Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След като архиереите напуснаха обидени дебата по повод Истанбулската конвенция в аулата на Софийския университет, Св. Синод е решил да се бори активно с приемането й.

Решението бе публикувано на официалната страница на синода и призовава към молитви срещу приемането на конвенцията в парламента, защото би довела до "духовна смърт" на народа. Ето целия текст:

РЕШЕНИЕ на Св. Синод с призив за усърдна молитва против приемането на Истанбулската конвенция

Като помним думите на Господа „…без Мене не можете да вършите нищо” (Йоан.15:5) в тези дни на тежки духовни изпитания на вярата и съвестта на Православния български народ, Св. Синод на БПЦ – БП призовава Православния български народ с усърдна молитва да изпроси Божията помощ да не бъде приета Истанбулската конвенция, която, според нас, би довела до „духовна смърт” на народа и единодушно Р Е Ш И:

Извънредно, всекидневно във всички храмове и манастири в диоцеза на Българската православна църква – Българска Патриаршия да се отслужва молебният канон към Св. Богородица.

Обръщението на Св. Синод, относно ратифицирането на Истанбулската конвенция, да се прочете след светата Литургия от църковния амвон на 28 януари т.г. – Неделя на митаря и фарисея.