Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо на Изток по-добре овладяха епидемията и как успяха почти без ваксини

България се справя точно толкова зле с грипната епидемия, колкото и богатите страни в Западна Европа. Последните данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията сочат, че в държавите, където процентът на поставените ваксини е най-висок, заболеваемостта е горе-долу каквато е и при нас. В Испания и Италия дори ситуацията е още по-зле и там е обявено най-високото ниво на разпространение на грипа.

Изследване на евроцентъра показва, че в страни като Германия, Великобритания, Швеция, Дания, Белгия, Ирландия и други традиционно над 30% от населението е ваксинирано. Въпреки това данните от последната седмица показват, че

процентът на страдащите от грип е приблизително като този в България, където сме пословични с отказа да си поставяме уж противогрипните инжекции.

В Естония скептицизмът е подобен на този у нас, но за разлика от тук здравните властите там са се справили доста по-добре - на практика те не са допуснали почти никакво разпространение на епидемията. Подобна е ситуацията и в повечето източноевропейски страни, където

епидемията е класифицирана като "ниска"

Въпреки този парадокс една от основните цели за догодина на европейските медици е ваксинациите да обхванат 75% от населението.

Неслучайно у нас здравните инспектори вече лансират идеята те да станат

задължителни за рисковите групи

Въпреки че едва ли някой може да се сети и за един сезон от последните десет години, когато с тях е улучен актуалният епидемичен вирус.

Обикновено от септември започва кампанията хората да се инжектират с уверението, че този път фармацевтичните компании са

улучили щама

През декември или януари задължително идва голямата изненада - той не само че не е уцелен, а и

самата група на вируса често няма нищо общо с тази във ваксината

"В Западна Европа залагат много на имунизациите против грип, но личното ми мнение е, че те не са достатъчно ефективни - коментира пред "168 часа" д-р Емил Илиев. - Разбира се, след като е възприето под давление на фармацевтичните фирми, не можем да го отричаме напълно. Но аз съм против човек да си прави лека инфекция с грип - насила да се заразява,

без изобщо да се знае дали с ваксината е улучен най-разпространеният щам за даден сезон."

Вероятно затова известният лекар д-р Атанас Михайлов смята, че колкото п на запад се отива, толкова по-зле властите контролират грипните епидемии.

"И у нас не се справят много добре, щом вече има такава", коментира пред "168 часа" той. - Но

и в Швейцария е така

Преди 10-15 дни четох сводки за там, че са обявили епидемия преди тя да започне у нас."

От тази гледна точка вестникът обобщи мнението на трима известни лекари с препоръки как да се предпазим и да не страдаме от грипа.

А кои храни ще ни помогнат за това, четете на стр. 46-47.