Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Архив
Снимка: Архив

Спорът за корупционните схеми в Хасково отново стана обект на разискване от страна на депутата от ГЕРБ Делян Добрев и колежката му от БСП Елена Йончева. Този път той избухна по време на разискванията за вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с корупцията.

Първа зададе тон Йончева, която цитира депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - че силата на партия ГЕРБ е Бойко Борисов, който смело разбива всички корупционни схеми.

"Очевидно ГЕРБ имат чувство за хумор. Така междувременно в условията на закачки и шеги корупцията се превърна в неизбежност. Тя вече е битов стандарт", заяви Йончева. Тя обвини ГЕРБ, че корупцията е навсякъде като се започне от купуването на шофьорски книжки и допълни, че те са вкарали корупцията даже в детските градини.

"Вие успяхте да създадете легална корупционна схема за 2 млрд. лв. – санирането. Големите обществени поръчки се печелят с определени фирми, свързани с властта", допълни тя. Даде пример и с Хасково, където поръчките се печелели от "роднинско-приятелския кръг на областния лидер на ГЕРБ".

"Община Хасково е пример за това как се извършват схемите на корупцията", категорична бе тя. Йончева отвори въпроса и за строителството на оградата с Турция и я определи като "некачествено построено съоръжение".

"Искам да попитам господин министър-председателя: Как ще обясните на обществото, че при изхарчени 180 млн. лв. за оградата по турската граница още преди настъпването на зимата тя започна да пада? Как ще обясните, че ограда между Турция и Гърция струва много по-малко?", попита Йончева.

"Първият ми въпрос към вас е, дали имате фирма, която е съдружник 50% на 50% с офшорна фирма от Вирджинските острови. Общо капиталът на фирмата е 10 000 лева, обаче какво се случва? От тези 10 000 лева, фирмата на г-жа Йончева се задължава срещу вписаните 50 дяла да внесе 5 000 лева. От друга страна офшорката се задължава, срещу същите 50 дяла, да внесе 315 000 лева. Това са конкретни данни. Откъде са тези 315 000 лева и за какво са дадени в тази ваша обща фирма”, попита Добрев Йончева. Той обясни, че фирмата се е задължила да направи допълнителна парична вноска в размер на 250 000 евро, които отишли в КТБ.

„Значи първо 315 хил., после още 250 хил. евро. Ако се чудите в кои сметки са влезли тези пари, ще ви покажа удостоверение – КТБ, където авторска телевизия на госпожа Йончева е направила превод в размер на 5 000 лева, а от друга страна – валутен превод в размер на 161 000 евро от Далейт трейдинг лимитед”, обяви депутатът от ГЕРБ. Според информация от пълномощното за офшорната фирма, упълномощено лице била Зорница Блъскова. Добрев обясни, че когато се потърси информация за нея в интернет, се вижда, че тя е съдружник на Георги Георгиев в „Инвестмънт Проджектс” АД.

"Същата тази фирма е във всички доклади за източването на КТБ. Кредити към КТБ към 2012 г. - 42, 032, 059 млн. лв. Към 2014 г. - 50, 163, 419 млн. лв. и към 16 февруари 2016 г. - 35, 656, 182 евро. - близо 70 млн. лв. Какво казват одиторите, включително външният одитор "Алис партнърс" - Куха фирма, през която са били насочвани средства от кредити на КТБ. "Инвестмънт Проджектс" изглежда е канал за финансиране и не докладва алтернативни приходи, но отчита само други. Нейните активи изглеждат само вземанията свързани с КТБ и е малко вероятно да бъдат възстановени", обясни Добрев. По думите му той няма да я пита за роднините й, както правела тя, но заяви, че ако тръгне да го прави "много лесно ще докаже" връзката й с Цветан Василев, за когото Йончева твърдяла, че познава единствено от награждаването "Бизнесмен на годината".

"През периода 2005 – 2009 г. получавала ли сте близо 700 000 лева от дружества, включително с държавно участие. Вие г-жо Йончева ходила ли сте в КТБ? Нали знаете, че има списък, където се откриха и други ваши колеги, в този списък вие фигурирате 6 пъти. Визирам колегите от ляво, при вас се получава крадецът вика дръжте крадеца", заключи Добрев.

"Ако някой притежава информация за конкретни корупционни схеми, да внесе сигнал до прокуратурата и останалите компетентни органи. Никога не съм използвала държавни или общински средства, нито съм участвала в държавен или общински бизнес", категорична бе Йончева в лично обяснение от парламентарната трибуна.