Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Певицата Хьон Сонг Уол не продума пред южнокорейските медии.

С яка от сребърна лисица, тя провери залата, в която ще пее на откриването на олимпиадата.

В навечерието на историческата си среща с ръководството на олимипийското движение севернокорейският лидер Ким Чен Ун направи безпрецедентен дипломатически ход, знак, че зимната олимпиада ще се превърне в поле за виртуозна пропаганда за режима.

Три седмици преди откриването на игрите в Пьончанг следващия месец, където спортисти от Северна и Южна Корея ще дефилират под общ флаг, Ким изпрати на Юга необичаен посланик. Това е бившата му любовница Хьон Сонг Уол – севернокорейска поп певица и солистка на женската група “Моранбонг”, създадена с участието на младия “върховен” лидер, която възпява династията Ким под звуците на електрическа китара, в къси поли, униформи и на високи токчета, писа Себастиен Фалети, специален пратеник на “Фигаро”.

Неочакваното присъствие на известната Хьон в делегацията е предизвикателство за южнокорейските служби, които през 2013 г. обявиха, че е била екзекутирана заедно с още 11 души от шоубизнеса заради снимки със сексуални сцени, а роднините им – изпратени в трудови лагери. Тогава се чу, че звездата е станала жертва на ревност от страна на съпругата на Ким - Ли Сол Джу, също певица.

През 2014 г. обаче севернокорейската държавна телевизия показа кадри от тържествено мероприятие, на което бе забелязана и младата изпълнителка. А през есента на 2017 г. се чу, че бившата любовница на лидера на Северна Корея Хьон Сонг Уол е получила място в Централния комитет на Трудовата партия на Корея по същото време, когато на пленум лидерът издигна и 28-годишната си сестра.

Днес “маршалът” поставя условия на “капиталистическата” си съперница в навечерието на своята историческа среща с Националния олимпийски комитет на Южна Корея и президента на Южна Корея Мун Дже-Ин с концепцията да превърне зимните игри в “платформа за постигане на мир”, пише в. “Фигаро”. Пхенян се надява световното събитие да получи шумно отразяване и като начало изпрати в Южна Корея делегация начело с певицата, за да инспектира подготовката за концерта на севернокорейската “Спайс гърлс” – дамска арт група “Самийон” от 140 души, които ще пеят в Южна Корея по време на световното спортно събитие. Красива, с тъмно палто и с кожена яка от сребърна лисица, делегацията, водена от Хьон Сонг Уол, пресече строго охраняваната граница с Юга и стана истинска сензация.

Поп певицата се появи пряко в ефир по южнокорейската телевизия, като мълчеше пред камерите на тълпата хора и множеството репортери, дошли да я видят, преди да се качи на експреса на жп гарата в Сеул за източния град Ганун, където музикалната група също ще има представление по време на Олимпиадата. Спектаклите са първите на севернокорейски арт групи в съседната страна от 2002 г. Бандата ще изпълнява народни песни и класически шедьоври, които са добре известни и на двете страни се вписват в темата за обединението.

Факт е, че Хьон пристигна в Южна Корея само няколко часа, след като Международният олимпийски комитет разреши на 22 спортисти от Северна Корея да участват в олимпийските игри. 12 жени ще се присъединят към южнокорейския хокеен отбор и за първи път ще се състезават в общ олимпийски отбор на двете държави.

На откриването севернокорейските спортисти ще бъдат заедно с южнокорейските под един "флаг на обединение", изобразяващ полуострова. Предвижда се общ марш на атлетите на двете държави за събитието. Севернокорейците ще се състезават по фигурно пързаляне, кънки, алпийски ски и ски бягане. Северна Корея е предложила да пусне на игрите и женски мажоретен отбор, съставен от 230 дами, и пр.

Жестовете за помирение между Севера и Юга започнаха, след като Ким твърдо изрази готовността си да подобри контактите и да изпрати делегация на Олимпиадата по време на своето новогодишно обръщение. Хвърляйки ръкавицата за “игри на мира” и помирение на полуострова, той не пропусна да отбележи в , че за това няма нужда от благословията на Тръмп.

След Хьон Сонг Уол според Министерството на обединението в Сеул, Северна Корея е предложила да изпрати още един екип, който ще премине границата в четвъртък, за да разгледа местата за настаняване, пресцентъра и мястото за церемониите за откриване и закриване на Олимпиадата. Южна Корея ще изпрати свой екип до Северна, за да бъде прегледана логистиката за съвместното културно събитие в планината Даймънд. Тази седмица е планирана и южнокорейска делегация, която ще разгледа условията в най-луксозния ски курорт в Северна Корея, любим и на Ким - Масикрьон. Там ще има съвместни тренировъчни сесии преди игрите.

"Идеята за съвместно обучение може да се използва като инструмент за пропаганда, смята Сундхан, бивш южнокорейски вицепремиер, според когото проектът на Ким Чен Ун цели да покаже “ски курорта в момент, когато обикновените граждани гладуват до смърт”. Младият лидер, завършил образованието си в Швейцария, смята, че Северът е равнопоставен на своя южен съперник, след като планинският курорт Пиончанг е обявен за домакин на Олимпиадата през 2018 г.

Пхенян и Сеул все още преговарят как ще бъдат покрити разходите за настаняване на севернокорейската делегация, която може да достигне до 500 атлети, мажоретки, музиканти, официални служители и медии. Най-вероятно красивият рекламен жест за Северна Корея ще бъде обезпечен от Сеул, смята Никола Леви, специалист по севернокорейския режим в полската Академия на науките. Според него “операцията“ ще струва от 15 до 20 млн. евро.

Критици оценяват действията на Ким като тактика за използване на подобрените връзки със Сеул с цел отслабване на международните санкции на САЩ заради опитите за създаване на атомна бомба и ракетната програма на Северна Корея. Според някои анализатори участието на Пхенян в Олимпиадата е риск да бъдат нарушени международните санкции.

Има опасения, че Пхенян ще включи в състава на делегацията хора, които фигурират в черния списък на ООН, пише в. “Фигаро”. Но критиките не могат да разколебаят южнокорейския президент Мун, адвокат левоцентрист, който вижда в игрите уникална възможност за прекратяване на ядрената ескалация, която като цяло застрашава Североизточна Азия.

Мун иска за съживи мечтата за обединение, от която се отказа младото поколение, пише “Фигаро”. Той е в трудно положение, защото върху него има натиск от администрацията на Тръмп, която вижда в това сближаване маневра на Ким и опит той да вбие клин между Сеул и Вашингтон. Според министъра на външните работи на Сеул Кан Гьон Хва обаче, Олимпиадата е първият пробив и съчетаването на натиска към Пхенян, от една страна, с предложението за добро бъдеще, от друга, ще бъде ползотворно. Сеул мечтае за рестартиране на дипломатическите отношения, с подкрепа от страна на Пекин, за да ограничи набиращото във Вашингтон влияние на “ястребите”, които заплашват с военен удар по Корейския полуостров.