Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

70% от лицата с ниски доходи в ЕС са жени по данни на Евростат. В същото време доклад на Европейската комисия показва, че използването на пълния потенциал на дамите би покрило 21 милиона работни места в Съюза. На Световния икономически форум в Давос Джъстин Трюдо цитира данни, че слагането на край на неравенството между половете ще донесе ползи за икономиката на Канада в размер на 150 милиарда долара.

“Време е да поставим жените на първо място. Да наемаме, повишаваме и задържаме на работни позиции повече жени… и не защото е правилно или любезно, а защото е най-разумното нещо, което да се направи”, заяви премиерът на Канада Джъстин Трюдо на Световния икономически форум в Давос. Той цитира скорошен доклад, според който слагането на край на неравенството между половете ще донесе ползи за икономиката на Канада в размер на 150 милиарда долара до 2026 г.

От тази година в Исландия влезе в сила нов закон, според който е забранено мъжете да получават по-високи заплати от жените и работодателите ще бъдат санкционирани при неспазването му. Така Исландия се превърна в първата страна в света, която узакони равенството в заплащането между половете.

В Германия също влиза в сила нова наредба, която ще гарантира равно заплащане на жените при извършвана еднаква или еквивалентна работа. До момента в повечето компании в страната служителите нямат право да получават информация за заплатите на колегите си, но сега такава тайна ще бъде нарушавана при съмнения, че жена и мъж на равна длъжност не получават равно заплащане. Новата наредба се отнася за компании с над 200 служители.

Норвегия също е на едно от първите места по даване на повече власт на жените. Там е въведено изискване за баланс на половете (50 на 50%) в управителните съвети на компаниите, както и в състава на политическите партии

Изследване на Европейската комисия показва, че ако броят на жените в сектора на информационните и комуникационните технологии се изравни с този на мъжете, брутният вътрешен продукт на Европа ще се увеличи с 9 милиарда евро годишно. А ако се постигне баланс в нивата на заетост между мъжете и жените, безработицата в ЕС ще намалее от 24 на 3 милиона безработни - използването на пълния потенциал на жените ще покрие 21 милиона работни места.

Проблемът за ощетяването на дамите съществува в световен мащаб. В ЕС разликата в заплащането между мъжете и жените (GPG) е 16,4% (по данни на Евростат). Европейският институт за равенство между половете е изчислил, че ще са необходими 70 години, преди да се постигне еднакво ниво в заплащането на господата и дамите. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие разликата в заплащането между мъжете и жените е над средната в страни като Естония – 26,6%, Япония – 25,8%, Израел – 21,8%, Турция – 20%, Великобритания – 20,9%, САЩ - 19,8%. Средна е в Мексико – 16,7%, Чили – 16,6 %, Австралия – 15,3%, Швейцария – 13,4%, Франция – 13,6%. Сравнително ниска е в Гърция – 9%, Унгария - 9,5%, Испания – 8,6%, Белгия – 8,3%, Норвегия – 7%, Дания – 6,7%, Нова Зеландия – 6%, Италия – 5,5%, Люксембург – 4,9%.

По данни на Евростат повече от 70% от лицата с ниски доходи в Европа са жени. По-възрастните са особено изложени на риск от лишения. Средната пенсия на дамите в ЕС е с 40% по-ниска от тази на мъжете.