Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Роман Абрамович.
Роман Абрамович.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп публикува списък с 114 руски политици и 96 олигарси, свързани с руския президент Владимир Путин. Вестник Washington Post, цитиран от "Фокус" хвърля поглед върху някои от политиците в списъка.

Дмитрий Медведев

Руският министър-председател от 2012 г. насам бе президент на страната между 2008 и 2012 г. Медведев е обвиняван от руската опозиция в корупция, която той отрича. В списъка фигурира и пълното правителство на Медведев, включващо влиятелния министър на отбраната Сергей Шойгу и министъра на енергетиката Александър Новак. Личният говорител на Путин Дмитрий Песков присъства в списъка като един от 33-та служители от президентската администрация.

Алексей Милер

Милер бе лоялен на Путин във всичките си 17 години като изпълнителен директор на държавната компания „Газпром“. В това време компанията често бе обвинявана от европейските политици, че използва газовите доставки като геополитическо оръжие. В някои случаи източноевропейските доставки бяха „прерязвани“ заради споровете между Русия и съседна Украйна заради цените на енергоносителите. В Кремълския списък има място и за Игор Сечин, директор на руската петролна компания Роснефт, макар, че той да е под санкциите на САЩ от 2014 г. насам заради руската роля в украинската криза, както и директорите на държавните железопътни, авиационни и енергийни компании.

Роман Абрамович

Познат най-вече като собственик на лондонския футболен тим „Челси“, милиардерът печели богатството си от алуминий и петрол по време на хаотичните години след разпадането на Съветския съюз.

Арас Агаларов

Роденият в Азербайджан строителен бизнесмен прие Доналд Тръмп на конкурса „Мис свят“ в Москва през 2013 г. и по-късно Тръмп участва в музикален клип на сина на Агаларов. Преди бизнесменът заяви, че Тръмп „обмисля да построи“ небостъргач в Моства, но това не се случи.

Михаил Прохоров

Милиардерът, собственик на американския баскетболен отбор „Бруклин Нетс“ има сложни отношения с Кремъл. Ключов инвеститор в металите, Прохоров се изправи срещу Путин на президентските избори през 2012 г., завършвайки на трето място.

Дмитрий Риболовлев

Товорият магнат е купил имение в американския Палм Бийч от Путин за 95 млн. долара през 2008 г. – сделка, наричана от Тръмп „най-голямото ми приближаване на Русия“. Той е собственик на футболен клуб Монако.

Алишер Усманов

Роден в Узбекистан, Усманов има интереси в металите и в минното дело и в руските телекоми. Той е съсобственик на английския ФК „Арсенал“ и е президент на международната федерация по фехтовка.