Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Януари е мъртъв месец за частните телевизии. По празниците рекламодателите са изхарчили и последния лев от бюджетите си и след Нова година се снишават в изчакване на по-добри времена. Хората също са депресирани от студа навън и отънелите семейни портфейли. Рекламните блокове са кратки, зрителският интерес е нисък, сякаш всичко е замръзнало.

Това обаче е само картинката на заледената повърхност, под която бушуват горещи страсти. Най-гледаните частни телевизии

са тръгнали на лов за зрители. Защото е важно как ще ти тръгне годината. Примамиш ли публиката сега, тя едва ли ще те изостави през всичките 12 месеца.

Би Ти Ви и Нова телевизия добре осъзнават важността на сегашното съревнование и за поредна година ще предложат на зрителите си един куп сериали и риалити формати.

Наддаване има и за големите

спортни събития,

които ни очакват през 2018-а, тъй като феновете на спорта свикнаха на лукса да гледат най-интересните футболни и тенис мачове, Диамантената лига по лека атлетика, баскетбол, волейбол и бойни спортове от най-висока класа. И все пак средностатистическият зрител си чака сериала и бляскавото шоу, в което известни и непознати сънародници пеят, танцуват и правят всякакви други панаири. Затова и основните усилия на частните телевизии са насочени в тази посока.

Със започването на годината от Би Ти Ви

атакуваха масовия вкус

с новия си сериал "Скъпи наследници". "168 часа" научи от свои източници, че дори служители на високо ниво в медията останали като гръмнати, когато научили, че новият сериал ще върви всеки делничен ден от 18 до 19 ч. Всички очаквали той да се вмести в праймтайма, където

да се сбори с проектите на конкурента Изпълнителният директор Флориан Скала се зарича, че този часови пояс трябва да бъде развиван, и взема рискованото решение да сложи точно там новата тв поредица. Анализите на "168 часа" показват, че поне в първите две седмици експериментът се оказва изключително успешен

"Скъпи наследници" разбива шоуто "Семейни войни", което върви пак от шест до седем по "Нова". За първи път от много време насам доминацията е потвърдена и от двете пийпълметрични компании, които измерват зрителския интерес. Сериалът всеки ден води с поне 10 пункта пред забавното шоу. Категоричната победа е важна и по друга причина. Високият рейтинг в седем вечерта е от първостепенна важност за телевизиите, тъй като налива гориво в рейтинга на новините. А точно новинарските емисии са най-важният компонент в програмната схема. Телевизията има толкова тежест в обществото, колкото са гледани нейните новини.

По тази причина навремето от вече несъществуващата ТВ7 наляха стотици и дори милиони за техника, популярни водещи и опитни репортери, които да правят вечерната емисия. После се оказа, че само с пари не става, но това е друга тема.

Сега е важно да събереш колкото може по-голяма аудитория, която да не превключи телевизора, когато започне новинарската емисия. В интерес на истината до този момент съревнованието от седем до осем

не може да излъчи категоричен победител

Нашият анализ показва, че в един ден новините на Би Ти Ви са по-гледани, но на следващия тези на "Нова" събират по-голям рейтинг.

Горе-долу същото е положението и от осем часа нататък. Въпреки че в праймтайма има изявен фаворит и това е турският сериал "Сега и завинаги". Колко само се каниха от Би Ти Ви, че ще разкарат турските сериали и ще заложат само на родна продукция. Само дето така и не се решиха на подобен ход. Защото поне на този етап той си изглежда като чисто самоубийство

Хората си харесват сапунките на южната ни съседка и трудно някой ще промени вкусовете им насила. Анализите на цифрите, които дават двете пийпълметрични компании, ясно показват превъзходството на "Сега и завинаги " спрямо риалити формата "Черешката на тортата". И двете са много гледани, но сапунката винаги е с едни гърди напред.

След това от девет до десет, което също е важно телевизионно време, ситуацията е доста променлива. Точно там от "Нова" решиха да сложат българския сериал "Дървото на живота" и поне до този момент този експеримент не изглежда да се радва на успех.

Тв поредицата рядко може да се похвали с добри резултати, но за това си има и конкретна причина. "Дървото на живота" се излъчва за четвърти път и много от зрителите сигурно са наизустили някои от култовите реплики на главните герои.

Същият сериал беше излъчен първо по ТВ7, когато в несъществуващата телевизия се харчеха милиони за сериали и риалити формати.

След това КТБ се спука, парите свършиха, но телевизията продължи да крета някак си и за да запълва ефирно време, пак пусна драматичната поредица. И за да могат феновете на сериала да затвърдят наученото, получиха шанс да гледат сериала и в интернет.

И ето че сега той идва отново в техните домове, но вече всичко е огледано, емоционалните моменти са преживени, съспенсът е убит. С това лесно могат да се обяснят ниските резултати на тв поредицата.

Добре, че от конкуренцията също не са намерили точната вакса от 21,30 часа нататък и сериалът им "Мата Хари" не се харесва особено на зрителите. След това също няма особено поводи за оптимизъм. Обожаваният от тийнейджърите сериал "София ден и нощ" напоследък започна да омръзва на своите фенове и резултатите му падат. Изненадващо и "Господари на ефира" не смогват да постигнат върховете, с които се хвалеха през миналата година. Конкуренцията обаче

няма право да злорадства,

тъй като "Шоуто на Слави" държи постоянен, но сравнително нисък рейтинг.

Това в общи линии е картинката през януари, но сериозната битка тепърва предстои. И основните играчи ще стрелят с тежката артилерия. През последните две години ясно се открои тенденцията българският зрител да гледа с интерес кулинарни предавания. Точно заради това и двата конкурента ще задоволят апетита на своята аудитория.

Би Ти Ви ще заложи на един от най-успешните си проекти в лицето на "Мастършеф". Миналогодишното издание на кулинарното шоу се радваше на огромен интерес от страна на зрителите.

Какво още ви очаква по частните телевизии през 2018 - четете в хартиеното издание.