Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГНЯВ: Протести заляха Гърция срещу споразумение със Скопие за името на бившата югорепублика.
ГНЯВ: Протести заляха Гърция срещу споразумение със Скопие за името на бившата югорепублика.

Александър Македонски станал фараон и божество на 24 г. в Египет

В писмо до персите той пише, че е овластен като хегемон на гърците

Северна Македония, Горна Македония или Вардарска Македония са предложените от Скопие имена за название на държавата, но засега Гърция ги възприема като претенции към териториалната си цялост и по-специално към северната й част. Според организаторите митингът на 4 февруари на площад "Синтагма" е побрал 1 милион души. Атина асоциира всяко споменаване на думата Македония с древната държава, просперирала при Филип Втори и Александър Велики и обединила всички воюващи помежду си полиси в Древна Елада.

"Македония е Гърция", скандираха хиляди протестиращи в Солун и други градове на южната ни съседка.

Древна Македония е възникнала на югоизток от днешната бивша югорепублика със същото име. Територията й е била не особено голяма - около Солун.

Бащата на историята Херодот пише, че македонците са част от гръцките дорийски племена, дошли при голямото преселение на юг. В речта си пред мъжете от Атина Александър Първи, цар на Македония, 100 г. преди раждането на известния му съименник казва:

“Аз съм грък по произход

и не искам да видя Гърция в робство. Аз съм Александър Македонски."

Пак според изторическите сведения в писмо до персийците Александър Велики пише: "Вашите прадеди нахлуха в Македония и останалата част на Гърция и ни причиниха много страдание, макар че нищо не сме им направили. Аз съм овластен като хегемон на гърците."

Въпреки писмените източници от векове

от 1944 г. Скопие започва да

налага тезата,

че днешната им република е наследница на древна Македония. Науката в югозападната ни съседка твърди, че описаните в "Илиада" пеонци са били македонци. Но в Омировия епос името Македония не се споменава, там е Ематия. Бившата югорепублика дори си

въобразява и съществуването на древномакедонски език.

Етимологията на името според тях идва от съчетанието на "маке" (земя) и "дон" (слънце), тоест Земя на слънцето. За пръв път името Македон се появява при Хезиод в VII в. пр.Хр. Той живеел с брат си Магнес в земите на областта около Пиерия и Олимп и

двамата били известни като страстни конеукротители.

"Тази характеристика – на конеукротители – още от Омирово време се дава на тракийските първенци", пише проф. Калин Порожанов от Института по балканистика в сп. "Известия по история". Според една от теориите езикът на древните македонци е бил смесица между тракийски, гръцки и илирийски.

Други учени смятат, че той е бил диалект на гръцкия език, като се позовават на имената на царете. "Тракийците имат различна именна система. Техните владетели носят наименованията Ситалк, Перес, Севт. А македонските

Александър, майка му Олимпия и баща му Филип са все гръцки имена”,

смята проф. Божидар Димитров. Трета група специалисти дават за пример казаното от съвременника на Филип Втори и Александър Македонски Демостен, според когото македонците са варвари, говорещи чужд език. Но по мнението на специалисти ораторът и държавник от Атина може да е бил в кръга на противопоставилите се на хегемонията на Филип Втори елини. Той е срещнал силна съпротива сред градовете държави в Елада, когато е решил да ги обедини в една страна. Завладява и някои от тракийските държави, като например голямото Одриско царство, което е разделено на четири след смъртта на големия владетел Котис IІ.

Филип Втори идва на власт през IV в. пр.Хр. и тогава Македония е относително малка, но успява да подчини всички воюващи помежду си малки полиси.

Известен е с това, че създава страшно оръжие - т.нар. македонска фаланга. "Това са 16 реда копиеносци - по четирима в линия, наредени в квадрат. Задните копия били по-дълги, за да може да се изстрелят пред първите от войската. Така стотици оръжия пронизват едновременно първите редици на вражеската войска и я разгромяват - разказа проф. Божидар Димитров. - Филип Втори и Александър Македонски са използвали всякакви възможности, били са далновидни стратези.

Бащата превзема Олинт на Халкидики по особено хитър начин. Градът е бил опасан с крепостни стени, издигнати над ров. Влиза се по тесен път. Пълководците на василевса предлагат да не атакуват, за да не загубят много войници. "Няма да загубим нито един и ще превзема града веднага", им отговаря бащата на Александър Велики. По всичко изглежда, че крепостните стени могат да издържат удара на 10 пъти по-голяма армия. Тогава Филип Втори изпраща свои бойци. Те преплуват рова и влизат в града,

подкупват със злато местни жители,

които отварят вратите на крепостта и войската нахлува, без да даде жертви. Владетелят на Македония събира гражданите на площада, отбира своите помощници и заповядва да посекат главите им. "Те предадоха собствения си град, не мога да разчитам на тях", казал царят."

По време на разцвета на Македония към нея еднолично се присъединили и отделни градове. Един от тях е Аполония, твърди проф. Димитров. Предшественикът на днешния Созопол се ползвал със специални привилегии в търговско отношение, а Филип Втори е

използвал градчето на Черно море като място за преговори

с противници. Като стигнал до устието на Дунав, решил да атакува скитите, но техният цар Атей притежавал голяма и силна войска. Появил се на бреговете на реката и показал, че се готви за война. Тогава македонският владетел го поканил да разговарят в Аполония, тъй като местните големци имали добри връзки със скитския цар. След това войната се разминала. Филип Втори решил, че не му трябват студените земи, на север и предпочел да завие на юг.

Синът му Александър Велики (336-323 г. пр.Хр.) за няколко години побеждава основния враг на Елада - Персийската империя,

начело на своята войска с легендарния си кон Буцефал

и разширява македонската земя в днешен Египет и Близкия изток чак до реките Нил и Инд. Той получава солидно обучение, като негов учител е древногръцкият философ Аристотел.

Завоевателят се е опитвал да уеднакви културата и живота на различните части на империята си. Карал е своите пълководци да си вземат за жени персийки, като смятал, че така няма да има междуособни войни.

Част от споровете между Гърция и Македония включват и името на Александър Велики, както се казват летището в Скопие и магистралата до Солун, а в центъра на столицата бе монтиран великански паметник на античния владетел на кон, заобиколен от четири лъва и триметрови бронзови войници. Новият македонски премиер Зоран Заев отстъпи и реши да преименува аерогарата и скоростния път, за да не дразни съседите си и за да му дадат подкрепа за членството на страната в НАТО и ЕС.

След смъртта на Александър Трети във Вавилон неговите генерали

разделят провинциите на империята му

не спират с междуособните войни. Египет е под владичеството на Птолемей, Тракия - на Лизимах, земите в Близкия изток - в ръцете на Антигон, а самата Македония управлява Антипатър. През 146 г. пр.Хр. държавата е покорена от римляните и престава да съществува.

Новите владетели правят две провинции с името Македония. Но след като на полуострова идват варварите, името изчезва от тези земи за близо 1000 г. Византийците възстановяват област Македония чак през VI в. сл.Хр. Тя обхваща земите от Пловдив до Истанбул. По-късно българите превземат Пловдив и кръщават със същото име териториите между Одрин и Цариград.

Протести в Гърция
Протести в Гърция
ПРОБИВ: Скопие отстъпи летището им да не се казва на името на Александър Велики.
ПРОБИВ: Скопие отстъпи летището им да не се казва на името на Александър Велики.
Филип ІІ Македонски
Филип ІІ Македонски