Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марин Рачев влиза в спецсъда.
Марин Рачев влиза в спецсъда.

Ако Марин Рачев не бъде отстранен като кмет на Септември, той ще повлияе на свидетели, чиито разпити тепърва предстоят. Те са служители на общината и негови подчинени. С тези мотиви прокурорите Дойчо Тарев и Мария Николова поискаха от спецсъда да отстрани от длъжност кмета на Септември.

От 2 февруари Рачев е клиент на обвинението за безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. Търси му се отговорност за 7 сделки на общината с частна фирма за ремонти на уличната мрежа в града, при които щетата за кметството надхвърляла 100 хил. лв. Освен това Рачев сключил сделка за купуване на имот от своя втора братовчедка на цена, 348 пъти по-висока от пазарната.

Заедно с Рачев е обвинен и служителят от “Инвеститорски контрол” Станой Милов. За него също се иска отстраняване.

“Нищо в общината не се случва без санкцията на кмета. Той трябва да бъде отстранен, за да се чувстват хората свободни да говорят. В Септември цари страх”, каза прокурор Николова.

В отговор на думите на обвинителката Рачев започна да цъка с език. “Не цъкайте”, отвърна му Николова. Напрежението между прокурор и обвиняем спря съдията Пламен Панайотов.

Адвокатът на Рачев Васил Василев представи пред съда молба за отпуск на клиента му за 2 месеца - от 1 февруари до 2 април, както и заповед, с която за временен градоначалник е предложен Явор Митев. “В защита на кмета има и подписка на служители в дирекции в общината. Те твърдят, че отстраняването му блокира проекти”, подчерта Василев.

Хора от Септември подкрепиха кмета на ул. Черковна 90 в София.
Хора от Септември подкрепиха кмета на ул. Черковна 90 в София.
На ул. “Черковна” 90 под строй присъстваха и привърженици на кмета. “Дадохме по 50 лв. за бензин и дойдохме с колите”, казваха хора, отричайки, че са дошли в София насила.

За свободата си Рачев трябва да плати 250 хил. лв. гаранция. Милов е пуснат срещу 10 хил. лв. И двамата обжалват гаранциите си.

Съдия Панайотов все още не решил дали да отстрани Рачев и Милов от общината.