Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Между най-тъжните символи на съсипването на Витоша са старите и неработещи лифтове.

Един от тях, Княжевският, в продължение на много години предлага вероятно най-лесния и бърз начин за достъп до уникалната планина до София.

Той е построен през 1962 г. и е първият кабинков лифт в България. Произведен е от австрийската фирма "Братя Гирак". Началната му станция е в кв. "Княжево" на 744 м надморска височина, а крайната при Копитото на 1348 м н. в., непосредствено до 160-метровата телевизионна кула. Дължината на линията е 1900 м и се е изминавала за 11 минути, а капацитетът е бил 600 души на час. След авария в началото на 90-те години обаче лифтът е спрян.

През юни 1991 г. задухва силен вятър от Владайското дефиле.

Въжето се откача от един от стълбовете

и провисва надолу заедно с кабинките. Въжената линия блокира.

Служителите на съоръжението се опитват да го пуснат отново, но това само усложнява положението. Накрая целият район е отцепен от полиция. Започва спасителна акция, продължила близо 24 часа. До късно през нощта хората са спускани от голяма височина с въжета един по един.

При експертизата се оказва, че до аварията се стига поради това, че почти всички аварийни защити на лифта са били шунтирани с течение на годините от персонала и всъщност още доста преди аварията той е работел в рисков режим. След инцидента лифтът е спрян и вече 27 години не работи. За кратко време модерните за времето си станции са съсипани. Почти веднага заради ценния алуминий, от който са направени, са ограбени и кабинките му.