Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Арх. Стоилов, спомняте ли си как проектирахте х. "Рила" в София?

- Беше преди един конгрес на БКП. Трябваше някъде да настанят делегатите от цялата страна. Тогава работех в "Главпроект". Бях в групата на легендарния колега Пецо Златев, проектирал Партийния дом, който обаче тогава беше заминал някъде. Обадиха ми се от ЦК на партията и казаха: "Дайте да направим един хубав хотел, в който да поканим гостите от провинцията." Започнах аз работа и Златев, като разбра, се разсърди: "Откъде накъде ти ще правиш този хотел?" "Добре - отвърнах му. - Вземи ти да го проектираш." Двамата тогава предложихме отделни проекти. Неговият беше като едно право черво - от улица до улица на 5 етажа. Дирекционният съвет се събра и му каза: "Бай Пецо, ти загуби." Избраха моята скица.

- Какво по-различно имаше във вашия проект?

- Смея да твърдя, че е неповторим в целия свят заради уникалната си форма. Партерът е издаден, след което сградата се дръпва навътре и накрая има цяло квадратно тяло върху мецанина. Поне 1-2 месеца мислих каква да бъде фасадата. Накрая реших да има лоджии от трите страни с изключение на северната, където няма слънце. Но южната, източната и западната са огрявани.

- Колко време отне строежът?

- Приблизително 1 г. Пари имаше, материали имаше. Бързаха за конгреса да е готов.

- Имаше ли руини от древна Сердика под хотела?

- Под хотела нямаше, но пред него - в градинката, е имало старини. Затова направихме там едно езерце.

- А какво е имало на мястото на хотела, преди да се построи?

- Къщи, които са били почти изцяло сринати от бомбардировките над София през 1944 г. и до 1960 г. мястото е стояло като запустяло.

- Колко струваше построяването на хотела?

- Не помня.