Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Задържаният за клането осмокласник не е луд, ще го съдят

Не са открити наркотици в кръвта на убиеца и жертвата

По телефона на убитата 11-годишна Никол Йончева от Бургас ще бъдат сглобени последните часове от живота й.

Експерти от НИККвече са изготвили съдебно-техническа експертиза на мобилните телефони на жертвата и задържания за убийството осмокласник Иван Иванов, научи "168 часа".

Очаква се тези дни с нея да се запознае наблюдаващият прокурор по делото от Бургаската окръжна прокуратура.

Експертизата разкрива не само комуникацията между 11-годишната Никол и 15-годишния Иван, но и траекторията на движение на тийнейджърите часове преди убийството.

Изследването на телефоните, както и съдебно-психиатричната експертиза на задържания са ключови за хода на разследването, за да се уточни всеки детайл от това изключително тежко престъпление, коментират от прокуратурата.

Вече е ясно, че срещу тийнейджъра с лека умствена изостаналост ще има съдебен процес, тъй като той е бил вменяем по време на убийството.

"Вещите лица са категорични, че

независимо от забавеното развитие за възрастта си

обвиняемият е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи действията си", коментира пред 168 часа бившият зам. апелативен прокурор на Бургас Йовита Григорова. Според Григорова, която от няколко дни вече е прокурор във ВКП, делото е приоритетно, тъй като става дума за убийство на дете, обвиняем за което също е дете. 11-годишната Никол Йончева бе открита с прерязано гърло в асансьор на панелен блок в бургаския к-с "Меден рудник". Шокиращото убийството бе извършено на 20 август 2017 г.

В малките часове на 21 август е задържан 15-годишният ученик със специални образователни потребности Иван Иванов. Той

живее в съседен блок на този, в който е открита мъртвата Никол

Вече пети месец тийнейджърът е в следствения арест, в очакване разследването да приключи. На два пъти осмокласникът опита да излезе на свобода, като адвокатът му поиска Иван да бъде поставен под родителски контрол в дома си, но съдът го остави зад решетките.

Въпреки нестихващите твърдения на родителите му, че не той е убил Никол, криминалисти са категорични, че срещу задържания ученик има достатъчно доказателства.

Един от козовете на разследващите е ДНК на Иван, открито по ножа, с който е убита малката Никол. Хладното оръжие е намерено в кошче за боклук на един от етажите на бл.104, където става кървавата баня. Биологични следи от Иван са открити още по телефона на Никол и по част от вещите й. На окървавеното тяло се натъква дете от бл.104, което се опитало да извика асансьора от 8-ия на 3-ия етаж. Когато кабинката пристигнала и детето отворило вратата, едва не припаднало от гледката. На пода лежало безжизнено момиче, а всичко наоколо било оплискано с кръв.

Предполага се, че Иван и Никол са искали да се качат на покрива на блока, за да пушат наргиле. Така твърдял задържаният при разпита в полицията. Въпреки че по делото няма данни за сексуално посегателство, запознати с жестокото убийство са на мнение, че

Иван вероятно се е опитал да целуне Никол в асансьора,

но тя се е отдръпнала.

Обиден от отказа, тийнейджърът извадил кухненски нож, който редовно носел със себе си, замахнал и прерязал гърлото на момичето. След това изскочил от асансьора и на бегом слязъл по стълбите.

Тичайки към изхода, Иван хвърлил ножа в кошче за боклук на площадката между третия и четвъртия етаж.

В продължение на часове криминалисти се опитват да разкрият самоличността на жертвата. Мистерията се разплита, когато същата нощ в полицията се получава сигнал от майката на Никол, че дъщеря й не се е прибрала у дома.

Докато полицията търси следи от извършителя,

той чете цяла нощ новините за трупа в асансьора

Веднага след убийството, станало около 17,30 ч., Иван си купил снакс и се впуснал в игри с по-малките деца от квартала.

По-късно самият той посочва контейнера, в който пуснал телефона на Никол. Осмокласникът първо се опитал да отключи апарата, за да трие чатове, после пробвал да го счупи и накрая го изхвърлил.

Фаталната среща между двамата на 20 август е втора. Тийнейджърите се запознават във фейсбук около 14 дни по-рано. Пишат си всеки ден, и двамата прекарват с часове в социалните мрежи.

На 20 август Никол и Иван се срещат в центъра на града, до търговски комплекс "Трия". После тръгват по ул."Александровска" към централната спирка до Бургаския свободен университет, от която хващат автобус за отдалечения к-с "Меден рудник".

Никол живее с майка си в центъра на града, близо до църквата "Св. Богородица". Макар че родителите й са разведени, а баща й живее в Лондон, момиченцето поддържа непрекъснат контакт с него, а лятото ходят заедно на почивка. Приятелки на майката разказват, че Никол е било обичано и обгрижвано дете и от двамата родители. След жестоката драма става ясно, че детето е прекарвало твърде много време в социалните мрежи, като само във фейсбук е имала няколко профила.

15-годишният Иван израства в бедно семейство. Майката Донка работи като чистачка, а бащата Димитър е пенсионер. Прекарва повече време в бургаското с. Братово, където работи като охранител, отколкото в апартамента в "Меден рудник". Родителите на Иван нямат брак, Донка е вдовица с две дъщери от починалия си съпруг.

В панелката в "Меден рудник" Иван дели пространство с майка си, баба си и негова племенница. "Детето ни не е способно на такова нещо.

Връстниците му редовно го бият, затова си играе с по-малките деца

Дори не знам да са се срещали на живо с Никол", казва бащата Димитър. Майката допълва: "Да я намушка с нож? Та той салам не може да си отреже сам!".

В същото време Иван признава пред криминалисти, че винаги на среща с момиче си носел нож, за да се чувства по-уверен.

15-годишното момче е обвинено в убийство по чл. 116 от НК, за което законът предвижда от 15 до 20 г. лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен без замяна. Ако бъде осъден, тийнейджърът ще получи между 3 и 10 г., тъй като е бил непълнолетен към момента на деянието според юристи.

Убийството не е извършено под влияние на алкохол или наркотици - такива вещества не са открити в кръвта на извършителя. Пробата на Никол също е отрицателна.

"У момчето е имало пасивна агресия, която се е отключила от нещо по време на срещата му с Никол. Явно родителите му не са се вглеждали в него, не са се интересували достатъчно какво преживява. Този случай буквално ни разтърси нас, като общество. Важно е обаче да провокира и морален дебат за надзора на децата, как комуникират в социалните мрежи. И тук не става дума за налагане на забрани, а за изграждане на психологическа връзка дете-родител. Има много сигнали - как детето се облича, какво променя в поведението си, дори какви рисунки си драска върху тетрадката", коментира училищен психолог от Бургас.