Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НА КРАКА: Румен Петков в кабинета на разузнавач №1 в Москва (вдясно), който е и шеф на руското историческо общество.  СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА АБВ
НА КРАКА: Румен Петков в кабинета на разузнавач №1 в Москва (вдясно), който е и шеф на руското историческо общество. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА АБВ

2000 ценни предмета от 3 сервиза са намерени в Петербург 95 години след скриването им в къща, където живял и прадядото на Пушкин

Кой е шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин, с когото преди седмица се срещна бившият вътрешен министър Румен Петков в Москва?

Освен че е офицер от КГБ, името му е свързано и с прелюбопитно съкровище на стойност 189 млн. рубли (9 млн. лв.) по оценка на експерта антиквар Александър Гагарин. Топразузнавачът е от прочутата дворянска фамилия Наришкини. А през 2012 г. в къщата им в родния му Санкт Петербург в тайник са открити около 2000 предмета от XIX-XX век.

Сервизите са били в сандъци и кутии.
Сервизите са били в сандъци и кутии.

Сергей Наришкин, който попада

в списъка с руски граждани без право да влизат на страни от ЕС и САЩ

заради анексията на Крим, е роднина на наследниците на дома на ул. "Чайковски" 29 в Петербург.

Освен намереното съкровище постройката крие и други тайни - първоначално след издигането й през 1779-1780 г. в нея е живял и т.нар. Арап на Петър Велики - Аврам Петрович Ханибал, чийто правнук е Александър Сергеевич Пушкин.

По-късно къщата преминава в ръцете на княз Трубецкой и чак през 1874 г. става собственост на Наришкини. Именно по тяхно време пространството се сдобива с множество скрити входове тайници.

Запазеното в един от тях през целия комунистически период съкровище

Ценните предмети са открити в тайник, който е бил метър и половина на два.
Ценните предмети са открити в тайник, който е бил метър и половина на два.

включва 3 старинни сребърни сервиза, ценни бижута и медали. Те са били опаковани във вестници, датирани от юни до септември 1917 г. Общо кутиите и сандъците, постлани с ленени кърпи, в които са били предметите, са около 40, а теглото им - 15 кг.

Най-скъпите находки са двойни свещници и сребърен гребен без няколко зъба.

Повечето от предметите са с герба на рода Наришкини и затова се смята, че богатството е семейна колекция. Именно това увеличава цената на съкровището. Част от него е изработка на френски майстори, а останалата - на руски.

Според закона половината от стойността му си разделят трима настоящи собственици на постройката, в която е намерено.

Съкровището е открито при ремонт на сградата, която е паметник на културата. Плътно запечатано помещение

метър и половина

на два,

която не фигурира в скицата на сградата, се оказала пълна с антични предмети. Работниците се натъкнали на

фалшиви стени на третия етаж

и попаднали на тайника. Бригадирът веднага им заповядал да прекратят ремонта и извикал експерти от Комитета по опазване на културно-историческото наследство.

Пряката наследница на богатството е Натали Наришкина, която в интервю заявява, че шефът на разузнаването Сергей Наришкин е неин роднина.

Пред "168 часа" Румен Петков заяви, че е чувал за това наскоро намерено богатство, но не е запознат в детайли. "Знам, че Сергей Наришкин е потомък на дворянски род, който има участие в събитията, свързани с Освобождението на България. Това са хора, които обичат България", каза бившият министър. На срещата Наришкин заявил, че Русия има интерес от силни Балкани и приветствал приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.

Въпреки аристократичния си произход

биографията на руския разузнавач №1 е свързана с комсомола и КПСС,

чиито активист е бил от младите си години. През 1982 г. станал помощник-ректор по международните връзки в петербургския Политехнически университет - пост, който е запазен за КГБ. След това е изпратен в съветското посолство в Брюксел, а през 1992 г. се връща и започва да работи в градския съвет заедно с Владимир Путин.

Бил е управител на "Промстройбанк", чийто наследник днес е ВТБ, а директор е синът на шефа на Федералната служба за сигурност (наследник на КГБ).

През 2004 г. става заместник-шеф на управлението на Кремъл, когато президент е Дмитрий Медведев.

По-късно - през 2011 г., оглавява и държавната Дума.

Наришкин умее да свири на китара, освен това плува като Владимир Путин, кара ски и играе тенис. Има син и дъщеря и двама внуци.

Срещата на Румен Петков с руския топразузнавач е в момент, в който доклад на комисия от американския Сенат твърди, че политиката и икономиката на България са под влиянието на Русия, а в Европарламента се пишат рапорти, че Москва иска да разцепи Европа.

Близкият на президента Путин офицер

Наришкин е личен приятел на президента Путин.
Наришкин е личен приятел на президента Путин.

и бивш шеф на държавната Дума попада под санкциите на ЕС и САЩ, като му е забранено да припарва до границите им. А българският политик го е поканил да дойде у нас за честванията за 140 г. от Освобождението на 3 март. Поканата е и към други представители на Руското историческо общество, което шефът на разузнаването оглавява.

Приблизително по същото време комисията по външна политика в Европарламента прие документ, в който пише, че "Руското правителство използва агресивно широк спектър от пропагандни средства, между които мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали (като Russia Today), фалшиви новинарски агенции, социални медии, тролове в интернет. Целта е да се атакуват демократичните ценности,

да се разцепи Европа,

да се получи повече подкрепа в самата Русия и да се създаде впечатлението, че край източните граници на ЕС има провалени държави."

Дни преди да се приеме този документ в Брюксел, комисия към американския сенат излезе с подобен документ за влиянието на Русия в различни страни. В раздела за България, който обхваща 5 страници, а за Унгария например е само 3, пише, че Москва сериозно въздейства върху българската политика, икономика и енергетика, въпреки че сме член на НАТО.

Докладът е писан в Комисията по външна политика в Сената на САЩ и обхваща 20-годишен период.

Посочва се, че Русия разпространява пропаганда чрез връзките си с наши партии, а също така и чрез Българската армия, чието оборудване е от съветско време.

"От птичи поглед към центъра на българската столица София ясно се вижда втората по големина православна църква на Балканите - "Св. Александър Невски". Тя е кръстена на руски княз", пише в американския доклад. Авторите припомнят, че катедралата е построена в памет на руските войници, убити в руско-турската война през 1877-1878 г., а съвсем близо е и паметникът на руския цар Александър II, който помага на България да се освободи от Османската империя. В документа се набляга и върху факта, че императорът е яхнал кон и е обърнат с лице към сградата на българския парламент, за да

напомня на страната как е извоювала независимостта си

Докладът констатира, че между всички страни, които са обект на проучването, България е може би с най-тесни исторически връзки с Русия. Напомня се, че по времето на Студената война Тодор Живков е мечтал да превърне страната в 16-а съветска република. В този контекст е добавено, че днес наследницата на БКП-БСП, има прекрасни отношения с Москва, а лидерът й Корнелия Нинова призова ЕС за сваляне на санкциите срещу Русия. Не е пропусната и "Атака". За нея се говори като "прокремълска партия", която се противопоставя на ЕС чрез "крайнодясна ксенофобска гледна точка". Не е пропуснат и фактът, че лидерът Волен Сидеров е открил предизборната кампания на формацията през 2014 г. в Москва, където критикува НАТО.

"В същото време премиерът

Бойко Борисов оказва отпор на руското влияние

Например през септември 2015 г. той отказа достъп над въздушното пространство на руски самолет, запътил се на мисия в Сирия", пишат още авторите на доклада до американската Комисия по външна политикъ към Сената.

Според тях съществувало разделение между българското общество и правителството - населението е привързано към Русия, а кабинетът е сериозен партньор на ЕС и НАТО.

"И докато в исторически план българските отношения с Русия се обуславят от Освобождението от османско владичество, съвременното московско влияние се фокусира върху енергетиката, политиката и културата", се казва в доклада.

Той цитира изследване на GLOBSEC, според което 70% от българите харесват Владимир Путин, и добавя, че това е най-високото му одобрение в страна от ЕС. Но по-малко от половината българи биха приветствали подкрепа към НАТО при нападение над съюзник, каквото гласи чл. 5 от договора на пакта.

Доклад на американския Център за стратегически и международни изследвания определя ролята на Русия в българската икономика като "граничеща с овладяване на страната". Според документа Кремъл държи властите и бизнес кръговете около тях в тайни мрежи, така че да работят за интересите му.

"България е почти напълно зависима от руския нефт и газ

- 90% от българския природен газ идва от Русия и държавата изцяло зависи от Москва за доставката на ядрено гориво за двата реактора, които генерират 35% от тока", пише още в доклада до Сената във Вашингтон.

Според него Кремъл се опитва да влияе и върху политиката у нас. По време на дебатите за Южен поток в парламента в София депутати предложиха поправки, които да заобиколят европейските директиви за енергетика. "Газпром" също изпрати официално писмо до българска енергийна компания да промени българското законодателство в сферата според интересите на "Газпром". Русия се отказа от Южен поток през 2014 г. заради пречки от други държави.

"България е една от най-бедните страни в Европа и има нисък икономически растеж. Голяма част от младите хора заминават в Западна Европа. Населението застарява и е по-склонно да бъде обхванато от носталгия по топлите връзки с Москва по време на Студената война. Мигрантската криза също доставя възможност за антиевропейската пропаганда", са изводите на американските специалисти по външна политика.

Освен това в доклада се говори, че руското правителство подкрепя чужди организации чрез фондация "Руски мир", за да презентира руския език и култура. "Руски мир" има 6 центъра в България, фокусирани върху културни и образователни програми.

В документа до американския Сенат се съобщава още, че Русия се е опитала да влияе върху българските избори за президент през 2016 г. Припомня се, че месеци преди вота директорът на руския Институт за стратегически изследвания Леонид

Решетников дошъл България, срещнал се с Корнелия Нинова

и я е снабдил с "таен стратегически документ, предлагащ ключ към победата пред урните", като се давали идеи как да се измислят фалшиви новини и да се цитират нагласени изследвания. Документът призовавал БСП да приеме платформа в унисон с интересите на Кремъл - край на санкциите срещу Русия, да се критикува НАТО и да се окуражи Брекзит. Решетников отрича да е давал подобен наръчник на Нинова.

"Кандидатът на БСП спечели изборите, но не се знае до каква степен дължи това на документа", казват още в Сената на САЩ. В същото време американските изследователи са категорични, че действията на Румен Радев като президент показват, че той

подкрепя членството в ЕС и НАТО.

300 уебсайта са ангажирани с руска пропаганда - пише в доклада, като данните са получени от български анализатори.

Проучване от 2017 г. на фондация "Човешки и социални изследвания" показвало, че проруската пропаганда се използва като средство за постигане на политически цели. Дава се пример, че националистът Стефан Пройнов управлява малка ферма за тролове в Плиска. Според руския разузнавателен сайт Кода мисията на Пройнов се състои в атака срещу проевропейската, център-дясно ориентирана партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов, който бе преизбран през 2017 г. Пройнов твърди, че през 2011 г. ГЕРБ и полицията са измислили обвинения срещу него за

незаконно притежаване на антики, оръжие

и наркотици,

за да не критикува политиката им.

Експертите в американския Сенат смятат, че тази пропаганда чрез мрежа от тролове на местно ниво е много по-опасна от идващата от Русия.

Докладът дава за пример и изказването на руския посланик в ЕС през 2006 г., че София може да бъде специален партньор на Москва и троянски кон в ЕС. Засега това не се е случило, пише в доклада на Сената.

Същевременно става ясно, че

САЩ са налели 600 млн. долара за подкрепа

за политическите и икономически реформи в България от 1990 до 2007 г., но потокът на финансиране е спрян, след като сме се присъединили към ЕС. Тези помощни програми дават възможност на САЩ да се свърже партньори от българското обкщество, за да постигне демократични ценности и върховенство на закона. Без тези програми възможността да се ангажира би била малка, докато руската пропаганда се засилва.

САЩ може да помогне срещу руския арсенал чрез борба с корупцията, енергийна диверсификация и изграждайки демократични правила, заключават експертите, писали доклада.

ЧУДО: Сервизите останали непокътнати по времето на комунизма.
ЧУДО: Сервизите останали непокътнати по времето на комунизма.
Комисията по външна политика на американския сенат прие доклад, в който се казва, че България е зависима от Русия.
Комисията по външна политика на американския сенат прие доклад, в който се казва, че България е зависима от Русия.