Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спецпрокуратурата констатирала, че те са само трансфер, минал през хакерските компютри

Манипулаторите на митническия софтуер не били нито получатели, нито изпращачи на парите

Истинска мистерия e изчезването на биткойни за $2,8 млрд. от България.

Парите всъщност са 213 хил. биткойна, получени под формата на възнаграждение за хакерската група, манипулирала данните на Агенция "Митници". На 19 май 2017 г. седем от участниците в нея бяха задържани по време на

спецоперация

на ГДБОП

и специализираната прокуратура.

От залавянето им досега стойността на криптовалутата многократно се повиши и в момента сумата се оценява на 4,4 млрд. лв.

Къде са парите?

Пред "168 часа" от Спецпрокуратурата бяха категорични, че сумата е минала само като трансфер през заловените компютри на хакерите.

"Те не са били нито изпращач, нито получател", бяха лаконични от институцията. Оттам само фиксирали, че

сумата е минала,

но не могат да кажат нищо повече. Вероятно защото групата се е презастраховала възнаграждението й да не попадне в държавата.

Твърдението на спецпрокуратурата обаче противоречи на съобщението на една от партньорските организации на Интерпол - SELEC. Тя контактува с разследващите органи в страните от Югоизточна Европа и координира различни техни инициативи.

На 19 май в сайта им се появява съобщение, че

над 200 хил. биткойна са задържани

от българските власти Тогавашният курс на валутата е малко над 2 хил. долара и те правят извода, че стойността им е около 500 млн. долара. Тъй като оттогава курсът непрекъснато расте, към днешна дата те вече са около $2,8 млрд.

"Не знаем защо това съобщение още е на сайта на SELEC и какви са им източниците, нито защо са го пуснали, наистина нямаме обяснение", коментираха пред "168 часа" от спецпрокуратурата.

Така мистерията, вместо да се разплете, се задълбочава.

Специализираният сайт за търговия с криптовалутата coindesk.com през декември също съобщи, че българските власти са задържали над 200 хил. биткойна.

"168 часа" опита да се свърже с журналиста, представящ се за Никилеш Де, публикувал статията. На въпрос на какво базира съобщението си, той не отговори в продължение на три седмици.

По принцип трансферите с биткойни се отразяват в една обща програма, която е като протокол. Реално

всички участници могат да следят какво става с

парите им

В случая обаче не е толкова просто. С търсените биткойни са изплащани възнаграждения на хакери, които са мамели митниците на няколко европейски страни. Те са манипулирали софтуера и са отклонявали тирове с цел фирмите да не плащат ДДС. Твърди се, че според стойността на товара възнагражденията за българските хакери са плащани в биткойни. Очевидно за да се избегнат банковите трансфери. По всяка вероятност хакерите, за да заличат следите, са разбивали сумите на по-малки и с тях са се разплащали с едни доставчици, те от своя страна - с други, и т.н. По този начин веригата може така да се изгради, че да стане

почти непроследима

"168 часа" опита да се свърже и да разговаря с част от хората в групата, но до редакционното приключване на броя нямаше резултат.

Мистерията се задълбочи още повече, след като за случая се разшумя и форумите на биткойн маниаците прегряха. Някои направо съветват българските власти да задържат още година сумата и накрая с нея да платят външния ни дълг. 

Защо подобна концентрация на биткойни е опасна за пазара, четете в хартиеното издание.