Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тони вече ходи сама с поставените й протези. Снимки:Елена Фотева
Тони вече ходи сама с поставените й протези. Снимки:Елена Фотева

Само две седмици, след като й сложиха протези на двата крака, 21-годишната Антония Спасова вече ходи без патерици.

Невероятният напредък на младото момиче учуди целият екип от рехабилитатори, лекари и приятели, които застанаха зад каузата Тони отново да проходи.

Невероятното желание на момичето пак да води пълноценен начин на живот е в основата на бързото й възстановяване, категорични са медиците. Чакат я обаче още много тренировки, предстои й рехабилитация в Горна Баня.

Междувременно Тони вече се възстановява в малък и уютен дом в центъра на Бургас, под непрестанните грижи на 27-годишната доброволка Николета.

Двете не крият радостта си от малките ежедневни победи на Тони - че вчера е изминала 300 метра навън, че днес те са вече 500...

Мечтата на Антония, която на 21 г. отново се учи да ходи, е да помага на деца без родители. На деца като нея, израснали без майчина грижа и семеен уют.

"Искам отново да имам работа, но най-много искам да уча социални дейности, за да мога един ден аз да помагам на деца без родители. Мисля, че ще им бъда много полезна", казва Тони.

Младото момиче става все по-уверено и устремено да забрави онзи 6 ноември, 2017 г., когато в пристъп на непосилно отчаяние се хвърля пред товарен влак в Бургас. Антония оцелява, но остава без крака. Единият е откъснат от бедрото над коляното, другият от глезена. Момичето претърпява животоспасяваща операция в УМБАЛ Бругас, а трагедията става повод тя да види майка си след повече от 12 г. раздяла.

Антония израства в дома за сираци в плевенското село Тотлебен, после учи за фризьорка в техникум в Ловеч.

След акцията на "24 часа", кмета на Бургас Димитър Николов и депутатът Диана Саватева "Да помогнем на Тони да стъпи в живота с нови крака", стотици българи се включиха в благотворителна кампания за младото момиче

27-годишната Николета от Бургас помага на Антония и й дава кураж.
27-годишната Николета от Бургас помага на Антония и й дава кураж.