Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов СНИМКИ: Фейсбук
Бойко Борисов СНИМКИ: Фейсбук

„Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим и то ще се справим добре.“ Това обещание даде премиерът Бойко Борисов пред евродепутатите по темата за борбата с корупцията в България.

Българските евродепутати Петър Курумбашев и Николай Бареков атакуваха премиера за корупцията. Към тях се присъедини и Ска Келер от зелените в ЕП.

„Корупция има навсякъде и водим огромна битка. Избиран съм 11 пъти като победител на избори в България. София имаше криза с боклука, когато станах кмет. Нямаше завод, нямаше нищо. Сега София след Цюрих е най-добре организираната система. В същото време, ако има такава корупция, каквато казвате, ще има ли ръст на икономиката и инвестиции. Как ще ни избират все нас на първо място. Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим и то добре. Моля ви, тези наши приятели, които протестират, ми бяха коалиционни партньори. Разделиха се на три партии с три вожда. Те са нашият най-естествен партньор. Не съм виновен, че спечелих изборите. Социалистите проведоха изборите и ние победихме“, отговори на атаките Борисов.

Ска Келер предизвика най-конкретния отговор от българския министър-председател.

„Председателството е повод да се хвърли светлина върху страната. Има хиляди по улиците, които демонстрират в защита на Пирин. Много протестират срещу корупцията и едно решение за изграждането на ски курорт и незаконна сеч. Район, защитен по силата на правото на ЕС. Зачитането на върховенството на закона е важно в ЕС. Председателството трябва да даде добър пример. Минаха 11 години от вашето членство. Прочетохме 11 доклада по темата корупция. Все още България е страната с най-много корупция в ЕС. Много от мерките са контрапродуктивни. Последният закон казва, че хората, които подават сигнали, са изправени пред опасността от наказателно преследване. Има проблем и с въздействието върху медиите от страна на тъмни кръгове. ЕК няма как да пренебрегне тези факти. Трябва да се заемете с борбата с корупцията. Кажете как да ви помогнем“, обърна се тя към Борисов.

Премиерът даде отговор и по критиките за Пирин, като изяви готовност да се подпише пред евродепутатката, че в Банско няма да бъде построена и една керемида извън втория лифт.

„Аз самият съм зелен човек. Опазването на природата е в огромна степен защитена от нашето правителство. Преди десетина дена се срещнах с природозащитните организации. Спирал съм проекти с години, за да се излюпят щъркелчета. Министрите съм карал да пренасят лично блатни кокичета, за да не ги стъпче валяк. Всичките ни проекти са с тунели за мечки, вълци и костенурки. Това, което са ви казали. Искам да гарантирам, става въпрос за втори лифт. Един-единствен лифт на курорта Банско. Сега има само един и туристите чакат на опашка с часове. Става въпрос само за втори лифт. Сега тези хиляди се качват по път с автомобилите си в планината. За да вървят автомобилите, го осоляваме непрекъснато и десетки дървета около него загиват. Не само няма да се допусне незаконна сеч. България е първа в Европа по нови гори и единствена разширява горите си. Кой инвеститор ще даде да му отсекат боровете? Една керемида повече няма да се сложи там“, отговори Борисов на Ска Келер.

Да бъдат вкарани в затвора Огнян Донев и Иво Прокопиев, поиска пък българският евродепутат Николай Бареков. Той нарече бизнесмените олигарси.

Петър Курумбашев от БСП също говори за проблема с корупцията в България.

„Мечтата стана реалност. Но нито демокрацията, нито членството в ЕС са застраховка за злоупотребата с власт и корупцията“, обърна се той към Борисов.

Депутатът от ДПС Илхан Кичук пък нападна премиера заради участието на националисти в правителството. Борисов отвърна, че се е разбрал с патриотите да пазят етническия модел като зеницата на окото си. Повечето чужди евродепутати изказаха подкрепа на българското правителство за приоритетите на председателството.

Елена Валенсиано го призова от името на социалистите в ЕП и жените в Европа да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция. „Именно БСП взе решение да не я подкрепи в парламента. Ще положа всички усилия да мине в парламента. Насилието над жени и деца е чудовищно в цяла Европа“, отвърна й Борисов.