Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След като получим сигнал за изчезнало дете, ще се проверява дали то е похитено, и ако отговаря на изискванията на системата, ще го пускаме във фейсбук на всеки в радиус от 200 км, обясни на брифинг днес зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов (третият от лаво на дясно). Снимки ПИЕР ПЕТРОВ
След като получим сигнал за изчезнало дете, ще се проверява дали то е похитено, и ако отговаря на изискванията на системата, ще го пускаме във фейсбук на всеки в радиус от 200 км, обясни на брифинг днес зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов (третият от лаво на дясно). Снимки ПИЕР ПЕТРОВ

Ще получаваме сигнали по фейсбук за похитени деца, след като ГДБОП и социалната мрежа стартираха партньорство по програмата "АМБЪР АЛЪРТ-Изчезнало дете".

След като получим сигнал за изчезнало дете, ще се проверява дали то е похитено, и ако отговаря на изискванията на системата, ще го пускаме във фейсбук на всеки в радиус от 200 км, обясни на брифинг днес зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Съобщението ще съдържа снимка и описание на детето, с какво е било облечено, както и номер на колата и описание на похитителя, ако органите на реда разполагат с такова. Системата няма да работи за т. нар. родителски отвличания, тъй като при тях няма пряка опасност за живота на детето. Няма да се пускат и съобщения за изчезнали малчугани, ако няма данни да са отвлечени.

"АМБЪР Алърт" действа в САЩ от 1996 година. Името е акроним от America's Missing: Broadcast Emergency Response - Липсва в Америка: Излъчи спешно, за да има отговор. Съкращението идва от името на 9-годишната Амбър Хагерман, похитена и убита през 1996-а година в Арлингтън, Тексас.

На 13 януари момиченцето е отвлечено, докато кара колело с брат си Рики. Съсед вижда всичко и се обажда в полицията, а Рики тича да каже на родителите им. Майката и бащата - Ричард и Дона, се обаждат на медиите и ФБР. Заедно със съседите те почват да търсят детето Тялото на Амбър е намерено на 17 януари на по-малко от 8 км от мястото на отвличането. То е захвърлено в рекичка зад комплекс, детето е с прорезни рани по врата. Смята се, че убиецът на Амбър я е държал жива поне 2 дни И до днес няма заподознян за зверството.

Дни след погребението, родителите на Амбър се обявяват за по-строги закони за отвличания и изнасилвания на деца. Събират подписи, които да занесат при тогавашния губернатор на Тексас Джордж У. Буш, стигат и до президента Бил Клинтън и присъстват, когато той подписва регистъра на сексуалните престъпници.

През юли Ричард Хагерман и неговият приятел Брус Зейбърт отиват на медиен семинар. Ричард си е подготвил бележки, но моли Зейбърт да говори вместо него. Той изнася реч за нуждата от бързо съдействие на медиите при случаи на отвлечени деца. Така много щяло да се помогне на местната полиция.

Амбър Хагерман
Амбър Хагерман

През следващите две години съобщения по системата са изпращани по радиа, включили се в програмата. Мрежата се разраства, стига до телевизии, ЛЕД билбордове, а фейсбук се включва през 2011 г. Датата е символична - 13 януари, точно 15 години от изчезването на Амбър.

България е едва 15-ата страна в света, в която фейсбук въвежда системата.

Досега с "АМБЪР алърт" са спасени близо 900 деца, каза Емили Вачер, директор по безопасността и доверието в социалната мрежа. От тях 4 са след видени сигнали във фейсбук. "Може и да са повече, хората просто казват, че са видели "АМБЪР алърт", но не и къде", поясни Вачер. "Надяваме се никога да не се наложи системата да се използва в България", добави тя.