Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марин Рачев (вляво) напусна полицейското управление в Септември малко преди 14 ч вчера.  СНИМКА: ЛЮБО ИЛКОВ
Марин Рачев (вляво) напусна полицейското управление в Септември малко преди 14 ч вчера. СНИМКА: ЛЮБО ИЛКОВ

Братовчедка инструктирала Марин Рачев какво да отговаря на прокурори за съмнителни търгове

Кметът на Септември Марин Рачев вече е клиент на спецпрокуратурата. Той получи обвинения за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки, ощетили общината с поне 400 хил. лв., съобщи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Рачев, който спечели изборите за кмет през 2015 г. като кандидат на ГЕРБ, е

пуснат на

свобода срещу

250 000 лв.

Той има право да оспори размера на гаранцията пред съда, преди да внесе парите в 14-дневен срок.

По първото обвинение на Рачев ще му се търси отговорност за 7 сделки на общината с частна фирма за ремонти на уличната мрежа в града, при които щетата за държавата надхвърля 100 хил. лв. Рачев бил собственик на фирмата до момента, в който седнал на кметския стол. След това ръководството на фирмата поела негова втора братовчедка.

Другото обвинение срещу кмета е за сключване на неизгодна сделка за купуване на имот от същата братовчедка. При контракта пазарната цена е завишена 100 пъти, твърдят от прокуратурата.

Разследването е по сигнал за източване на 13 млн. лв. от общината с обществени поръчки. Според обвинението злоупотребите са станали между 2016-2017 г. Засега прокуратурата имала доказателства, че голяма част от парите са източени от роднините на Рачев чрез фирми, зад които стои самият той.

Според прокурор Гешев 14 фирми, които са спечелили търгове в Септември, се управляват от роднинския кръг на Марин Рачев. “Те са

негови роднини,

приятели или

бивши негови

съдружници”,

каза прокурорът.

“В хода на разследването може да се стигне и до обвинения за организирана престъпна група”, допълни той.

Гешев разказа, че при претърсванията в дома на Рачев разследващите открили в нощното му шкафче справки от ДАНС, свързани с купуване на гласове през 2015 г. в цялата Пазарджишка област.

“Според мен няма законово обяснение защо тези документи са там. Може би с научна цел!

Да не би кметът

да пише

дисертация за

купуване на

гласове?

Може би пък е искал да повиши общата си култура”, учуди се Гешев.

Разследващите иззели и тефтер от Рачев. В него градоначалникът чинно записвал печалбите от всяка обществена поръчка, за която прокуратурата има съмнение, че е спечелена “на тъмно”.

Рачев имал информация, че се готви нещо срещу него от спецпрокуратурата. Гешев обаче уточни, че тя се оказала оскъдна и кметът не е успял да унищожи доказателства.

Сред вещите на Рачев имало и лист с опорни точки от втората му братовчедка. В него пишело как кметът да отговаря на прокурори и следователи, когато го разпитват за съмнителните обществени поръчки.

С Рачев за аферата в общината е обвинен и служител на кметството, който имал задължения по надзора по обществените поръчки. Той е пуснат срещу 10 хил. лв.

Преди да стане кмет, Рачев бе собственик или участник в управлението на много фирми за продажба на горива на едро и дребно, които държат бензиностанции в Пазарджик, Септември и Велинград. През годините той развива бизнес с производството и доставката на строителни материали. В Септември се знае, че преди да поеме кметския пост, фирма, контролирана от него, печели многомилионна поръчка за доставка на трошен камък за изграждането на високоскоростната жп линия Септември - Пазарджик.

Рачев живее със съпругата си в голям апартамент в центъра на Пазарджик. Има и къща в Септември. Семейството притежава джип и “Мерцедес” S класа. Запознати твърдят, че той вече няма имущество на свое име.

Иван Гешев: Списъци? Ще ви омръзнат делата за кметове

ИВАН ГЕШЕВ
ИВАН ГЕШЕВ
“Аз не работя по списъци, залети сме от сигнали на окръжни прокуратури и граждани за кметове. Явно има проблеми навсякъде - независимо дали става дума за малки, или за големи градове. Кметовете карат по инерция”, каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Преди ден говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че в прокуратурата има списък на общини, пълен със сигнали за злоупотреби.

Гешев обясни, че разследването срещу кмета на Септември Марин Рачев е първото по новия НПК, според който вече дела за висока корупция се разследват от спецпрокуратурата. Акцията съвпадна и с новите правомощия на антикорупционната комисия, гласувана от НС неотдавна.

“Всеки път ще процедираме по един и същ начин. Няма значение от коя политическа сила е издигнат кметът. Опасявам се, че както ви омръзнаха делата за наркотици, така ще ви омръзнат и делата за кметове”, каза Гешев. 

Стотици посрещнаха Марин Рачев при освобождаването му от ареста

Протестите в подкрепа на кмета започнаха в 8 ч.
Протестите в подкрепа на кмета започнаха в 8 ч.
Стотици жители на Септември и околните села посрещнаха в петък кмета на общината Марин Рачев при освобождаването му от ареста. Малко преди 14 ч той излезе от полицейското управление в Септември, където беше задържан за 24 ч, под овациите и скандирания “Рачев, Рачев” на своите поддръжници, които го чакаха в продължение на часове.

Пред журналисти кметът съобщи, че са му повдигнати обвинения от прокуратурата и е освободен срещу голяма парична гаранция, която ще обжалва пред съда. Рачев се надява тя да бъде намалена.

“Вярвам в българското правосъдие. Предполагам, че бях задържан, за да бъде по-обективно разследването. Не сме възразили срещу това. Служителите на МВР се държаха добре. Всичко ще бъде изяснено в съдебната зала”, заяви Рачев.

Веднага след това хората, които го чакаха пред полицейското управление, се хвърлиха да го прегръщат и поздравяват за освобождаването. Сред тях бе и съпругата му Васка Рачева, която преди това отказа да коментира ареста и обвиненията.

Рачев се качи с жена си в кола и замина.

Протестите в подкрепа на кмета на Септември в петък започнаха още в 8 ч пред общината. Там се събраха около 200 човека, сред които много с плакати и снимки на Рачев, организирани от кметове на селища от общината.

Искането на протестиращите беше Рачев да бъде освободен от ареста, защото обвиненията срещу него били скалъпени. В един момент към протеста се присъединиха и ученици от местната гимназия, които признаха, че часовете им били прекъснати, тъй като учителите отишли да подкрепят кмета. Малко преди обяд протестиращите получиха информация, че Марин Рачев ще бъде освободен от ареста, и се пренесоха пред РПУ-то в очакване на кмета.