Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чували ли сте за Джоузеф Овертон? Той загива в самолетна катастрофа през 2003 г., но трудът му ще остане безсмъртен, защото разкрива как може да се манипулира обществото и то да възприеме като своя и най-абсурдната теза. Включително колко здравословен може да бъде канибализмът.

Първият етап в технологията му е да се премине от немислимото към радикалното. Едва ли някой е забравил как бизнесът с интереси на Витоша от години опитва да убеди обществото, че иска да инвестира, но все някой му пречи. Зад този фон обаче прозира друг сценарий. Очевидно е, че ако столичани могат да карат ски в София, потокът на парите към останалите курорти рязко ще секне.

Еколозите също не остават по-назад. Още на този първи етап по Овертон те финтират с манипулации от типа, че на Витоша не трябва да има нови лифтове. Трябвало да се възстановят ръждясалите, за да паднат от тях поредните смелчаци.

Вторият етап е да се мине от радикалното към приемливото. Двете страни започват различни маневри, за да убедят обществото, че тезите им са абсурдни, но логични и в интерес на всички. Защо да има нов лифт, като можем да си димим със старите дизели из планината? Защо да караме ски на 10 минути от София, като можем да обикаляме из страната?

Целта на третия и четвъртия етап е всички тези нелепици да станат популярни и големи групи хора от обществото да започнат шумно да ги отстояват. След това започва най-опасният момент, когато обществото е напълно хипнотизирано и разделено на две радикални групи, готови да се бият една с друга. Тогава според Овертон се активизират различни лобистки групи, които започват да обличат тези нелепи абсурди в закони и да формират конкретни политики.

Политики, които ще обслужват конкретни финансови интереси, но непримиримостта в обществото ще е такава, че властта няма да се осмели да каже, че царят е гол.

Докато се разиграва този суперскъп спектакъл, Витоша загива. Възрастни софиянци, които ходят там от деца, казват, че планината никога не е била в по-окаяно състояние. Но опасността не идват от лифтовете и влековете. Опасността не идва от намесата, а от ненамесата на човека.

Лесовъди предупреждават, че скоро Витоша ще стане напълно гола, каквато е била в края на XIX век.

В миналото дори след много по-тежки бедствия от сегашните и различни екокатастрофи са успявали да излекуват планината за три години. Днес това се оказва непосилно. Непосилно е, защото всеки път, когато някой здравомислещ се осмели да каже нещо на глас - примерно, че е много по-безопасно да се качваме на планината с лифт, а не с кола - веднага се намесва мощна платена агитка, която започва да защитава правата на всякакви корояди, лишеи, мравки и други подобни.

Благодарение на тях платили десетки милиони за всякакви тунели и съоръжения, които да предпазват мечки, лисици и какво ли не. Любопитното е, че откакто съществуват, камерите не са засекли да мине покрай тях и едно животно. Но солената сметка е платена, за да могат да ни манипулират още по-талантливи и алчни за пари хора.

Така че всеки път, когато ни пробутват някоя малоумна теза, е хубаво да се замислим дали за пореден път не ставаме жертви на технологията за промиване на мозъци на Овертон.

Впрочем етапите му стриктно бяха спазени и при Истанбулската конвенция.

Застраховката срещу всичко това е да се научим да мислим и винаги да си задаваме въпроса - кой дава парите и защо?