи с лични средства и в интересен проект за изграждането на интернет платформа, която да помага на млади таланти от целия свят да рекламират качествата си пред платежоспособните клубове. Поне засега не се чува за други сериозни инвестиции на бившия национал, който миналата година си взе дипломата по "спортен мениджмънт" от НСА.

Желанието на Митко да образова ясно подсказва за намеренията му да не стои със скръстени ръце и след края на футболната си кариера. Той вече опита да направи своя футболна академия в София, но административни спънки затрудняват проекта. Със сигурност в главата му се въртят куп други идеи с какво да уплътнява свободното време, което ще нахлуе със страшна сила в личния му живот, когато спре с професионалния футбол. Също като Бекъм българинът преживя много хубави години в "Манчестър Юнайтед", а сега ще опита да повтори и успехите му извън терена. Защото не се съмнявайте, Димитър Бербатов няма да лентяйства у дома, когато окончателно си вземе "сбогом" с футбола.